Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Susret župnih animatora na temu „Naviještanje Riječi Božje u liturgiji“

Drugi susret za župne animatore, u Pazinskom kolegiju, održan je u subotu, 16. ožujka 2019. Nakon uvodnog pozdrava i molitve predstojnika Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije preč. Luke Pranjića predavanje na temu „Naviještanje Riječi Božje u liturgiji“ izrekao je vlč. Alejandro Castillo Jimenez, ravnatelj Pazinskog kolegija. Praktični dio, u nastavku održala je Orijana Paus, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u istoj obrazovnoj ustanovi.

Spominjući encikliku pape Benedikta XVI. Verbum Domini vlč. Castillo je istaknuo kako je za kvalitetno naviještanje Božje riječi potrebna dobra priprava na tri razine: biblijska, liturgijska i tehnička. Biblijska naobrazba treba ići za tim da čitači budu sposobni razumjeti čitanja u njihovu kontekstu te svjetlom vjere pronicati središte obnovljenog navještaja. Liturgijska naobrazba treba pružiti čitačima sposobnost da bar donekle shvate smisao i ustrojstvo liturgije Riječi te značenje povezanosti liturgije Riječi s euharistijskom liturgijom. Tehnička priprava treba stalno usavršavati čitače u umijeću čitanja pred narodom, bilo prirodnim glasom, bilo pomoću suvremenih razglasa.

 Svaki liturgijski čin ima svoje posebnost o kojima je potrebno voditi brigu u naviještanju Božje riječi, kako bi poruka od pošiljatelja, Svetog pisma, Boga, stigla primatelju, Božjem narodu putem adekvatno pripremljenog sredstva, čitača. No, istaknuo je predavač, već je i samo sredstvo, u ovom slučaju čitač, dio poruke, i stoga ta Riječ mora imati neophodnu ulogu u životu onoga tko je naviješta. Predavač se posebno osvrnuo na važnost riječi u životu ljudske osobe, ali i na važnost Riječi u povijesti spasenja. Istaknuo je da Bog ne piše, i ne govori, on djeluje, njegova je riječ događaj. Podsjetio je da je u povijesti spasenja od Abrahama do Obećane zemlje bio na snazi usmeni prijenos.  Također je napomenuo da Crkva nije nastala iz jedne knjige, već je upravo Sveto Pismo nastalo iz života Crkve. Predavač je nadalje istaknuo temeljnu važnost Božje Riječi u životu čovjeka te, povezano s time, važnost iskustva Boga kroz sakramentalni život. Naglasio je važnost uloge čitača Božje riječi u liturgiji kao povlaštenog mjesta Riječi, gdje je čitač kao kamenčić u mozaiku, te podsjetio da je liturgijsko slavlje trajno puno i učinkovito naviještanje Božje riječi. Stoga je Riječ Božja naviještena u liturgiji uvijek živa i djelotvorna snagom Duha svetoga, i očituje onu djelotvornu ljubav Očevu koja nikad ne prestaje biti upravljena ljudima.

Orijana Paus, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji svoje je izlaganje započela praktičnom primjenom suvremenih interaktivnih metoda online sustava mentimeter zamolivši nazočne da napišu svoje asocijacije na službu čitača. Istaknula je da se je Božja riječ prvenstveno naviještala, a tek kasnije zapisivala. Bila je to živa Riječ, Božji govor i odgovor naroda: Bog govori narodu, a narod odgovara; Bog se objavljuje, Krist biva na poseban način nazočan među svojim vjernicima. Govoreći o službi čitača istaknula je kako je čitač „oruđe izabrano“ po kojemu Bog govori svome narodu. Čitač u sklopu  priprave za dostojno čitanje Božje riječi mora naučiti razlikovati književne vrste u kojima je izražena svetopisamska poruka te time odrediti raspoloženje teksta u čitanju. Potrebno je nadalje razumjeti tekst, uočiti ključne riječi te tako slušateljima prenijeti glavnu poruku koju određeni svetopisamski ulomak donosi. Voditeljica radionice je iznijela još mnoštvo nadasve zanimljivih, svrhovitih i formativnih činjenica i podataka, izuzetno korisnih za poboljšanje kvalitete čitanja u praksi. Njezino je izlaganje bilo nešto što bi svi koji čitaju u crkvi, uključujući i svećenike, trebali poslušati, kako bi ta važna služba dobila onu pravu dimenziju koja će naglasiti značaj sadržaja misnih čitanja.

 

 

 

Najave