Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pazin: Adventski susret redovnica

Redovnice na službi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji susrele su se u subotu, 15. prosinca, na adventskoj duhovnoj obnovi u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijna. Okupilo se dvadesetak redovnica te nekoliko redovnika i svećenika.  Bile su nazočne sestre iz gotovo svih redova prisutnih u Porečkoj i Pulskoj biskupiji: sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog, sestre Družbe kćeri milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, istarske župske sestre, klanjateljice Krvi Kristove, sestre Milosrdnog Isusa te nedavno pristigle sestre Euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina.

Susret je započeo prigodnim izlaganjem koje je održao fra Marinko Klaić. On je na veoma zanimljiv način okupljenima nastojao približiti osjet iščekivanja dolaska Gospodinova kroz odnos prema Božjoj Riječi predočenoj u meditacijama sv. Bonaventure „Pet svetkovina Djeteta Isusa“. Istaknuo je kako u došašću i mi, upravo poput Marije, trebamo „začeti“ Riječ Božju i „roditi“ Isusa u sebi. Poticaj za duhovno začeti Božju Riječ može doći iz potrebe za susresti Gospodina koju svatko nosi u sebi, ili nakon što se „dotakne dno“, ili pak iz „dosade“, iz potrebe za promjenom koju čovjek počne osjećati kada živi ispraznim životom. Božja Riječ se u duši rađa po dobroti ili po pokori, naglasio je fra Marinko. Nadalje, pobožna duša mora tu utjelovljenu Božju Riječ točno identificirati, jasno znati definirati da sve što čini, čini u ime Isusa Krista. Zajedno sa tri mudraca pobožna duša treba tražiti i pronaći Isusa te mu se pokloniti. Treba ga tražiti razmišljanjem, osjećajem i namjerom, zapisao je sv. Bonaventura u svojoj meditaciji, a u izlaganju prenio fra Marinko. Jedan od načina, meni osobno najdražih, ‘kako naučiti moliti?’, je – „Ako želiš naučiti moliti – počni moliti.“, naglasio je predavač. Glede pete svetkovine, „kako pobožna duša prikazuje Božju Riječ u hramu“ u izlaganju je istaknuto da treba jednostavno sve svoje najdragocjenije, cijelo svoje biće, upravo po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, prikazati Gospodinu.

Nakon izlaganja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim  te mogućnost pristupanja sakramentu pomirenja za što je na raspolaganju bilo više svećenika.

Misno slavlje predvodio je jedan od fratara domaćina, o. Josip Vlašić, u suslavlju s umirovljenim svećenicima vlč. Milanom Milovanom i vlč. Josipom Kalčićem. Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo da se za Božju Riječ u svome životu treba izboriti, pronaći joj mjesto među svim silnim obvezama koje ispunjavaju našu svakodnevicu. Potrebno je neprestance se provjeravati, napomenuo je nadalje. Propovjednik je istaknuo dva poticaja kako se ‘zaodjenuti’ milosrdnim srcem’: dobrostivošću i blagošću. Naglasio je važnost zahvalnosti, zahvalnost postoji za nešto dobro, a to odaje „sindrom pčele“, koja ide samo na cvijeće, to simbolizira osobe koje uvijek traže ono dobro, u suprotnosti sa „sindromom muhe“ koja uvijek traži samo ono prljavo, loše.

Susret je završen zajedničkim objedom u samostanu.

Redovito okupljanje redovnica na tim duhovnim obnovama znak je življenja vlastitog poziva i truda na rastu u duhovnosti na dobrobit svih kojima su u svome služenju poslane.

  

           

Najave