Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen Dan policije

Policijska kapelanija bl. Miroslav Bulešić koja djeluje pri Policijskoj upravi istarskoj Dan policije obilježila je svečanim misnim slavlje u pulskoj crkvi Gospe od mora. Svečano misno slavlje predvodio je policijski kapelan te kapelanije vlč. mr. Ilija Jakovljević.

Na početku je okupljene pozdravio župnik domaćin vlč. mr. Maksimilijan Buždon.

Misno slavlje  uzveličala je klapa Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske sv. Matej iz Bjelovara, koja pod ravnanjem policijskog kapelana vlč. Damira Vrabeca djeluje pri Policijskoj kapelaniji sv. Mateja  apostola i evanđelista, u sklopu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske a voditelj klape je Marijan Ded Maks.

Vlč. Jakovljević je u prigodnoj homiliji, govoreći o proslavi Dana policije, argumentirao riječi iz evanđelja „nasta rat na nebu, Mihael se zarati sa zmajem“. Možda svijet nas iz policije gleda upravo tako, mi smo neki koji ratujemo s nečim, ratujemo s nepodopštinama koje se događaju u društvu. S druge strane nije opasan taj zmaj koji boravi vani koliko može biti opasan zmaj koji boravi u meni. Svatko od nas se u svome životu susreće s tim zmajem, zmajem u vršenju svoje službe, sa zmajem u svojoj obitelji, sa zmajem u svome zvanju. I svećenik može imati zmaja koji nastoji uništiti habitus svećeničkog zvanja. Taj zmaj postoji u svakome zvanju i nastoji biti posebno okrutan u onim zvanjima koja su od važnosti za društvo. Potrebno je voditi bitku protiv zmaja, ali s druge strane ne dopustiti da budem i sam zarobljen, s onim zbog čega sam postavljen, od čega trebam braniti društvo. Sigurno je svima nama potreban zagovor sv. Mihaela da možemo ostati vjerni u svome pozivu u poslanju. Teško je ostati vjeran, u bilo čemu, u svećeničkom zvanju, u obitelji, u policijskom zvanju i u drugim službama. Za tu vjernost nam je potrebna jedna druga snaga, snaga Božja. Danas molimo za tu Božju snagu kako bi mogli ostati vjerni u svome zvanju.

Molimo da nas Bog čuva, molimo za one kolege koji se nalaze svakodnevno na ulici, koji nikada ne znaju s čime će se susresti. Budimo potpora jedni drugima, napose onima koji se nađu u poteškoćama.

Propovjednik je izrazio pohvalu načelniku Policijske uprave istarske Alenu Klabotu koji je svoju prvu godinu mandata posvetio međuljudskim odnosima. To je ono najvrjednije, da svi stojimo jedan uz drugoga, i onda kada nam je teško da znamo da uvijek imamo nekoga tko će nam pomoći. Imamo isto tako i zagovornika na nebu sv. Mihaela, i našega drugoga zaštitnika bl. Miroslava Bulešića, neka nas oni čuvaju, neka nam oni budu nadahnuće i da i mi budemo hrabri poput njih, da znamo stati pred zmaja i reći „to je sveto to se ne dira“, a ono što je nama sveto, osim života i naših obitelji, sveta je i naša služba, i naša odora koju nosimo, i nemojmo je nikada uprljati nečim nečasnim. Naša je domovina sveta jer je natopljena krvlju mučenika Devedesetih godina. Nema iz tih godina nijednog sveca i blaženika, ali je svaki komad naše zemlje natopljen tom svetom krvlju, taj dio svetosti i mi nosimo u svojim izvanjskim uniformama, odorama, znajmo je sačuvati svetom i čistom, kao što bi trebali kroz život nastojati sačuvati svetom i čistom i krsnu košuljicu koja na je kod sakramenta krštenja položena na prsa. Neka sve nas, a napose one u poteškoćama, zagovara sv. Mihael, zaključio je vlč. Jakovljević.

 

Policijska uprava istarska je prigodnim aktivnostima obilježila Dan policije i blagdana zaštitnika policije sv. Mihaela. Program obilježavanja započeo je humanitarnom utrkom na kojoj su u nedjelju, 23. rujna, sudjelovali policijski službenici, a nastavio se dobrovoljnim darivanjem krvi u ponedjeljak. Ovoj humanoj gesti odazvalo se četrdesetak djelatnika policijske uprave. U srijedu, 26. rujna, prije misnog slavlja su policijski službenici položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a tijekom ovog tjedna održat će se i sportska natjecanja djelatnika policijske uprave.

Prije mise program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli te kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike Policijske uprave istarske, vijence i svijeće su položili predstavnici Istarske županije, Grada Pule i udruga umirovljenika MUP-a. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja svojih službenih zadaća. Molitvu odriješenja predvodio je policijski kapelan vlč. Jakovljević.

 Nakon mise se delegacija istarske policije uputila na prijem u Istarsku županiju, gdje su se zamjenik župana Fabrizio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek zahvalili na svemu što policija poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije.

 I ove je godine policijska uprava na Narodnom trgu organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata. Na info punktovima prometne, interventne, protueksplozijske i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području Istre, ali i upoznati se s radom prijenosnog šaltera upravnih poslova. Djeca su za zanimanjem razgledala info punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te su im za uspomenu poklonili njihov prvi otisak prsta, dok je najveće zanimanje okupljenih građana izazvala pokazna vježba interventne policije i službeni pas. Osim njih, velik interes izazvala su i službena plovila, koja su građani mogli razgledati na Riječkom gatu.

 Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i zamjenik župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te drugi predstavnici lokalne uprave, brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prikazan je video ”Policija – nekad i danas”, koji kroz fotografije pokazuje kako se policijski posao obavljao nekad, a kako to policijski službenici čine danas. Starije fotografije ustupili su djelatnici policijske uprave, dok je suvremene fotografije izradio pulski fotograf Damir Bošnjak te su neke od njih razvijene i postavljene u predvorju Doma hrvatskih branitelja kao izložba ”Policija – nekad i danas”.

 Nakon prikaza kratkog filma, prisutnima se obratio  načelnik  policijske uprave Alen Klabot, koji se u svom govoru osvrnuo na dobre rezultate rada i istaknuo kako je policija danas prerasla u modernu službu koja se može uhvatiti u koštac s opasnostima današnjice – terorizmom, kibernetičkim i organiziranim kriminalom, krijumčarenjem ljudi i nezakonitim migracijama. ”Djelujemo proaktivno kako bismo unaprijed predvidjeli sve ugroze i na njih odgovorili spremno” istaknuo je načelnik Klabot i napomenuo kako je upravo suradnja s građanima i razmjena informacija ključ sigurnosti na nekom području. Svoje obraćenje prisutnima načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitkom Dana policije svim policijskim službenicima, pri čemu im je zahvalio na ostvarenim rezultatima i trudu koji svakodnevno ulažu pri obavljanju svojih zadaća. Čestitkama se pridružio i zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu, napomenuvši kako je Istra sigurna regija te da se u njoj i turisti i građani osjećaju sigurno.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazuju i izvanredna promaknuća koja se svake godine uoči Dana policije dodjeljuju onim policijskim službenicima koji su se posebno istaknuli svojom profesionalnošću, požrtvovnošću i predanošću poslu. Naime, zbog uspješnog obavljanja službenih zadaća, ministar unutarnjih poslova je izvanredno promaknuo sedmero policijskih službenika Policijske uprave istarske, a to su: Nebojša Nićivojević iz Policijske postaje Poreč-Parenzo, Krunoslav Raić-Sudar i Denis Begić iz Policijske postaje Rovinj-Rovigno, Atila Medkov i Zdravko Karak iz Postaje pomorske policije Pula-Pola, Ivan Gavrić iz Policijske postaje Pula-Pola te Tomislav Vrbljančević iz Policijske postaje Umag-Umago. Posebno priznanje dobio je pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Pula-Pola Dubravko Šlibar, za svoj doprinos povećanju ugleda policije, pogotovo kroz ulogu Svetog Nikole, kojeg je utjelovio u humanitarnoj akciji Policijske uprave istarske ”Budi nekom djetetu Sveti Nikola”.

 

 

 

 

Najave