IMG 5746Misu zadušnicu i sprovod pok. vlč. Ante Močiboba je u Medulinu 1. veljače 2023. predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju tridesetak svećenika, te uz nazočnost impresivno velikog mnoštva ljudi koji su tom skromnom i samozatajnom svećeniku došli odati zahvalnost za sve što je tijekom gotovo šest desetljeća svećeništva činio 'ljudima na dobrobit i Bogu na slavu'.  Koliko su žitelji, a ne samo vjernici Medulina, voljeli i poštivali svog župnika najzornije govori činjenica da je mjesto za vrijeme njegovog sprovoda posvema utihnulo, stalo. I kolege svećenici izrazili su posebnu počast preminulome, 4 su istarska svećenika nosila lijes do izvan crkve. Ondje su počasnu stražu preuzeli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Medulin u svečanim odorama. Nepregledno mnoštvo je u pogrebnoj povorci krenulo glavnim ulicama prema Placi, glavnom mjesnom trgu. Ondje su ispred zgrade Općine čekali svi djelatnici općinske uprave te su izrazili počast pokojniku i pridružili se povorci.  Sprovodu su, osim sadašnjeg načelnika općine Ivana Kirca, nazočila i dva prethodna načelnika općine.

Biskup Milovan je pozdravio okupljeno mnoštvo vjernika koji su se okupili u medulinskoj župnoj crkvi da u vjeri i sabranosti s kršćanskog nadom i molitvom isprate preminuloga svećenika vlč. Antu Močiboba, te mu tako iskažu poštovanje i iskrenu zahvalnost za sve što je učinio u ovoj župi u kojoj je bio župnik 47 godina.

Podsjećajući na lik sv. Agneze, zaštitnice župe, biskup je posvijestio kako je pokojni svećenik Ante časteći sv. Agnezu tijekom godina, sigurno sve dublje doživljavao kako redoviti kršćanski život svećenika i vjernika laika nije trenutni poziv na neki herojski čin pa ni mučeništva, nego je to „svakodnevna ustrajnost u vršenju vlastitih dužnosti, iskazivanju dobrote, solidarnosti i strpljivosti s bližnjima, u odgoju djece,  u brizi za starije i bolesne, u nošenju vlastitoga životnoga križa“, rekao je, te nastavio „naš vlč. Ante ustrajao je u svom svećeničkom radu i služenju cijeloga života, ostajući na župi u Medulinu i nakon svoje zlatne mise, sve dok ga tjelesne sile nisu počele napuštati. Ustrajan u vjeronaučnom radu s djecom i mladima, u naviještanju vjere, u posjećivanju obitelji, brinući se za ljepotu liturgijskih slavlja i uređivanje crkvenih prostora, a kao intelektualac i čovjek knjige uvijek zauzet oko crkvenoga tiska surađujući godinama u Službi riječi, uređujući Istarska Danicu, uređujući župnu stranicu. Bio je to svećenički život sav posvećen služenju Crkvi i ovoj župi“.

U duhu Isusovih riječi "neka se ne uznemiruje srce vaše, vjerujte u Boga i u mene vjerujte, idem pripraviti vam mjesto. Ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja", biskup je rekao kako je Gospodin došao i uzeo k sebi našeg svećenika i brata Antu. „Naime, biti stalno u Isusovom društvu, to je ona slava za koju je Isus molio Oca, 'Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom da gledaju moju slavu'. Te riječi Isusa Dobroga pastira, govori o njegovoj želji da i njegovi učenici budu uvijek s njim,  i ovdje u vremenu i u vječnosti, u zajedništvu Presvetoga Trojstva gdje je već i sv. Agneza i toliki drugi sveci i blaženici svi koji su živeći svoje obične ljudske dane ovdje na zemlji ustrajali u življenju vjere, nade i ljubavi“.

Homiliju je biskup zaključio riječi zahvale Bogu za plemeniti život vlč. Ante, kao i zahvale pokojniku za njegovo vjerno služenje našoj Crkvi i našem narodu.

Mons. Vilim Grbac se od pokojnika oprostio u ime klera Porečke i Pulske biskupije. Osvrnuo se na životni put pok. Vlč. Ante od školovanja u Pazinu, studija u Pazinu, Zagrebu i Rimu gdje i zaređen za svećenika 10.10. 1965., do prve službe u župnoga vikara u župi Poreč, da bi potom bio imenovan župnim vikarom u župi katedrala u Puli. Župu na kojom je proveo 47 godine preuzeo je 10. rujna 1971., a nakon umirovljenja 13. rujna 2018. do smrti boravio je u Svećeničkom domu Betanija.

Vjerujem da će ga mnogi s velikom zahvalnošću pamtiti u svim župama u kojima je služio, a posebno u ovoj župi sv. Agneze u kojoj je služio 47 godina.  Tijekom svojega svećeničkog života tumačeći poruke evanđelja, nastojao je kršćanske vrednote živjeti i svjedočiti  svima koji su mu bili povjereni. svi koji su ga imali čast upoznati pamtit će ga kao odgovornoga i dosljednog svećenika kojemu je uvijek na prvom mjestu bio čovjek i njegove potrebe. Mnogi će ga pamtiti kao svećenika za kojega vrednote kao što su pravednost, poštenje, istina nema alternative. Te vrijednosti je bio spreman braniti u svako vrijeme i pred svima. Vjerujem da će mnogi u njemu prepoznati čovjeka koji nikad nije tražio od drugih ono što sam nije bio spreman učiniti, i biti. Svi znamo da je vlč. Anti pisana riječ bila iznimno važna u pastoralnom radu, smatrao je da je taj medij, kao i novi digitalni mediji, zahvalno sredstvo za prenošenje i širenje kršćanskih vrijednosti i vrednota, rekao je Grbac, te podsjetio kako je pokojnik bio i predsjednik IKD Juraj Dobrila, da je uređivao Ladonju, a do smrti bio urednik Istarske Danice.

Predstavnica obitelji izrekla je zahvalu pokojniku za svu pažnju i velikodušnost koji im je pružio, te što im je bio najljepša lekcija o ljubavi skromnosti i poštovanju. U ime obitelji izrekla je zahvalu Biskupiji, te svima koji su vlč. Antu pratili na duhovnome putu i svima koji su ga došli ispratiti.

Predstavnik župe Medulin i dugogodišnji suradnik vlč. Ante, Simeon Ukotić je naglasio kako je u 52 godine koliko je proveo u blizini vlč. Močiboba kao pomoćnik, zvonar, kućni majstor, vozač i netko kome se uvijek mogao povjeriti, puno toga naučio.Također je podsjetio, kako se odlaskom sa župe vlč. Ante zanimao za događanja u Medulinu, te da je uvijek naglašavao kako želi biti pokopan uz one koje je i sam ispraćao.

Na kraju mise zadušnice, župnik Župe Medulin, vlč. Hrvoje Okadar, zahvalio je okupljenima na dolasku te pokojniku za svako dobro koje je za života učinio.

 Vlč. Močibob pokopan je, po vlastitoj želji, na medulinskome groblju Sveti križ, u grobnicu koju je za njega poklonila Općina Medulin. Tijekom govora na kraju mise napomenuto je da je da je medulinsko groblje dobilo ime Sveti Križ upravo zalaganjem vlč.  Močiboba.

 G. Krizman

palic 774 x 465

Donosimo u cijelosti čestitku mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog Petra Palića upućenu u utorak 31. siječnja 2023. novoimenovanom porečkom i pulskom biskupu Ivanu Štironji.

Dragi biskupe Ivane!

S radošću smo primili vijest da Te je Papa Franjo imenovao porečkim i pulskim biskupom. Uime svećenika, redovnika i redovnica i Božjega naroda Tvoje rodne Trebinjsko-mrkanske i Mostarsko-duvanjske biskupije u kojoj si djelovao, kao i u svoje osobno ime upućujem Ti srdačne čestitke.

Svoju pastirsku službu iz „Zaljeva hrvatskih svetaca“, iz Boke Kotorske, nastavljaš u blizini jednog drugog zaljeva, onog Piranskog, u „krasnoj zemlji, Istri miloj“, koja je natopljena mučeničkom krvlju, počevši od biskupa sv. Mavra pa sve do bl. Miroslava Bulešića. Napuštaš biskupiju, malu po broju vjernika, ali bogatu kršćanskim duhom i kulturom i svoje ćeš djelovanje nastaviti u biskupiji koja, također, obiluje kulturnim i prirodnim ljepotama, ali i iskrenim svjedočenjem vjere od prvih kršćanskih vremena.

Tvoje se imenovanje događa na spomendan sv. Ivana Bosca, svećenika i velikog odgojitelja mladih.

Želim Ti, da poput sv. Ivana Bosca, uvijek „hodaš nogama na zemlji, a srcem prema nebu“ i da živiš sa sviješću da „Gospodin u velikim potrebama šalje i veliku pomoć“, kako je govorio i svojim životom svjedočio sv. Ivan Bosco.

Izražavajući ti bratsku blizinu, za Tvoje novo poslanje molim zagovor Blažene Djevice Marije, Gospe od Škrpjela, sv. Tripuna, sv. Leopolda Bogdana Mandića i svih bokeških svetaca, kao i sv. Mavra i bl. Miroslava Bulešića i svih istarskih mučenika.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,

✠ Petar Palić
mostarsko-duvanjski biskup
apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski

Riječki nadbiskup i metropolit Uzinić uputio čestitku novoimenovanom porečkom i pulskom biskupu Štironji

Dragi biskupe Ivane,

Pridružujući se radosti vjernika, posvećenih osoba i svećenika Porečke i Pulske biskupije koji su već duže vrijeme bili u iščekivanju svoga biskupa koji će među njima, s njima i za njih „na izvrstan i vidljiv način (imati) ulogu samoga Krista, Učitelja, Pastira i Svećenika (djelovati) u njegovoj osobi“ (LG 21,2), izražavam ti čestitke u povodu tvoga imenovanja porečkim i pulskim biskupom te ti u ime biskupa, svećenika i vjernika Riječke metropolije i svoje osobno ime želim srdačnu dobrodošlicu u Riječku metropoliju.

S nadom u dobru buduću suradnju, kako u okvirima Riječke metropolije tako i u okvirima Hrvatske biskupske konferencije, na tebe i tvoje buduće služenje vjernicima Porečke i Pulske biskupije zazivan Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije i zaštitnika ovih dviju sjedinjenih biskupija, sv. Maura mučenika i sv. Tome apostola.

S poštovanjem u Kristu odani,

Mate Uzinić,
riječki nadbiskup i metropolit

 

Dragi biskupe Ivane!

Sigurno se raduje Tvoja nova biskupija Porečko i Pulska što je u Tvojoj osobi dobila svog novog biskupa. Budući da si dugo iščekivan i da je Tvoje imenovanje plod mnogih molitava, vjerujem da će Te u Tvojoj novoj službi pratiti i posebni Božji blagoslov što Ti od sveg srca želim.

U ime svih svećenika, redovnika, redovnica, Bogu posvećenih osoba, svega vjernog Božjeg puka Krčke biskupije, kao i u svoje ime, izražavam Ti najsrdačnije čestitke i želim uspješan i plodonosan rad na njivi Gospodnjoj.

Danas na spomendan svetog Ivana Bosca Zborna molitva kaže da je sveti Ivan bio mladeži otac i učitelj. Kao što si već imao prilike to iskusiti u svojoj dosadašnjoj službi pred Tobom je zahtjevan i odgovoran izazov da u kršćanskoj zajednici vjernika budeš otac i učitelj sa svim onim što je povezano s tom zadaćom.

Neka Ti Gospodin udijeli svoje darove kako bi i Ti poput svetog Ivana Bosca mogao služiti samo Isusu Kristu i tražiti ono što koristi spasenju Božjeg naroda.

Uz srdačne pozdrave i dobre želje i čestitke ostajem odan u Gospodinu,

✠ Ivica Petanjak
biskup krčki

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.