Temeljem pisma kojeg je naš apostolski upravitelj, mons. dr. Dražen Kutleša, uputio vjernicima Porečke i Pulske biskupije neposredno nakon stradanja područja Sisačke biskupije u potresu, danas, 10. siječnja, sva milostinja sakupljena na svim misama u svim crkvama Porečke i Pulske biskupije bit će donirana stradalima u potresu. Dijecezanski Caritas je pozvao sve vjernike Istre na solidarnost sa stradalnicima.

U nedjelju, 10. siječnja 2021., naš biskup u miru mons. Ivan Milovan obilježava obljetnicu biskupskoga ređenja. Tim povodom pristao je na snimanje razgovora za potrebe Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije, te mu se ovom prigodom zahvaljujem na uvijek dobroj i susretljivoj raspoloživosti prema medijima.
Naša se biskupija posljednjih mjeseci nalazi u iščekivanju novog ordinarija. U tom kontekstu mons. Milovan se u razgovoru prisjeća vremena svog imenovanja i biskupskog ređenja.
Nadalje, progovara o tome kako je bilo preuzeti biskupiju nakon mons. Antuna Bogetića.
Znamo da svaka služba ima svoje lijepe i manje lijepe trenutke, biskup Milovan nam je odao što je bilo najljepše, a što najteže u tih 22 godine njegovoga biskupskoga služenja. Spominje Euharistijski kongres 2000. godine u Areni, Susret hrvatske katoličke mladeži 2006. te Beatifikaciju bl. Miroslava Bulešića, no prisjeća se i slučaja Dajla, kao i gubitka pojedinih svećenika koji su mu bili bliski suradnici.
Svi mi koji smo dio istarske Crkve znamo da je mons. Milovan svoju obljetnicu biskupskoga ređenja više puta proslavio okupljanjem članova Župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća te karitativnih djelatnika, bilo na dekanatskim ili župnim razinama. Mons. Milovan u tom kontekstu progovara o važnosti uloge laika u Crkvi.
Već gotovo godinu dana živimo u uvjetima pandemije. Biskup Milovan i inače, ali u ovo vrijeme pandemije posebno, svoje umirovljeničke dane, osim molitvom i čitanjem ispunjava i tako što je na usluzi svećenicima u okolici kada im treba zamjena, napose sada kada su neki bili u samoizolaciji. U tom smislu otkriva nam kako je biti „kapelan“ mnogim svećenicima.
Razgovor je zaključen biskupovom porukom slušateljima.
Preuzvišenom mons. Milovanu zahvaljujemo na ovom razgovoru, od srca mu čestitamo obljetnicu biskupskog ređenja sa željom da nam još dugo, u dobrom zdravlju, upućuje svoje lijepe i nadahnute homilije.
(Gordana Krizman)

O blagdanu Bogojavljenja nekoć se su se u mnogim krajevima Istre Božić i Nova godina čestitali koledvom ili kolejanjem. Tijekom vremena taj je običaj u mnogim mjestima iščeznuo, ali srećom zadržao se u Kaldiru i Gologorici, gdje kolejani još uvijek po staroj užanci sumještanima čestitaju Božić i Novu godinu. Nažalost zbog epidemiološke situacije ove se godine neće koledvati.

Kaldirski kolejani noću uoči Bogojavljanja ili Sveta tri kralja, koji se slavi 6. siječnja, susjedima, sumještanima koledvom čestitaju Božić i Novu godinu. Stari ritual izvode tri kralja - Gašpar, Melkior i Baltazar, predvođeni svjetlećom zvijezdom, poput one koja je trojici biblijskih kraljeva s Istoka pokazivala put prema betlehemskoj štalici u kojoj se rodio Isus, u pratnji zbora kojem se od kuće do kuće pridružuju žitelji. Koledva ili kolejanje traje cijelu noć, odnosno dok se ne obiđu sva domaćinstva na Kaldirštini i svima ne čestitaju Božić i Nova godina.

Pohod započinje obredom blagoslova vode u župnoj crkvi sv. Ivana u Kaldiru, nakon čega Sveta tri kralja kreću na put po Kaldirštini. Prema tradiciji kolejani zastaju pred svakim domom da domaćinu i njegovoj obitelji čestitaju Božić i Novu godinu. "Kolejani su u Kaldiru bili od vajka, od starine", rekao mi je u jednoj prigodi Marino Laganis koji je 1969. obnovio ovu tradiciju. Koliko sjećanja sežu, nekada su tri kralja kaldirskih kojelana predstavljali Marinov otac, sakristan, Joakim Laganis, Petar Štefanić i Liberat Bertoša. Za koledve 1949. došla je u Kaldir milicija, a "kraljevi" su bili pozvani na sud. Nakon toga u kolejane se nije išlo, ali ne može se potvrditi jesu li kolejani i službeno bili zabranjeni ili su ljudi od njih odustali zbog straha ili zato da ne dođu u probleme s vlastima.

Prema sjećanju Marina Laganisa, na Viliju Bojžu (Badnjak) 1968. on se našao u Cvitkima kod Konstantina i Pjera. Tamo je bio i župnik Ivan Gallo koji ih je poticao da ožive kolejane. Konstantin je župniku odgovorio: "Lako, a ča ko nas poberu". "Ako ste vi kapac to organizirat do Tri kralja, ja ću dat dva metra kobasic“, odgovorio je župnik mladićima. "Dobro gospodìne, ćemo doć po njih", odgovorio je Marino župniku. Konstantin je podržao Marina, a on je predložio da u kolejane pođu njegov otac, barba Pjero i Liberat, da ih upute kao to treba izvoditi. "I tako smo se skupili ja, Nini Klarić, Ive Fero, Karlo Beletić, Nini Dantinjana, nas 10 do 15 ljudi. Nismo bili ubučeni kao kraji i nosili smo zvizdu petokraku od harte pa se bila užgala. Ja san je bi napravi u jedno popodne, a da sviti stavili smo jenu sviću od voska u nju. Najprvo smo obašli Kaldir, a oniput okolna sela. Kantali smo "Sa istoka smo tri kraja", "Noi siamo i tre re", "Ta svitla zvizda" i još nike pjesme ča nas je tu poli nas vadi pokojni plovan Antun Prodan. Potle kada su kolejani šli u Zagreb su petokraku zvizdu gambijali za ovu", pripovijedao mi je Marino Laganis. Od tada, od 1969., duže od pola stoljeća kaldirski su kolejani prešli u tradiciju.

Kolejani izvode stare napjeve poput "Ta svitla zvizda gori gre", kako pjevaju Kaldirci, ili "Svitla zvizda izašla", kako se pjeva u Gologorici. To su zapravo varijante iste pjesme "Ta zvijezda ta je van zašla" koju pjevaju koledari gradišćanskih Hrvata, a srodan napjev objavljen je u prvom izdanju "Cithare octochorde" 1701. godine, koju je u Beču najvjerojatnije dao tiskati zagrebački kanonik Toma Kovačević i sadrži više gregorijanskih i pučkih napjeva. U tom djelu sačuvani su pučki napjevi sa samog početka 18. stoljeća, pa i ranije. Zahvaljujući kolejanima iz Kaldira i Gologorice u Istri su sačuvane i ove vrlo stare hrvatske pjesme. Stoga se kolejani mogu smatrati najstarijim istarskim folklornim izričajem. Kolejani iz Kaldira uspješno su nastupili na 35. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 2001. i na 1. međunarodnom festivalu jaslica i božićnih običaja u Hrvatskoj "Mirisi, zlato i tamjan - Božić u Dubrovniku" 2005. godine. Kaldir i Gologorica svakako zavrjeđuju nastupe na njima - oni predstavljaju najsjajniji dragulj u istarskoj folklornoj baštini. (Napisao i snimio: Mirjan Rimanić, uz dopuštenje preuzeto sa fb profila)

Mišura

U nedjelju, 3. siječnja 2021. godine, u 78. godini života i 52. godini svećeništva, osnažen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo vlč. Stipan Mišura, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je gotovo tro desetljeća djelovao u Župi sv. Andrije u Rapcu, u Labinskom dekanatu. 

Vlč. Mišura rođen je 23. veljače 1943. godine u Kandiji kod Bugojna u Bosni i Hercegovini od majke Milke r. Lučić i oca Matka koji je poginuo 1945. godine. Sakrament krštenja primio je u rodnoj Župi sv. Ilije proroka u Kandiji u petome danu života, 28. veljače 1943. Odrastao je u rodnome mjestu uz dvije sestre, Ljubicu i Smiljanu te brata Ivana. Sakrament krizme primio je 1953. godine. Osnovnu školu pohađao je u rodnoj Kandiji i Bugojnu od 1952. do 1959. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u klasičnoj gimnaziji u Dubrovniku gdje je ispit zrelosti položio u lipnju 1963. godine. Filozofsko - teološki studij pohađao je na Visokoj teološkoj školi u Đakovu od 1964. do 1970. U Đakovu je zaređen za đakona, a potom i za svećenika 29. lipnja 1969. po rukama mons. dr. Stjepana Bäuerleina, biskupa đakovačkog i srijemskog. Mladu misu proslavio je u rodnoj Kandiji na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza 1969. godine. Nakon ređenja, godine 1970., imenovan je kapelanom u Zavidovićima a potom 1972. u Travniku, te kasnije u rodnoj Kandiji i u Novom Sarajevu.
Kao župnik u Vrhbosanskoj nadbiskupiji djelovao je u Glavicama, gdje je bio prvi župnik i gdje je 1974. sagradio novu crkvu i župnu kuću. Potom je, od 1980., bio župnik u Župi Blažene Djevice Marije na Stupu u Sarajevu, a tu je dočekao i rat. Nakon što je crkva na Stupu zapaljena uspio je izaći iz Sarajeva te se 1992. stavio na raspolaganje biskupu Antunu Bogetiću u Poreču. U Labinski dekanat stigao je 11. prosinca 1992. Od tada je djelovao u župi Rabac, koju je kao župnik preuzeo 1998. U njoj, kao i u cijelom dekanatu, ostat će zapamćen kao vrlo susretljiv, dobrodušan, vrijedan i marljiv svećenik koji je svoj život posvetio radu s djecom i mladima, a nadasve kao pastoralni i duhovni voditelj svoje župe.
Nakon duge i teške bolesti blago je u Gospodinu preminuo u večernjim satima u nedjelju, 3. siječnja 2021. godine u Općoj bolnici Pula.
Misa zadušnica i ispraćaj vlč. Mišure bit će u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. u župnoj crkvi sv. Andrije u Rapcu.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.