Petak, 19 travnja, 2024
Biskupija

Pravilnik zaklade

PRAVILNIK

O KRITERIJIMA I POSTUPKU DODJELE SREDSTAVA BISKUPIJSKE ZAKLADE „BLAŽENI MIROSLAVBULEŠIĆ“ ZA POMOĆ UČENICIMA I STUDENTIMA NA PODRUČJU POREČKE I PULSKE BISKUPIJE

 

Opće odredbe

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uvjeti i postupak  dodjele pomoći kroz projekt Caritasa Porečke i Pulske biskupije, a  iz sredstava Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“ za pomoć učenicima i studentima na području Porečke i Pulske biskupije.

Za  dodjelu novčane pomoći molbu mogu uputiti:

  • a) Učenici osnovnih škola
  • b) Učenici srednjih škola
  • c) Redoviti studenti
  • d) Doktoranti

 

Članak 2.

Molbe za dodjelu novčane pomoći  kandidati dostavljaju u pisanom obliku u  predviđenom roku za zaprimanje molbi od kolovoza do 15. listopada u sjedište Zaklade na adresu Caritas Porečke i Pulske biskupije, Dobrilina 6, 52000 Pazin, s naznakom Biskupijska zaklada „Blaženi Miroslav Bulešić“ za pomoć učenicima i studentima.

U molbi treba  biti navedena svrha za koju se traži novčana pomoć.

Obvezni prilozi molbi su:

1) Pisana molba (obrazac se može preuzeti u Caritasu Porečke i Pulske biskupije ili na web stranici www.biskupija-porecko-pulska.hr);

2) Prijava za Biskupijsku zakladu „Blaženi Miroslav Bulešić“ za pomoć učenicima i studentima uz supotpis župnika (obrazac se može preuzeti u Caritasu Porečke i Pulske biskupije ili na web stranici www.biskupija-porecko-pulska.hr);

3) Popunjen obiteljski list uz ovjeru župnika (obrazac se može preuzeti u Caritasu Porečke i Pulske biskupije ili na web stranici www.biskupija-porecko-pulska.hr);

4) Izvod iz matične knjige rođenih;

5) Kopija osobne iskaznice ukoliko je podnositelj molbe punoljetan ili kopija osobne iskaznice roditelja ili skrbnika ukoliko je podnositelj molbe maloljetan 

6) Potvrda o upisu  podnositelja u školsku/akademsku godinu;

7) Kopija kartice tekućeg računa podnositelja molbe za uplatu odobrene novčane pomoći ili  kopija kartice tekućeg računa roditelja ili skrbnika ukoliko je podnositelj molbe maloljetan;

8) Potvrda o primanjima od porezne uprave užih članova obitelji, roditelja ili skrbnika.

Molbe dostavljene izvan roka i bez sve potrebne dokumentacije neće se uzeti u razmatranje.

Članak 3.

Novčane pomoći dodjeljuju se za jednu  školsku ili akademsku godinu.

 

Članak 4.

U razmatranju molbi i donošenju odluke o dodjeli novčane pomoći Zakladno upravno vijeće se ravna prema kriterijima koji se, uglavnom, odnose na socijalno stanje natjecatelja. 

Procjenu materijalnog stanja svake obitelji Zakladna uprava će provesti tako da će njezin ukupni prihod, primljen s bilo kojeg naslova (plaća, mirovina, dječji doplatak, socijalna pomoć…) podijeliti na sve članove koji od njega žive, kako bi dobila stvarnu socijalnu situaciju.

Učenici ili studenti  koji ponavljaju godinu,  ne mogu se natjecati za novčanu pomoć.

Članak 5.

Dobivanje novčane pomoći povezano je i s brojem malodobne djece u obitelji, a prednost imaju obitelji s brojnom djecom.

Članak 6.

Zakladno upravno vijeće će na temelju analiziranih molbi donijeti odluku o izabranim natjecateljima i visini odobrenog novčanog iznosa. 

Članak 7.

O odluci Zakladne uprave natjecatelj će biti pismeno obaviješten.

Članak 8.

Broj izabranih natjecatelja uvjetovan je sredstvima Zaklade. Upravitelj Zaklade pozvat će u sjedište Zaklade sve natjecatelje kojima je odobrena novčana pomoć i dodijeliti im Odluke.

Članak 9.

Iznos  odobrene novčane pomoći  Zaklada će isplaćivati na tekuće račune natjecatelja ili  tekuće račune roditelja ili skrbnika  onih natjecatelja  koji nisu punoljetni.

Članak 10.

Korisnici odobrene novčane pomoći nemaju posebne obveze prema Porečkoj i Pulskoj biskupiji, osim da marljivo uče i nastoje se izgrađivati kako bi kasnije kao zaposlenici i sami znali pomagati drugima. 

Članak 11.

Natjecatelj koji je ostvario pravo na novčanu pomoć, može zadržati to pravo i u slučaju opravdanog mirovanja (bolest i sl.), ali će konačnu odluku donijeti Zakladna uprava.  Natjecatelj je dužan o opravdanom mirovanju  pismeno izvijestiti upravitelja Zaklade.

Članak 12.

Zaklada ima IBAN preko kojeg posluje. Otvoren je  kod Erste bank i glasi na Caritas Poreč-Pula,  broj IBAN je: HR7124020061100753198.  Kod uplate donacije ili priloga  obvezno je navesti i  svrhu uplate: pomoć učenicima i studentima.

 

 

Najave