Petak, 29 ožujka, 2024
Mediji

Radio Istra

Putevima vjere, petkom, 17:05, 30 min; Susret s izvorom, nedjeljom, 08:30, 10-15min; Kap za dobar dan, od ponedjeljka do subote 06:30, 3 min

  1. Radio postaja

Naziv:                   CIK “Dr. Božo Milanović” d.o.o.  – Radio Istra

Sjedište:              Jurja Dobrile 6, 52 000 Pazin

Frekvencije:      Učka 96,9 MHz; Pula 98,0 MHz; Poreč 98,5 MHz; Umag 107,3 MHz; Rabac 92,1 MHz;

                                Rovinj 88,0 MHz; Buje 97,9 MHz;

Web adresa:      www.radioistra.hr

Glavni urednik: Melita Gržić Pincin

Kontakt glavnog urednika(telefon i e-mail): 052/88 77 02, 091/622 11 03, urednik@radioistra.hr

Godina osnivanja radio postaje i kratka povijest:

Radio Istra je prva privatna radio postaja u Istri. U istarskom se eteru prvi put oglasila 22. rujna 1991. godine. Pokretači Radio Istre bili su Istarsko književno društvo «Juraj Dobrila», predvođeno pokojnim monsinjorom Antunom Hekom, zatim prof. dr. sc. Josip Grbac i predstavnici bivše Općine Pazin. Ekipa Hrvatskog radija – Radio Rijeke pomogla je u educiranju i osposobljavanju kadra. Do 1995. godine Radio Istra nosi naziv Radio Pazin. Od 1995. godine Radio Istra ima županijsku frekvenciju.

Radio Istra djeluje u sklopu Centra za informacije i komunikacije «Dr. Božo Milanović» sa sjedištem u Pazinu, na adresi Jurja Dobrile 6. Vlasnici društva jesu Grad Pazin, Općina Cerovlje, Općina Gračišće, Općina Lupoglav, Općina Motovun, Općina Sveti Petar u Šumi, Općina Tinjan, IKD «Juraj Dobrila”, prof. dr. sc. Josip Grbac, Pazinski kolegij-klasična gimnazija i Branimir Vukelić.

Raznovrsna i prepoznatljiva glazba za sve uzraste, program realiziran isključivo vlastitim snagama – brojne informativne i brojne autorske emisije koje prate aktualna zbivanja iz svih područja ljudskog djelovanja. 

Radio Istra danas ima 7 frekvencija, 15 djelatnika u stalnom radnom odnosu i još toliko honorarnih suradnika koji realiziraju 24 sata programa.  Program Radio Istre moguće je slušati i putem interneta te u Tunelu Učka.

Prema istraživanjima slušanosti radio postaja, Radio Istra najslušanija je istarska radio postaja, u samom vrhu slušanosti na Kvarneru, te na 11.mjestu u Hrvatskoj od ukupno oko 160 radio postaja.

  1. Vjerska emisija

Naziv emisije: Putevima vjere

Termin emitiranja: petkom, 17:05

Trajanje: 30 min

Emisija uživo ili prethodno snimljena: Uglavnom uživo, rijetko unaprijed snimljena, određeni prilozi snimani ranije, na terenu ili u studiju

Urednik emisije: Loreta Rabar, David Gortan, Ana Cvitan Laković, Sanja Mališa

Kontakt urednika emisije(telefon i e-mail): Loreta Rabar 098/711 670, David Gortan 098/9136225

Suradnici u emisiji (svećenici i laici): dr. Josip Grbac, vlč. Darko Zgrablić, i mnogi drugi

Okvirna konfiguracija emisije, kratki opis: u emisiji se prenose kršćanski sadržaji i stavovi katoličke vjere i Crkve, ne odbacujući ništa što i u drugim religijama, prema Drugom Vatikanskom koncilu, “ima istinita i sveta”. Emisija prati događanja u Crkvi na biskupijskom, metropolijskom i nacionalnom planu, kao i općenito na planu Crkve u svijetu. Obrađuju se razne teme, ljudi, blagdani, ali i određene pojave u našem društvu koje se tiču svih ljudi,  a ne samo kršćanskih vjernika. Kako bi poruke koje se prenose slušateljima bile kvalitetno protumačene, u emisiju se uključuju brojni gosti – stručnjaci s raznih područja. Emisijom se promiče dobro, potiče ljude na poštivanje života i suživota u zajednici.   

Početak emitiranja vjerske emisije na Vašoj radio postaji (godina): prvotno se ta emisija (od samih početaka radija, 1991. godine) emitirala pod nazivom “Svjetlo istine” ponedjeljkom u 20:00 sati.  Nekoliko godina kasnije emisija se nastavila emitirati petkom u 17:00 pod nazivom “Putevima vjere”.

Da li je vjerska emisija dostupna za preslušavanje u audio arhivi on line(da/ne): DA

Link audio arhive on line:   https://soundcloud.com/radioistra

  1. 3.       Posebne napomene:

Svakog prvog petka u mjesecu, redovitu radio kolumnu u sklopu emisije “Putevima vjere” ima dr. Josip Grbac

2. Vjerska emisija SUSRET S IZVOROM

Naziv emisije: Susret s izvorom

Termin emitiranja: nedjeljom, 08:30

Trajanje: 10-15 min

Emisija uživo ili prethodno snimljena: snimljena

Urednici emisije: Loreta Rabar; autor: vlč. Darko Zgrablić

Kontakt urednika emisije(telefon i e-mail): Loreta Rabar 098/711 670, vlč. Darko Zgrablić  098/362888

Suradnici u emisiji (svećenici i laici): dr. Vilim Grbac, vlč. Darko Zgrablić, vlč. Mladen Matika, vlč. Josip Peteh, vlč. Željko Zec, pater Euzebije Knežević, vlč. Filip Celent, vlč. Masimilijan Ferlin, vlč. Bernard Jurjević, Marinela Mikolić, Anamarija Kurelović, Ana Cvitan Laković, Sanja Mališa

Okvirna konfiguracija emisije, kratki opis: “Susret s izvorom”jerubrika kojausmjerava slušatelje na središnji dio nedjeljne Službe riječi, na Evanđelje. Nakon pročitanog ulomka iz Evanđelja od strane urednika vjerskog programa i emisija odnosno od strane laika uključenih u realizaciju programa, svećenici komentiraju, aktualiziraju davno upućenu Riječ Božju. Uz evanđeoski tekst odabire se i glazbeni broj s prigodnom porukom.

Početak emitiranja vjerske emisije na Vašoj radio postaji (godina): 1995.  – najprije se emitirala subotom u 17:00 odnosno 19:00 sati, da bi 2001. dobila novi termin do dana današnjeg, nedjeljom u 08:30. 

Da li je vjerska emisija dostupna za preslušavanje u audio arhivi on line(da/ne): TRENUTNO NE, BIT ĆE USKORO

Link audio arhive on line:   https://soundcloud.com/radioistra

3. Vjerska rubrika KAP ZA DOBAR DAN

Naziv emisije: Kap za dobar dan

Termin emitiranja: od ponedjeljka do subote 06:30

Trajanje: 3 min

Emisija uživo ili prethodno snimljena: snimljena

Urednici emisije: Loreta Rabar; autor: vlč. Darko Zgrablić

Kontakt urednika emisije(telefon i e-mail): Loreta Rabar 098/711 670, vlč. Darko Zgrablić  098/362888

Suradnici u emisiji (svećenici i laici): Marinela Mikolić

Okvirna konfiguracija emisije, kratki opis: “Kap za dobar dan” je duhovna misao dana – kratka duhovna crtica jutarnjeg programa u kojoj su se godinama čitali prigodni tekstovi – poticajne misli, meditacije, kratke priče različitih autora, Phila Bosmansa, Henrija J. M. Nouwena, Bruna Ferrera, Anselma Grüna, Anthonya de Mella i drugih. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, “Kap za dobar dan” donosi isključivo autorska promišljanja Biblije sa strane svećenika – suradnika u našoj vjerskoj redakciji, vlč. Darka Zgrablića. Ekipa naše vjerske redakcije svakog nam jutra prigodnim duhovnim mislima uljepša i obogati početak dana. “Kap za dobar dan” naišla je na odobravanje brojnih slušatelja, kako vjernika tako i onih koji to nisu. Situacije u kojima se svatko od nas u životu nađe, njihova poveznica s Evanđeljem i poruka koju iz priče svatko ponaosob može izvući, čine okosnicu rubrike.

Početak emitiranja vjerske emisije na Vašoj radio postaji (godina):  u 2OOO. godini započinje “Duhovna misao dana”, danas “Kap za dobar dan” i emitira se svakog dana osim nedjelje u 6:40, danas u 6:30 sati.

Da li je vjerska emisija dostupna za preslušavanje u audio arhivi on line(da/ne):

dostupna je na you tube kanalu

Link audio arhive on line:  

POSEBNE NAPOMENE UZ VJERSKI PROGRAM RADIO ISTRE

Na svaki vjerski blagdan (Blagdan Sveta tri kralja, Uskrs, Tijelovo, Veliku Gospu, Sve Svete, Božić, Svetog Stjepana) u programu se realizira posebna vjerska emisija posvećena tom blagdanu.

Emisija traje 20 minuta i emitira se u 14:30, osim ako blagdan padne petkom, tada je blagdanu posvećena redovita vjerska emisija “Putevima vjere”.                          

Poseban dio vjerskog programa izravni su prijenosi svetih misa na Badnjak/Božić i Uskrs, koji se realiziraju već 15 godina. Polnoćka se prenosi svake godine iz druge istarske župe, a središnje euharistijsko slavlje na Uskrs, koje predvodi biskup porečki i pulski, svake se godine prenosi iz porečke Eufrazijeve bazilike.

U realizaciji prijenosa sudjeluju: David Gortan

                                                Loreta Rabar

                                                Dragan Jovičić

                                                Zvjezdan Jurcola

                                                Oliver Pastorčić

                                                Adriana Jovičić

                                                Igor Paulišić

Programom Badnje večeri naročito se ponosimo. Naime, svakog Badnjaka, u vremenu od 18:00 do 24:00 sata, također već 15 godina, naša vjerska redakcija priprema bogat i prigodan program: obilje prigodnih tekstova i priča, gostovanja vjernika, svećenika, misionara, laika iz raznih zemalja diljem svijeta, božićni običaji, kontakt program, prigodne nagradne igre, meditacije i kao vrhunac večeri prijenos mise polnoćke, ono je što čini 6 satni vjerski program na Badnjak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najave