Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Miroslav Bulešić

Program obilježavanja 74. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića

I ove je godine obilježavanje obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića započelo svečanim početkom devetnice Blaženiku o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije u njemu posvećenoj crkvi u Valbandonu te misom koju je predvodio vicepostulator kauze za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilija Jakovljević.

U Valbandonu se devetnica moli svake večeri uz misu u 20:30. O obljetnici mučeništva, u utorak, 24. kolovoza, misu s početkom u 10 sati će u blaženikovoj crkvi predvoditi vlč. mr. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. 

Lanišće, 20. do 23. kolovoza

U Lanišću, mjestu pogibije, ove će se godine uoči obljetnice održati višednevni program. Prvoga dana, u petak, 20. kolovoza, nakon klanjanja, ispovijedi te pobožnosti krunice misno slavlje u 18 sati predvodit će vlč. Jeronim Jokić.  

U subotu, 21. kolovoza, nakon klanjanja i krunice misno slavlje će predvoditi župnik. vlč. Josip Mašina, a nakon mise uslijedit će prigodno svjedočanstvo.

Predstavljanje knjige dr. sc. Stipana Trogrlića „Život za svetost, bl. Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik“

U nedjelju, 22. kolovoza, misno slavlje u 18 sati predvodit će porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Nakon mise uslijedit će predstavljanje knjige dr. sc. Stipana Trogrlića „Život za svetost, bl. Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik“. O knjizi će govoriti preč. dr. sc. Josip Grbac, preč mr. Ilija Jakovljević, David Ivić i dr. sc. Stipan Trogrlić. 

U ponedjeljak, 23. kolovoza, uoči obljetnice, biti će izvedena Misa po laniški, drevnim pučkim napjevom. Tu će misu predvoditi o. Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan u Rijeci. U utorak, 24. kolovoza, u Lanišću će misa biti u 11.

Duhovna priprava u Svetvinčentu uoči 74. godišnjice mučeništva bl. Miroslava

Rodna župa bl. Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika, na 74. obljetnicu njegove mučeničke smrti pripremiti će se trodnevnom duhovnom pripravom, od 21. do 23. kolovoza, svake večeri u 19 sati. U subotu, 21 kolovoza, misu i euharistijsko klanjanje predvodi vlč. Mladen Pranjić, župnik iz Gologorice, u nedjelju, 22. kolovoza, vlč. Maksimilijam Ferlin, ravnatelj Pazinskog kolegija te u ponedjeljak, 23. kolovoza vlč. Joško Listeš, župnik iz Kanfanara. U utorak, 24. kolovoza, osim središnjeg svečanom misnog slavlja u 18 sati, bit će misa i u 10 sati.  

 

Svetvinčenat, 24. kolovoza 2021.

Središnje svečano misno slavlje spomena 74. obljetnice mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu, 24. kolovoza, s početkom u 18 sati ove će godine predvoditi mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije, u zajedništvu s nadbiskupima i biskupima Riječke metropolije.  

 

Hodočasnici pješaci

Kao i svake godine i ove će godine pojedine grupe hodočasnika u Svetvinčenat na središnje misno slavlje hodočastiti pješice. Hodočasnici pješaci ispred crkve u Valbandonu kreću 24. kolovoza u 7 sati, iz Vodnjana u 10, a iz Samostana sv. Mihovila nad Limom u 9 sati. 

 

Najave