Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM svečano je proslavljena u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru u utorak, 8. prosinca. Misno slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Propovijedao je vlč. Ilija Jakovljević, vicepostulator za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića koji je donio dar Porečke i Pulske biskupije – relikviju, dio kosti bl. Miroslava, koja je na kraju mise postavljena u oltar sjemenišne kapele. 

Video - Križni put bl. Miroslava Bulešića

Povodom obilježavanja 73. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u 100. godini njegova rođenja, s vlč. Ilijom Jakovljevićem, koji je prije svega vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. M. Bulešića, snimili smo jedan osvrt na prisutnost bl. Bulešića danas, prvenstveno ovdje, na ovim našim prostorima.

Mi, Crkva u Istri imamo tu milost da je ovdje živio i djelovao naš blaženi Miro, ali to nas i obvezuje…on je, kao i svi Božji ugodnici privodio ljude Bogu, na nama je slijediti u tome njegov primjer, i vjerujemo da ga je zato Bog podario ovoj Crkvi, ovome kraju, baš u ovome našemu vremenu.

Poslušajmo dakle osvrt našega vicepostulatora o tome gdje smo, danas, o 73. obljetnici, u 100. godini rođenja Blaženika u pogledu širenja njegova kulta. To nije samo zadaća Vijeća za širenje kulta bl. Miroslava Bulešića i Blaženog Francesca Bonifacija koje je naš ordinarijat osnovao nakon beatifikacije, a na čelu kojeg se nalazi na generalni vikar mons. Vilim Grbac, niti samo postulature, pa niti samo svećenika, zadaća je to svih nas koji smo dio ove mjesne Crkve.

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/o-73-obljetnici-mučeništva-bl-m-bulešića-razgovor-s-vicepostulatorom-vlč-mr-i-jakovljevićem/

Unatoč našim željama i pastoralnim planovima zbog epidemioloških razloga nismo njegov stoti rođendan 13. svibnja mogli proslaviti velikom svečanošću na glavnom mjesno trgu u Svetvinčentu. No, epidemija ipak nije zatomila našu pobožnost prema bl. Miroslavu, a što se je sve povodom 100. te obljetnice rođenja našeg blaženika realiziralo prikazao je vlč. mr. Ilija Jakovljević, koji je kao vicepostulator najupućeniji u sve ono što se dešava oko kauze i širenja kulta našega bl. Miroslava.

Vicepostulator nadalje progovara o tome da je po mnogim našim župama, ali i po mnogim župama diljem Domovine, na svetkovinu Velike Gospe započela je devetnica bl. Bulešiću. Obzirom da je u kontaktu s mnogim župnicima koji su za svoje crkve zatražili relikvije bl. Bulešića otkriva nam koje su to župe, koliko ih ima otprilike te što se sve u tim župama organizira.

U četvrtak, 20. kolovoza 2020. vlč. Jakovljević je u mjestu Barić Draga nedaleko Karlobaga, blagoslovio je prvu kapelicu posvećenu bl. Miroslavu Bulešiću izvan Porečke i Pulske biskupije. Zanimljivo je da je to ujedno i prva kapelica koja je sagrađena u znak zahvale za konkretnu primjenu milost, dok su sve ostale do sada sagrađene općenito kao znak štovanja.  Vicepostulator je tom prigodom snimio kratki razgovor s obitelji koja je izgradila kapelicu. Radi li se doista o nadnaravno blagovremeno će odlučiti nadležne službe, no, svakako je lijepo čuti svjedočanstva koja odišu ovakvom pobožnošću i vjerom, a naš je Blaženik ovime još jednom potvrdio ono što znamo da je inače najveća blagodat koju primamo od Božjih ugodnika, a to je da privlače ljude Bogu i ražaruju vjeru.

Na kraju, kao zasigurno ponajbolji živući poznavatelj lika i djela bl. Bulešića vicepostulator nam progovara o tome koja je Blaženikova glavna poruka čovjeku današnjeg vremena, te o tome kako je produbljeno poznavanje tog svetačkog lika utjecalo na njegov život. (G. Krizman)

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru, koja od kolovoza 2019. godine ima relikvije našeg bl. Miroslava Bulešića, stota obljetnica njegova rođenja proslavljena je posebno svečano.

Don Dario Tičić, veliki štovatelj bl. Miroslava, predvodio je u srijedu, 13. svibnja 2020., svečanu zavjetnu misu bl. Bulešića. Kroz devetnicu koja je prethodila obljetnici rođenja u crkvi je na posebno istaknutom mjestu bila izlože blaženikova slika uz koju je stalno gorjela svijeća. Na samu obljetnicu, na kraju zavjetne mise pjevale su se litanije blaženiku, a okupljeni vjernici su iskazali čašćenje Bulešićevoj relikviji.  Slika ostaje izložena i u osmini od obljetnice, u crkvi Gospe Maslinske koja se nalazi pokraj župne crkve.

Vlč. Tičić je u prigodnoj homiliji na dan obljetnice rođenja, u prigodnoj homiliji govorio o blaženiku  i poruci koju nam je ostavio svojim životom, a između ostalog ponovio je riječi zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića kako je „bl. Miroslav Bulešić istarski Stepinac“. Istaknuo je njegovu veliku osobnu povezanost s Bogom, te naglasio kako je iz toga crpio snagu i ljubav za služenje Crkvi i narodu. To nam je svima primjer i potreba, graditi osobni odnos s Bogom, jer iz tako čvrstog osobnog odnosa s Bogom Bulešić je mogao činiti velika djela za ljude i podnijeti mučeništvo, rekao je između ostalog propovjednik. (Txt: G. Krizman, Foto: Ines Grbić/Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije)

 zadar13520

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.