Petak, 29 ožujka, 2024
Katehetski uredNovosti

Adventski susret vjeroučitelja u Pazinu

U subotu, 25. studenoga 2023. U Pazinskom kolegiju je održan Adventski susret vjeroučitelja s područja Porečke i Pulske biskupije. Na početku je sve okupljene pozdravio predstojnik dijecezanskog Katehetskog ureda vlč. Maksimilijan Buždon.  

U prvom dijelu susreta, duhovni nagovor s temom „Isus jedini učitelj“ održao je o. Jure Josipović, pavlin iz Svetog Petra u Šumi.

O. Josipović je na početku nagovora poželio vjeroučiteljima da im i ovaj susret bude prigoda nahraniti se Riječju Božjom, koja će doprinijeti duhovnoj plodnosti koju će moći podijeliti s djecom koja su im povjerena. Na početku je prenio konkretnu situaciju rada s ministrantima kroz njihovo približavanje službi čitača na misi.

Posvijestio je u nastavku kako je poziv svećenika i vjeroučitelja duhovni poziv, no kako na njega ne smijemo gledati očima ovoga svijeta. „Potrebno je gledati u perspektivi Božjega poziva ‘ustaj i idi, jer te ja šaljem’. Bog je taj koji nas šalje, stoga na to gledamo ne u perspektivi ovoga svijeta, već u kategoriji vječnosti. Jer, ako me Bog poziva, i makar mi to zagorčava život, pozvan sam vršiti Njegovu volju, jer u konačnici to je put spasenja.“

U tom vidu je ukazao na duhovne velikane, poput Majke Terezije koja je išla tamo od čega su drugi okretali leđa, a ona se hrabro suočila s gorčinom, bijedom, jer „poziv je kršćana suočiti se s onim od čega svi bježe. Majka Terezija i svi sveci su gledali u križ, u Raspetog i nisu se bojali susresti se s gorčinom“. 

O. Josipović je posvijestio na važnost prisutnosti u gorčini, jer „ona dolazi iz Božjeg poziva, svećeničkog, ali i vas vjeroučitelja. Zbog Kraljevstva Božjega znamo da ovozemaljske poteškoće, u konačnici imaju smisla. Težimo li nekim drugim rješenjima, u opasnosti je naš duhovni život“.

Stoga, zaključio je o. Josipović, važno je koliko je naš odnos s Bogom čvrst, „koliko si zagledan u križ, toliko ćeš znati nadići poteškoće. To ne znači, da nećemo od nekoga tražiti pomoć, no važan je naš odnos s Bogom, jer tada ćemo znati savladati gorčinu i promijeniti je u slatkoću“.

U drugom dijelu, održano je Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama s temom „Načela učenja i poučavanja“ uz sudjelovanje višeg savjetnika za vjeronauk prof. Tomislava Tomasića iz Rijeke.

Nakon stručnog vijeća uslijedila je pauza tijekom koje su okupljeni imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Sudionici susreta su zatim sudjelovali su na svetoj misi koju je predvodio o. Jure Josipović, a susret je završen zajedničkim agape.

Txt: G. Krizman

Foto: N. Peteh

Najave