Četvrtak, 25 travnja, 2024
mons. ŠtironjaNovosti

Govor nadbiskupa Kutleše na imenovanju biskupa Štironje

GOVOR NADBISKUPA KUTLEŠE PRIGODOM PROGLAŠENJA

NOVOG POREČKOG I PULSKOG BISKUPA

Poreč, 31. siječnja 2023.

Draga braćo i sestre,

            danas se čitava naša Porečka i Pulska biskupija raduje, i slavi, jer je Sveti Otac providio novoga pastira za ovu mjesnu Crkvu u osobi mons. Ivana Štironje, dosadašnjega kotorskog biskupa.

            Prije svega, izražavam zahvalnost Svetom Ocu koji ovim činom iskazuje svoju brigu za sve Crkve kojima u ljubavi predsjeda. Istodobno, u ime vjernika Porečke i Pulske biskupije, klerika i laika, redovnika i redovnica, čestitam biskupu Ivanu i izražavam mu srdačnu dobrodošlicu u „krasnu zemlju, Istru milu“, koja je blagoslovljena mučeničkim svjedočenjem sv. Mavra, bl. Miroslava Bulešića i ostalih istarskih mučenika.

            Novoimenovani porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja stiže nam iz Boke Kotorske, „Zaljeva svetaca“, donoseći sa sobom bogato svećeničko iskustvo koje je stekao slijedeći velikodušno Kristov glas kamo god ga je zvao, kako upravo čusmo u njegovu životopisu. Danas, pak, Božja providnost njegov životni put usmjerava prema vjernom puku Porečke i Pulske biskupije da bi, kako kaže sveti Augustin, s njima bio kršćanin, a za njih – biskup.

            Biskup u Crkvi na osobit i vidljiv način predstavlja Krista, Učitelja, Pastira i Svećenika. Drugi vatikanski sabor uči da biskupi kao nasljednici Apostola primaju od Gospodina Isusa Krista posebno poslanje i milost Duha Svetoga „da uče sve narode i da propovijedaju Evanđelje svakomu stvorenju, da svi ljudi postignu spasenje po vjeri, krštenju i vršenju zapovijedi“ (LG 24). Tako je Krist, Dobri Pastir, na otajstven način nazočan u svakom mjestu i u svakoj zajednici po biskupu. Istodobno, biskup čuva zajedništvo s Rimskim prvosvećenikom i s drugim biskupima te tako doprinosi duhovnom dobru čitavoga Otajstvenog Tijela Kristova – Crkve, kako bi ona istinski bila sol ove zemlje i svjetlo ovoga svijeta. Danas je, dakle, ovoj mjesnoj Crkvi darovan novi dijecezanski biskup koji će ovaj narod posvećivati, naučavati i predvoditi. Bogu hvala i slava na tom daru!

            Draga braćo i sestre, u ovom svečanom i radosnom trenutku želim osobno zahvaliti svima Vama u Porečkoj i Pulskoj biskupiji na zajedničkom hodu vjere. Taj sam hod zajedno s Vama započeo 2011. godine kao biskup koadjutor, a od 2012. godine nastavio kao dijecezanski biskup punih osam godina. Zatim, 2020. godine, otkada mi je Sveti Otac povjerio novo poslanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, biskupsku sam službu za Vas vršio kao apostolski upravitelj. U ovoj svečanoj prigodi želim izreći zahvale.

  • Hvala Vam biskupe Ivane što ste od početka iskazali svoju očinsku ljubav i uvijek me vjerno pratili tijekom vršenja moje službe u ovoj biskupiji.
  • Hvala Vama, svećenicima Porečke i Pulske biskupije, koji ste mi bili prvi suradnici u naviještanju Evanđelja, bilo kao župnici i župni vikari na terenu, bilo kao djelatnici Ordinarijata i drugih biskupijskih ustanova.
  • Zahvaljujem redovnicima i redovnicama, duhovnim pokretima i molitvenim zajednicama na ustrajnom i radosnom svjedočenju evanđeoskih vrednota.
  • Hvala obiteljima, roditeljima i djeci, starima i mladima, na svakodnevnoj vjernosti u malim stvarima od kojih je satkan put u vječni život.
  • Osobito zahvaljujem svim bolesnima i osamljenima koji su svoj križ i svoje patnje prikazali za obraćenje svijeta i napredak Crkve.
  • Hvala civilnim vlastima na županijskoj i lokalnoj razini za korektnu komunikaciju i dobru suradnju tijekom proteklih godina.
  • Konačno, srdačna hvala svim ljudima dobre volje koji su na bilo koji način doprinijeli da raste zajedništvo i uzajamno poštovanje među ljudima ovdje u Istri.

Na kraju, u iščekivanju dolaska i ustoličenja novoga porečko i pulskog biskupa mons. Ivana Štironje koje će biti 18. ožujka 2023., stavljam svima nama na srce riječi svetoga Ignacija, biskupa i mučenika: „Budite jednodušni u skladu s Božjom voljom. Isus Krist, naš nerazdruživi život, izraz je Očeve volje. Tako su i biskupi po cijelom svijetu izraz volje Krista Isusa. Stoga treba da se slažete s biskupom kao što i činite. Vaš sklad i složna ljubav pjesma su Isusu Kristu. Budite kao zbor, pa u skladnoj slozi prihvatite napjev Božji te u jednom zboru pjevajte Ocu jednim glasom zajedno s glasom Isusa Krista. Tako će vas čuti i po vašim dobrim djelima razabrati da ste udovi njegova Sina“ (Poslanica Efežanima).

Hvala vam od srca! Bog vas blagoslovio!

Najave