Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

In memoriam: preč. Željko Staver

Preč. Željko Staver, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, kanonik pokorničar pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola, osnažen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo, 2. studenoga 2022. godine u Svećeničkom domu u Puli, u 84. godini života i 60. godini svećeništva.

Preč. Staver rođen je 26. svibnja 1939. godine na Stanciji Žufić, nedaleko Žminja, od oca Franje i majke Ruže r. Zec. Osam godina kasnije rođena je sestra Ana. Kršten je kao novorođenče od tri dana, 29. svibnja 1939. u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila, a ondje je primio i sakrament krizme 1947. godine. Osnovnu školu pohađao je u Žminju, a gimnaziju u Pazinskom sjemeništu gdje je ispit zrelosti položio 1958. godine. U Pazinu je, na Visokoj teološkoj školi, pohađao filozofsko – teološki studij od 1958. do 1962.

Red đakonata i red prezbiterata primio je Pazinu, za svećenika je zaređen 22. srpnja 1962. godine po rukama mons. dr. Dragutina Nežića. Mladu misu proslavio je u Žminju 19. kolovoza 1962. godine. Kao mladomisnik, u kolovozu 1962. preuzima upravljanje župama Valtura i Muntić, potom od 1963. i Kavran, na tim župama ostaje do 1979. Od studenog 1979. postaje prvo pastoralni suradnik, a potom župnik pulske katedralne Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Službe katedralnog župnika razriješen je 24. kolovoza 2005. godine, nakon toga ima dopust annum sabaticum radi liječenja kardiološkog oboljenja. Od 1. veljače do 15. srpnja 2006. obnašao je dužnost voditelja Kuće Milosrđa u Majmajoli nedaleko Vodnjana, gdje su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Po umirovljenju 2007. godine nastavlja živjeti na području pulske katedralne župe, još dugi niz godina svakodnevno slavi večernje mise u crkvi Misericordiae, filijalnoj crkvi katedralne župe, te nedjeljnu misu na talijanskom jeziku u katedrali.

18. studenog 1994. imenovan je kanonikom pokorničarom pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola.

Kroz gotovo tri desetljeća upravljanja pulskom katedralnom župom preč. Staver je s tim gradom proživio i mnoge povijesne promjene.  Pula je po mnogočemu, tih godina, kao i danas, specifična, prvenstveno po sastavu stanovništva. Krajem Sedamdesetih godina bilo je u Puli mnogo obitelji vojnih djelatnika iz raznih dijelova Jugoslavije, ali bilo je i pripadnika konzistentno prisutne talijanske nacionalne manjine, kao i doseljenika iz ostalih dijelova Istre. Pastoralno djelovanje župnika katedralne župe, koja se nalazila na doslovno nekoliko metara od zgrade Admiraliteta, vojnog zapovjedništva za Sjeverni Jadran, bilo je zasigurno sve samo ne jednostavno. No, preč. Staver je svojim smirenim uglađenim manirima izgradio korektan odnos s predstavnicima vojnih i civilnih gradskih vlasti. Jednako tako, dobre diplomatske sposobnosti  pomogle su mu u uspostavljanju dobrih ljudskih odnosa i s predstavnicima ostalih vjeroispovijesti, što je napose značajno jer se pravoslavna crkva sv. Nikole nalazi vrlo blizu katedrale, a i muslimanski vjerski prostor je na području katedralne župe. Posebno dobri, prijateljski odnosi s gradskim vlastima kao i s mnogim utjecajnim osobama u poslovnim krugovima doprinijeli su i njegovom pastoralnom djelovanju. Kao župnik katedrale dočekao je i godine tranzicije, velikih političkih promjena početkom Devedesetih godina kada je bio veoma aktivan u karitativnom djelovanju, kako prema izbjeglicama tako i prema svim ostalim potrebitim stanovnicima Pule. 

Više godina obnašao je službu dijecezanskog delagata za pastoral pomoraca, te je u tom svojstvu, ali i zbog prijateljskih odnosa sa tadašnjim čelnim ljudima Brodogradilišta Uljanik, mnogo puta pozivan za blagoslov brodova prigodom porinuća. Njegovim je zalaganjem pulska katedrala dobila nove vrijedne koncertne orgulje koje i danas služe novim generacijama glazbenih virtuoza, ali i redovito prate misna slavlja.

Tijekom svoje župničke službe, ali i nakon umirovljenja, slavio je svake nedjelje misu na talijanskom jeziku u katedrali gdje postoji i župna kateheza na talijanskom. Članovi pulske talijanske nacionalne manjine, ali i brojni inozemni gosti iz Italije koji u Puli provode više ljetnih mjeseci, upravo su u njemu prepoznavali svog svećenika, duhovnog pastira, koji ih razumije, i ne samo na jezičnoj razini. 

Preč. Staver je kroz 4 desetljeća života i djelovanja na području grada Pule ostavio neizbrisiv trag u brojnim generacijama ne samo praktičnih vjernika, već i stanovnika Pule općenito, svi oni čiji je život svojim djelovanjem dotakao, nesumnjivo će ga se sjećati sa zahvalnošću i poštovanjem.

Sprovodna misa i oproštaj s pokojnikom bit će u petak, 4. studenoga 2022. godine u 14 sati u župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Žminju. Nakon toga uslijedit će pokop na mjesnom groblju.

(G. Krizman)

Početkom godine s preč. Staverom je sniman razgovor za emisiju “Od Krista pozvani” na Hrvatskom katoličkom radiju:

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/3521-prec-zeljko-staver-njegujmo-dar-prihvacanja-drugih-jer-bez-njih-ne-mozemo-zivjeti.html

Najave