Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

Gračišće proslavilo sv. Vida, Modesta i Krescenciju

 1480424

U nedjelju, 19. lipnja 2022. godine, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan je u Gračišću, u Pićanskom dekanatu, predvodio svečano misno slavlje u čast nebeskim zaštitnicima župe i mjesta, sv. Vidu, Modestu i Krescenciji.

Biskup je na početku podsjetio da je crkva u Gračišću posvećena tim nebeskim zaštitnicima prije više od tisuću godina, kroz sva ta stoljeća vjernici iz gračaškoga kraja dolazili su u tu crkvu tražeći zagovor utjehu i pomoć od Boga po zagovoru tih svetih mučenika. Napomenuo je da je dječak sv. Vid, sin majke kršćanke i oca poganina, zajedno sa svojim učiteljem Modestom i hraniteljicom Krescencijom podnio mučeništvo za Dioklecijanova progona. Spomenuo je da je najpoznatija crkva posvećena sv. Vidu katedrala u Pragu, ali i da ga kao svog naslovnika časti prvostolnica naše Riječke metropolije.

Značaj primjera tih ranokršćanskih mučenika propovjednik je sažeo riječima: „Ono što nas u životu sv. Vida, Modesta i Krescencije posebno dira jest ljepota i umijeće odgoja. Vidovi odgojitelji su bili dobri i uspješni odgojitelji. Kao kršćani Modesto i Krescencija nisu htjeli ni smjeli u onim okolnostima dječaku Vidu govoriti otvoreno o kršćanskoj vjeri, ali ono što su jako dobro znali činiti bio je njihov primjer življenja dobrote, poštenja, iskrenosti, požrtvovnosti, strpljivosti i vedrine u svagdašnjem ophođenju, prema Vidu i prema svima ostalima. Očito je na koncu dječak Vid pomalo otkrio odakle njihov pogled na život i snaga za takvo življenje zakona Ljubavi i Istine. A onda su mu oni znali i progovoriti  o Bogu Ocu ljubavi i dobrote te o Isusu Kristu umrlom na križu i uskrsnulome za naše spasenje. U ovom se slučaju sav plemeniti odgoj dječaka Vida dogodio upravo preko primjera vlastitoga života“, rekao je mons. Milovan te je spomenuo poteškoće odgajanja u današnjim vremenima, napose uz pogubne utjecaje medija i društva. Istaknuo je važnost prenošenja mladim naraštajima istinskih životnih vrednota, ali prenijeti ih tako da ih oni zavole i žive. Biskup je nadalje, citirajući svetog papu Ivana Pavla II., istaknuo potrebu prenošenja mladima kulture rada, važnosti samodiscipline, žrtve, solidarnosti, dijaloga, osjećaja za opće dobro, i da smo svi odgovorni za naše društvo. „Narodna mudrost izrazila je to u slikama, i voćku i lozu treba znati obrezivati da bi donijela roda, inače će podivljati“, spomenuo je propovjednik. Znamo da je obitelj kolijevka života i prva škola života, ta temeljna stanica Crkve i društva u normalnim je okolnostima i prva škola vrlina, gdje djeca uči voljeti, poštivati, zahvaljivati, biti solidarni, otvoreni za druge i gostoljubivi. U obitelji se i vjera najbolje prenosi, u njoj se uči molitvi i temeljnom povjerenju u Boga. Važno je zato čuvati i njegovati obiteljsko zajedništvo, rekao je uz ostalo mons. Milovan.

Misa je održana na, za tu prigodu posebno postavljenom vanjskom oltaru, u ugodnoj hladovini pod velikim  stablima između crkve i drevnog zvonika, od kuda se pruža jedinstveni pogled prema susjednom Pićnu, svim okolnim brdašcima i dolinama, te dalje sve do Učke.

Uz biskupa koncelebrirao je župnik domaćin vlč. Filip Celent te vlč. Mauro Boccadoro.

 

vid

Najave