Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Obljetnica biskupskog ređenja mons. Ivana Milovana

Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, u ponedjeljak, 10. siječnja, euharistijskim slavljem spomenuo se svog biskupskog ređenja koje je bilo pred 24 godine, 10. siječnja 1998. godine.

Svečar je misno slavlje tom prigodom predvodio u fažanskoj župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana. On na području te župe živi od umirovljenja, te redovito pomaže u pastoralnom životu. Osim ondje, rado pomaže i drugim župnicima, kad god ga zamole za pomoć, što u vremenu pandemije, nažalost nije rijetko.  

Homiliju je tom prigodom izrekao fažanski župnik, preč. mr. Ilija Jakovljević. Razlamajući Riječ, propovjednik se je osvrnuo na prispodobu odaziva Šimuna i Andrije na Isusov poziv ‘Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!’. „Taj Isusov poziv: ‘Hajdete za mnom’ trajno odzvanja u njegovoj Crkvi. Svi smo pozvani da budemo ribari ljudi, tj. ribari ljudskih duša. Da Kristovom mrežom, koja je ispletena od ljubavi – evanđelja zahvaćamo u ovaj svijet i da ta Radosna Božja riječ i naš kršćanski način života oplemenjuje ljude. Ne prisilno, nego Božjom ljubavlju i svojim svjedočenjem te iste Ljubavi.“

Njegov je način blagost, jednostavnost, skromnost te iznad svega ljudskost

Čestitajući mons. Milovanu, preč. Jakovljević je napose istaknuo: „Ovom sv. misom i mi želimo zajedno s njime zahvaliti za pastirsko služenje; za širenje mreže evanđelja i ljubavi. Ta mreža nas ne guši, dapače ona nas oslobađa i daje nam novu snagu da živimo svoje kršćansko poslanje svaki dan iznova. Upravo s tim mislima našem biskupu čestitamo godišnjicu biskupskog ređenja i zahvaljujemo što imamo tu milost da svakodnevno s njime i uz njega širimo mrežu evanđelja, mrežu ljubavi.“

„Sad u prvi plan pastirske službe, kao biskupa u miru, dolazi ta duhovna – molitvena narav službe. Više je vremena za čovjeka, za razgovor, osobno i zajedničko posvećenje u molitvi. Želim da naš biskup i dalje širi mrežu evanđelja na sebi svojstven način, a njegov je način blagost, jednostavnost, skromnost te iznad svega ljudskost“, naglasio je propovjednik.

Župnik Jakovljević, koji je ujedno i policijski kapelan, svečaru je prenio čestitke vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana.

Misu je glazbeno animirao Župni zbor sv. Kuzme i Damjana pod ravnanjem Mondine Gavočanov.

 

 

O biskupu Ivanu Milovanu

Rođen je 22. rujna 1940. u Režancima, župa Svetvinčenat, od oca Antuna i majke Eufemije rođene Petrović. Završio je klasičnu gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Teologiju je studirao najprije na Visokoj teološkoj školi u Pazinu, a posljednje tri godine, od 1961. do 1964., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu 1965. postigao magisterij iz teoloških znanosti.

Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1964. godine. Obavljao je sljedeće službe: od 1964. do 1965. bio je župni vikar u Poreču i Novoj Vasi Porečkoj; od 1965. do 1967. župni vikar u Rovinju; od 1967. do 1970. prefekt sjemeništa u Pazinu; ponovo je u Rovinju bio najprije pastoralni suradnik od 1970. do 1981., a potom župnik od 1981. do imenovanja za biskupa. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je porečkim i pulskim biskupom 18. studenoga 1997. godine. Za biskupa je zaređen 10. siječnja 1998., od kad je i preuzeo službu. Papa Benedikt XVI. prihvatio je njegovu ostavku 14. lipnja 2012. Od odlaska iz Poreča živi u Valbandonu. Svoje umirovljeničke dane ispunjava molitvom, predvodi razna slavlja, a napose aktivno pomaže u pastoralu svećenicima u okolici.

(G. Krizman)

Najave