Četvrtak, 18 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Biskup Milovan predvodio misu za žrtve COVID-a u crkvi bl. Miroslava Bulešića

„Bl. Miroslav u vrijeme drugog svjetskog rata i poraća liječio je svojim djelovanjem i molitvom rane na ljudskom srcu i duši. Molimo njegovo zagovor za svako ranjeno ljudsko srce, za svaku osobu koja osjeća u svom životu strašne posljedice pandemije. Molimo za duhovno i mentalno ozdravljenje našeg naroda“, istaknuo je propovjednik.

Euharistiju s nakanom za žrtve koronavirusa u Europi, u srijedu 24. veljače, kada je prema rasporedu Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) na redu bila Hrvatska biskupska konferencija, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan predvodio je u crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu. Prigodnu homiliju izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević.

No, u Valbandonu se ujedno već duže vremena prigodnim molitvenim sadržajima posebno obilježava svaki 24. u mjesecu, kao spomen na 24. kolovoza 1947., dan mučeništva bl. Miroslava Bulešića.       

viber slika 2021 02 24 19 15 37

„Poštovani štovatelji bl. Miroslava Bulešića, svakog 24. u mjesecu okupljamo se u ovaj našoj policijskoj crkvi posvećenu u čast našem dičnom mučeniku i trajnom zagovorniku pred Bogom“, rekao je preč. Jakovljević obraćajući se okupljenim vjernicima. „Danas, po odluci CCEE, na području Hrvatske moli se za sve žrtve COVID-19. Dok molimo za one preminule, još snažnije uzdižemo svoju molitvu za nas žive, posebno za one koji osjećaju posljedice korone na tijelu i duši. Mi vjernici, snagu pronalazimo u molitvu, a svaka naša patnja zadobila je smisao u Isusovoj patnji. Momenti patnje za vjernika, ali i svakog čovjeka, su trenutci duhovnog osnaživanja i približavanja Bogu. Onaj tko patnju doživljava kao kaznu ili prokletstvo taj se duhovno i emocionalno prazni. Postaje rob straha.“

                „Vjernik nastoji patnju pretvoriti u vlastiti dobitak, jer za nas patnja, kao i smrt nema posljednju riječ. Ova patnja, koja je zahvatila cijeli svijet, kod vjernika i ljudi dobre volje budi osjećaj duhovnog zajedništva. Osjećamo da nismo sami, ostavljeni u ovoj patnji, već da djelima milosrđa i duhovnom povezanošću jedni drugima dajemo snagu i utjehu. Ova korona je ovom svijetu znak, kao što je Jona bio Ninivljanima, da se trgnemo iz svoje samodopadnosti i bezosjećajnosti za bližnjeg i svijet. Ova pandemija je šansa za čovječanstvo da pokaže svoju solidarnost s onim u potrebi“, naglasio je poticajno propovjednik.

                „Često se znalo čuti kod vjernika da nemaju vremena za molitvu, za obitelj, za vlastitu duhovnu izgradnju. Korona nam je sve to omogućila, ali smo premalo iskoristili tu mogućnost. U susretu s mnogima doživljavamo njihovu duhovnu i emocionalnu ispražnjenost, jer nisu se uspjeli prilagoditi, ako tako mogu reći osmisliti ovo teško stanje. Mnogi su duhovno i tjelesno klonuli; podlegli svakodnevnom crnilu koje je prevladava u društvenom prostoru. Otvorile su se još veće rane na duši i srcu. Počeli smo tražiti krivica i postali dnevni suci. To je još više ranilo naše međuljudske odnose. Molim danas za mentalno i duhovno zdravlje svakog od nas i cijelog čovječanstva“, potaknuo je preč. Jakovljević okupljene.

viber slika 2021 02 24 19 15 49

                Podsjećajući na lik našeg blaženika propovjednik je podsjetio: „Bl. Miroslav u vrijeme drugog svjetskog rata i poraća liječio je svojim djelovanjem i molitvom rane na ljudskom srcu i duši. Molimo njegovo zagovor za svako ranjeno ljudsko srce, za svaku osobu koja osjeća u svom životu strašne posljedice pandemije. Molimo za duhovno i mentalno ozdravljenje našeg naroda. Molimo za naše medicinsko osoblje; molimo za svakog čovjeka. Svako osuđivanje drugoga kod nas stvara ranu na srcu i duši. Nemojmo suditi, već ustrajnom molitvom mijenjajmo sebe pa će se promijeniti i svijet oko nas.

                Dragi štovatelji bl. Miroslava, i mi večeras ovdje pred njegovim likom i relikvijama molimo da on svaku ljudsku ranu zamota u bijeli omot ljubavi. Taj bijeli omot ljubavi je Bog. I onda kad se osjećamo povrijeđenim molimo da naša osveta bude oprost. Nemojmo nikog osuđivati, već djelima ljubavi i milosrđa učinimo ovaj prostor u kojem živimo i djelujemo boljim. Ono što bacamo iz svog srca to na jedan način udišemo. Ono što govorimo i mislimo o drugima to mi sami postajemo.“

                „Bl. Miroslave, zagovaraj svakog od nas. Isprosi nam od Gospina potrebne milosti da sačuvamo duhovno i mentalno zdravlje te da budemo jedni drugima pomognemo nositi križ pandemije s posljedicama. Molimo za sve naše preminule kao i one koji se u ovom času bore s posljedicama korone. Bl. Miroslave, moli za nas, zaziv je kojim je preč. Jakovljević zaključio homiliju tijekom euharistije molitve za žrtve COVID-a.

Misu su glazbeno animirali članovi Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa. 

(G. Krizman)

viber slika 2021 02 24 19 16 00

Najave