Promišljanje o čitanjima 14. nedjelje kroz godinu napisao je vlč. Josip Peteh.

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju. Mk 6,1-6

„U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: »Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?« I sablažnjavahu se o njega.

A Isus im govoraše: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.« I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.“

Riječ Gospodnja.

 

 

Današnja nas čitanja upozoravaju na tvrdoću srca! Bogu je poznato to naše stanje i on šalje svoje proroke i na kraju samoga Isusa Krista da nas izliječi od tvrdoće naših srca. Bog šale proroka Ezekiela Izraelcima da znaju da ima proroka u Izraelu. I mi smo potrebni proroka i nama je potreban omekšivač za srce, a onda smo i sami poslani kao proroci,

kao oni koji svima pokazuju da ima proroka u Izraelu, da ima Boga koji se zauzima za čovjeka. Isus se čudi nevjeri svojih sugrađana, svoje obitelji, čudi se nevjeri nas koji smo njegova braće i sestre. On je s nama spreman za akciju a mi mu zbog tvrdoće srca, zbog nevjere, ne damo da djeluje, da nas izbavi od svih zala. Molimo ga da nas oslobodi naših slabosti a zaboravljamo na njegovu snagu. Kao i Pavla potiče nas da svoje pouzdanje ne stavljamo u svoju snagu i da se ne prepustimo svojim slabostima, jer snaga se Božja očituje u našim slabostima. Kao što je Isus rekao Pavlu "Dosta ti je moja milost!

Dosta nam je njegova milost, dosta da nadvladamo tvrdoću svoga srca i svaku nevjeru,

dosta da možemo i mi sami biti svjetlo Božje ljubavi. Dosta nam je njegova milost da u svojim slabostima i svoj svojoj snazi budemo u potpunosti njegovi, da s njim dijelimo život i smrt, radost i tugu, snagu i slabost, da s njim budemo sada i u vječnosti!

Najave i obavijesti

Subota: 4 Pro 2021
Raša: Proslava sv. Barbare

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.