Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Glazba

Koncert klasične glazbe na dar Barbanu

U župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu, u nedjelju 20. rujna 2020. godine održan je Koncert klasične glazbe. Organizator koncerta bilo je Hrvatsko-talijansko društvo iz Zagreba. Održavanje koncerta financijski je poduprlo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Na koncertu su nastupili tenori Hrid Matić iz Zagreba i Zoran Tomaić iz Pule. Klavirska pratnja bili su mladi pijanisti Gaj Matić Marović iz Zagreba i Sandro Veštigaj iz Pule. Izvođena su koncertna djela uglavnom talijanske ali djelom i hrvatske vokalne lirike.

Hrid Matić je hrvatski glazbenik, skladatelj, glazbeni pedagog. Kao tenor je tijekom karijere nastupao diljem Europe, snimio niz ploča i kaseta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja i kao takav neosporna glazbena veličina. Koncertno izvodi niz djela hrvatskih i svjetskih autora od renesanse do 21. stoljeća, uključujući i vlastita. Osim glazbene djelatnosti uspješno se bavi i likovnom umjetnošću.

Zoran Tomaić je pulski tenor koji je najpoznatiji po izvođenju djela talijanske vokalne lirike i bellcanta kojega je studirao. Naprosto plijeni pažnju publike svojim močnim i čistim glasom velikog raspona, te određenom dramatikom pri izvođenju arija. Osim po pjevanju poznat je širom Istre i po svom dugogodišnjem humanitarnom radu ponajviše za Caritas Porečke i Pulske biskupije. Sa sestrom već više godina provodi humanitarnu akciju „Volim Istru“.

Gaj Matić Marović iz Zagreba je veoma perspektivan pijanist i dirigent. Nastupa na mnogim koncertima kao pratnja solo pjevačima u Hrvatskoj i Beču. Puljanin Sandro Vešligaj je također iznimno talentiran pijanist. U Zagrebu je diplomirao i magistrirao klavir te već niz godina surađuje s Zoranom Tomaićem i prati ga na koncertima.

Održani koncert klasične glazbe u barbanskoj crkvi je veoma lijepo prihvaćen od strane publike. Arije su bile zaista bravurozno izvedene i baš sve nagrađene dugim aplauzima. Publici se, sudeći prema reakcijama, posebno svidjela završna napoletanska arija „Santa Lucia“ koju su zajednički izveli Hrid Matić i Zoran Tomaić uz klavirsku pratnju Sandra Vešligaja. Koncerti u organizaciji Hrvatsko-talijanskog društva iz Zagreba već se oko godinu dana održavaju u većim gradovima diljem Istre. Prema riječima umjetnika još nikada do sada nisu gostovali u malom mjestu kakvo je Barban.

Nakon koncerta organiziran je skromni domijenak za izvođače i publiku. Za to su se pobrinuli župnik vlč. Bernard Jurjević, članovi Župnog vijeća i zbora. Umjetnici su izrazili svoje pozitivne dojmove s koncerta i zahvalnost publici na pažljivom slušanju i aplauzima. Dojmio ih se ambijent crkve sv. Nikole, umjetnički oslikane oltarne pale, akustika, te gostoljubivost ljudi. Ovaj koncert je znatno pridonio duhovnosti i ispunjenju potreba ljudi za kvalitetnom umjetnošću. Domaćini se nadaju kako će ovo biti tek jedan koncert u nizu.

Napisala: Nevia Kožljan

koncert dva tenora

koncert gaj matić marović

koncert zoran tjpg 

koncert hrid matić

 

 

Najave