Petak, 29 ožujka, 2024
Glazba

Klarinetom i orguljama oduševili župnu zajednicu u Gračišću

U okviru programa Glazba kroz Europu u župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije u Gračišću je priređen u nedjelju 28. lipnja 2020. nakon mise glazbeni koncert, kojega je izveo poznati glazbeni duo sastav Mihael Paar i Katarina Javora. Paar na klarinetu, a Javora na prošle godine obnovljenim orguljama predstavili su slušateljima poznata i manje poznata djela europskih glazbenika 17. st.: Toccatu za orgulje Georga Muffata, Sonata a-molu Georga Philippa Tielemanna, Pastorale u F-duru Johanna Sebastiana Bacha, Toccatu II u d-molu za orgulje Johanna Jakoba Frobergera te Sonatu u C-duru od Domenica Scarlattija. Djela auktora iz 19. st. bila su Berceuse Op. 16 od Gabriela Fauréa i Largo u f-molu Henria Rabauda te Elegiju domaćeg suvremenog skladatelja Miroslava Miletića.

Katarina Javora (1986) počela se baviti glazbom već u mladim danima te je nakon studija na raznim zagrebačkim glazbenim ustanovama završila u Beču master studij orgulja i pohađala seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literarure u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno predaje glazbeno teoretske predmete u glazbenoj školi Brkanović u Zagrebu i orguljašica je u župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

Bio je to, kako je istaknuo župnik Filip Celent, važan događaj za župnu zajednicu Gračišća. Ovom se prilikom još jednom ustanovila akustična pogodnost gračaske crkve za održavanje sličnih glazbenih manifestacija.

Klarinetist Mihael Paar (1980) ubraja se u najsvestranije hrvatske glazbenike svoje generacije. Aktivan kao koncertist, skladatelj, aranžer, producent i pedagog izradio je slojevit i osebujan umjetnički izraz te se profilirao u jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske škole klarineta. Održao je niz seminara i školskih udžbenika. Redovito sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. (A. S.)

Najave