U župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu, u nedjelju 20. rujna 2020. godine održan je Koncert klasične glazbe. Organizator koncerta bilo je Hrvatsko-talijansko društvo iz Zagreba. Održavanje koncerta financijski je poduprlo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Na koncertu su nastupili tenori Hrid Matić iz Zagreba i Zoran Tomaić iz Pule. Klavirska pratnja bili su mladi pijanisti Gaj Matić Marović iz Zagreba i Sandro Veštigaj iz Pule. Izvođena su koncertna djela uglavnom talijanske ali djelom i hrvatske vokalne lirike.

U okviru programa Glazba kroz Europu u župnoj crkvi sv. Vida, Modesta i Krešencije u Gračišću je priređen u nedjelju 28. lipnja 2020. nakon mise glazbeni koncert, kojega je izveo poznati glazbeni duo sastav Mihael Paar i Katarina Javora. Paar na klarinetu, a Javora na prošle godine obnovljenim orguljama predstavili su slušateljima poznata i manje poznata djela europskih glazbenika 17. st.: Toccatu za orgulje Georga Muffata, Sonata a-molu Georga Philippa Tielemanna, Pastorale u F-duru Johanna Sebastiana Bacha, Toccatu II u d-molu za orgulje Johanna Jakoba Frobergera te Sonatu u C-duru od Domenica Scarlattija. Djela auktora iz 19. st. bila su Berceuse Op. 16 od Gabriela Fauréa i Largo u f-molu Henria Rabauda te Elegiju domaćeg suvremenog skladatelja Miroslava Miletića.

Katarina Javora (1986) počela se baviti glazbom već u mladim danima te je nakon studija na raznim zagrebačkim glazbenim ustanovama završila u Beču master studij orgulja i pohađala seminare za interpretaciju orguljske i čembalističke literarure u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno predaje glazbeno teoretske predmete u glazbenoj školi Brkanović u Zagrebu i orguljašica je u župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

Bio je to, kako je istaknuo župnik Filip Celent, važan događaj za župnu zajednicu Gračišća. Ovom se prilikom još jednom ustanovila akustična pogodnost gračaske crkve za održavanje sličnih glazbenih manifestacija.

Klarinetist Mihael Paar (1980) ubraja se u najsvestranije hrvatske glazbenike svoje generacije. Aktivan kao koncertist, skladatelj, aranžer, producent i pedagog izradio je slojevit i osebujan umjetnički izraz te se profilirao u jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske škole klarineta. Održao je niz seminara i školskih udžbenika. Redovito sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. (A. S.)

U nedjelju, 22. prosinca, u vrsarskoj crkvi sv. Martina biskupa održan je božićni koncert na kojem su sudjelovali Ženski pjevački zbor “Mendule” iz Vrsara, Župni zbor iz Funtane, Mješoviti zbor “La Contrada” Zajednice Talijana Vrsar te domaći Župni zbor sv. Martina.  

Koncert je otvorio Ženski pjevački zbor “Mendule” pod ravnanjem dirigenta Tome Njegovana, a predstavili su se pjesmama “The first Nowel”, “Bijeli Božić” i “Jingle Bell Rock”. Nakon njihovog nastupa okupljenima se prigodnim pozdravima obratio vrsarski župnik vlč. Mr. Lino Zohil koji je najavio ostale izvođače. Župni zbor iz Funtane pod ravnanjem Zlatka Crnkovića izveo je pjesme “Adeste fideles”, “O ljubavi božanska” i Beethovenovu “Na nebu moje duše”. 

Mješoviti zbor “La Contrada” Zajednice Talijana Vrsar, pod ravnanjem maestre Mire Pašić, te uz pratnju na mandolini Verice Radovčić i na gitari Duška Radovčića, otpjevao je pjesme “Nome dolcissimo”, “Santa Lucia”, “Bianco Natale” i “Decolores”, a njihov je nastup završen solističkom izvedbom molitve “Ave Maria”.  

Domaći Župni zbor sv. Martina biskupa iz Vrsara, pod ravnanjem s. Benite Antolović, publici je podario izvedbu pjesama “Kao zvijezda sjajna čista”, “O Pastiri vjerni čuvari” i “Klanjam Ti se Kraljiću”.  

  

Muzička akademija u Puli svoj božićni koncert već nekoliko godina održava u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Koncert je ove godine održan u petak, 20. prosinca. Iako pulska Muzička akademija postoji tek pola desetljeća Pula se može podičiti dugom tradicijom glazbene pedagogije, pa je tako  ovim je koncertom započelo obilježavanje proslave 40. obljetnice studija glazbene pedagogije u Puli.  

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.