Utorak, 19 ožujka, 2024
Misije

Djeca iz Starog Pazina i Svete Lucije Pazinske pomažu vršnjake u Africi

U popodnevnim satima dana 19. siječnja 2020. godine u crkvi Svetog Jurja na Starom Pazinu vjeronaučna djeca i srednjoškolci razveselili su svoje župljane obiju župa bogatim programom. Naime, već dugi niz godina početkom siječnja održava se priredba čiji je cilj prikupiti određena novčana sredstva za djecu u misijskim zemljama pod geslom “Djeca pomažu djecu”. Sve je to povezano sa proslavom dana Papinskog misijskog djela svetog Djetinjstva, koji se slavi 6. siječnja.

Zadaća Papinskih misijskih djela je pomagati djelovanje misionara u siromašnim i nerazvijenim zemljama. Djelo sv. Djetinjstva pomaže milijunima djece po cijelome svijetu tako da se grade škole, bolnice, sirotišta, itd. Ciljana populacija su posebice napuštena djeca koja su ostala bez roditelja, koja su pogođena glađu i bolešću.

U program su nas uvele mlade voditeljice Katarina Mišetić i Glorija Dagostin. Mješoviti župni zbor “Sv. Juraj”dao je početni zamah, a Dječji zbor “Mali od sv. Jurja” nastavili su u vedrom tonu pjesmama “Kriste ta tvoja ljubav” i “Barka ljubavi”.

Slijedio je igrokaz mladih glumaca iz župe Sv. Lucije Pazinske pod nazivom “Božićna zvijezda”, a glazbeno su ih pratili Ana na sintisajzeru, Jura na violini i Ante u solo pjevanju. Zatim je slijedio igrokaz dramske skupine iz St. Pazina “Tajanstveni gost”, koji nam je vrlo slikovito dočarao susret Isusa sa bogatašem i siromahom.Uslijedili su recitatori obiju župa te nas razveselili svojom dječjom iskrenošću i neposrednošću. Tako smo čuli recitacije “Božićni san”, “Da mi je Božić brat”, “Što nas to živcira”, “Kada ću prit veli”. između recitacija Maja nam je otpjevala “Bijeli Božić”a naša novoosnovana reperska skupina  zapjevala nam je pjesmu “Za bolji svijet”, koju je izveo debitant Jan Jovičić (8 god.)uz pratnju Mije i Eni. Potom

smo se nasmijali uz jedan blok viceva koje su izveli Leonard i Mara. Svakako treba pohvaliti i ovogodišnju najmlađu sudionicu u programu Franku Belac koja ima samo četiri godine. Čitati i pisati još ne zna ali zato od sveg srca pjeva i glumi.

Sve skupa je svojim prekrasnim glasom zaokružila i privela kraju naša mlada pjevačica Anja Fakin. Priredba je zaključena dirljivom zajedničkom pjesmom svih izvođača “ Tamo gdje palme cvatu”.

Na kraju se nazočnima obratio župnik obiju župa Željko Zec te zahvalio svim mladim izvođačima i katehisticama koje su ih pripremale i vodile organizaciju, te svima koji su učestvovali u opremanju crkve razglasom, grijalicama itd., kao i svim posjetiteljima koji su dali svoj novčani prilog da bi naša

djeca pomogla svoje vršnjake u misijama. Uz novac koji je sakupljen od prodaje adventskih vijenaca i drugih Božićnih ukrasa te prilikom ove priredbe sakupljeno je preko 6.600 kn. Crkva je bila popunjena do posljednjeg mjesta, te nam je to poticaj da nastavimo činiti dobro i da budemo istinski svjedoci Božjeg milosrđa. Sretno nam bilo!

Mirjana Ferenčić

Najave