Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

U Motovunu održan znanstveni skup o Lepantskoj bitci

U Motovunu je od 12. do 14. studenog održan međunarodni znanstveni skup posvećen Lepantskoj bitci, kojim je ujedno obilježena 450. obljetnica od te velike kršćanske pobjede kojom je očuvan Zapad kakvoga poznajemo. Skup posvećen toj bitci i njezinim posljedicama održan je u sklopu VIII. Motovunskog kolokvija, i baš u Motovunu, jer se ondje čuva Colleonijev oltarić (pokretni triptih) iz polovice 14. stoljeća, koji je izvorno pripadao akvilejskom patrijarhu, na kojemu se misilo prije bitke, ali i stoga jer je Motovun za tu bitku dao najveći broj veslača od svih tadašnjih mletačkih općina u Istri (čak 80).

U petak 12. studenog održana je svojevrsna pravna uočnica, koja je poslužila pravnoj kontekstualizaciji odnosa među grčko-rimskom pravnom tradicijom i šerijatskim pravom u poimanju ljudskog dostojanstva.

Skup posvećen Lepantskoj bitci okupio je pravnike s petorih pravnih katedri triju hrvatskih pravnih fakulteta, kanonske pravnike, povjesničare, povjesničare umjetnosti i vjeroučitelje koji su prvenstveno raspravljali o uzorcima i općem kontekstu bitke, migracijama stanovništva iz istočnog Sredozemlja prema hrvatskim krajevima, ratovima s Osmanlijama u istočnom Sredozemlju (posebna pažnja pridana je mletačko-osmanlijskim sukobima i interesima), Svetoj ligi, papi Piju V. (liturgija, disciplina, borba), brodovlju i izgradnji brodova (ali i vesla, topova, konopa) posljedicama bitke, štovanju Svete Krunice kojemu je Lepantska bitka dala nemjerljiv podstrek, odrazu Lepantske bitke u umjetnosti i kulturi te, napokon, doprinosu koje su Istra (posebno Motovun sa svojim ljudima i Motovunskom šumom), Sjeverno hrvatsko primorje i Dalmacija dali toj bitci. Kao kuriozitet na skupu je predstavljena Lepantska bitka u nastavi vjeronauka i povijesti u osnovnim školama.

kolokvij3

U subotu 13. studenog, kao dio skupa, priređena je izložba Colleonijeva oltarića koji se zbog svoje vrijednosti, starosti i krhkosti iznimno rijetko izlaže o crkvenim svetkovinama, a ovo je prvi put da je, zahvaljujući Župi Motovun, pogledu javnosti bio dostupan izvan župne crkve svetog Stjepana u Motovunu. Izložbu su otvorili dr. Livio Prodan i odvjetnik Tomislav Sadrić koji su zajedno sa svim sudionicima iscrpno objasnili povijest toga oltarića (nastalog u gotičkom tilu najkasnije polovicom 15. stoljeća u Čedadu) i njegove reljefne prikaze te simobliku. Pružen je o i osvrt na dobru dokumentiranost činjenice da je taj oltarić bio prisutan u Lepantskoj bitci.

Višednevnim skupom u Motovunu na primjeren je način obilježena velika i okrugla godišnjica Lepantske bitke. Ovaj je događaj jedan od rijetkih u 2021. godini kojima se uopće, na bilo kojoj razini (općoj ili partikularnoj), o 450. obljetnici iscrpnije i sustavnije govorilo o tome važnom i duboko simboličkom događaju koji će ostaviti značajne i svekolike učinke na Zapadu, ali također i vrlo izraženo i u hrvatskim krajevima.

Organizatori i podupiratelji skupa su Sveučilište u Zagrebu, Državni arhiv u Pazinu, Jean Monet Katedra za opću povijest prava i države iz Zagreba, Istarska županija: Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Općina Motovun, Turistička zajednica Općine Motovun, Župa sv. Stjepana prvomučenika u Motovunu, Udruga fotografa Fotovun i Josip Turčinović d.o.o. (Foto i txt: Organizatori)

kolokvij4

Najave