Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Predstavljanje novih đakona

U subotu, 27. studenog 2021. godine, po rukama apostolskog administratora Porečke i Pulske bikuspije nadbiskupa mons. dr. Dražena Kutleše red đakonata su primili: Slobodan Rakić iz Župe Karojba (Pazinski dekanat), Zoran Županović iz Splita, Vasko Stojkovski iz Strumice (Sjeverna Makedonija) te David Sebastian Castillo Gallardo iz Quita (Ekvador). Svi su kandidati svoju formaciju, dijelom ili u potpunosti, stekli u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli.

David Sebastian Castillo Gallardo, rođen je 8. siječnja 1996. u Quitu (Ekvador),

od oca Nilsona i majke Isabele.  Kršten je 25. svibnja 1996. u župi Nuestra Señora del Perpetuo Socorro, dok je sakrament potvrde primio 8. svibnja 2010. u istoj župi u Quitu.

U svom rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 2011. pohađa kateheze Neokatekumenskog puta, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Po završetku mature započinje studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva u Quitu.

Poziv za prezbiterat osjetio je u srpnju 2013. godine, nakon čega napušta studij i odgovara na Kristov poziv na svećeništvo, dajući svoju raspoloživost Crkvi da bude poslan bilo kamo za potrebe nove evangelizacije. Božjom providnošću godine 2014. biva dodijeljen Biskupijskom misijskom sjemeništu  »Redemptoris Mater«  u Puli, gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.

 Vasko Stojkovski, rođen je 24. travnja 1979. u Strumici (Sjeverna Makedonija), od pokojnog oca Čedomira i majke Gorke. Kršten je i krizman 24. lipnja 1997. u Pravoslavnoj crkvi u Strumici. U puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom primljen je 5. rujna 2016. u Katedrali Uznesenja Presvete Bogorodice u Strumici.

Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je također u istom gradu gdje radi u ugostiteljstvu. Godine 1998. pohađa kateheze Neokatekumenskog puta, te dirnut navještajem Radosne vijesti započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici.

Poziv na prezbiterat osjetio je 2011. godine na hodočašću u Madridu. Stoga odlučuje slijediti Kristov poziv na svećeništvo, te daje svoju raspoloživost Crkvi za potrebe nove evangelizacije i Božjom providnošću ulazi 2014. godine u Biskupijsko misijsko sjemenište  »Redemptoris Mater«  u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.

 Zoran Županović, rođen je 19. srpnja 1984. u Splitu, od oca Ante i majke Anke.  Kršten je 17. ožujka 1985. u župi sv. Jeronima Primošten-Stanovi u Širokama, a sakrament potvrde primio je 14. svibnja 2000. u župi sv. Marka u Splitu.

Pohađao je osnovnu školu i gimnaziju u Splitu te godine 2011. godine, diplomira na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu nakon čega radi kao programer.

Susreće se s Neokatekumenskim putom te potaknut Božjim pozivom, 2014. godine odlučuje pristupiti Biskupijskom misijskom sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli. Iste godine započinje filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi.

 Slobodan Rakić, rođen je 4. svibnja 1987. u Osijeku, od oca Milovana i majke Branke. Kršten je i krizman 31. svibnja 1987. u Pravoslavnoj crkvi u Erdutu a u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom primljen je 28. srpnja 2019. u župi Svih Svetih u Karojbi.

Osnovnu školu pohađa u Poreču, a srednju završava u Pazinu. Godine 2011. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu postiže diplomu i naslov inženjera računarstva te neko vrijeme radi kao programer. Godine 2008. sluša kateheze Neokatekumenskog puta, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici.

Osjetivši poziv na prezbiterat, 2012. godine ulazi u Biskupijsko misijsko sjemenište »Redemptoris Mater« u Slovačkoj; godine 2013. nastavlja formaciju u  Biskupijskom misijskom sjemeništu »Redemptoris Mater« u Puli, gdje nastavlja filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi.

Najave