Utorak, 19 ožujka, 2024
Pastoral mladih

„Živi odnos s Bogom najbolja je obrana od zla“

U petak, 11. listopada u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina održana je mjesečna misa mladih. Ovog mjeseca gost propovjednik bio je fra Tomislav Šanko iz Rijeke. Na početku je okupljene u ime domaćina pozdravio fra Josip Vlašić.

Propovjednik je u homiliji pod naslovom „Sotona: Zar stvarno postoji?“ istaknuo da osobe najbolje možemo „iščitati“ po tome kako reagiraju na dobro odnosno na zlo, znaju li se iskreno radovati uspjehu bližnjega, ili u svemu dobrome što netko učini vide neku skrivenu negativnu pozadinu.

Govoreći o napastima zla, Zloga, fra Tomislav je istaknuo da je prvi korak u prepoznavanju njegova utjecaja u svome životu nazvati zlo imenom, definirati ga, u ispovijedi jasno izreći grijeh, a ne ga opravdavati, ublažavati, generalizirajući. Primjerima je potkrijepio saznanje da ljudi obično nemaju napasti dok su uljuljani, možda i nesvjesno, u svoje grijehe, napasti dolaze kada se čovjek nastoji osloboditi grijeha, najbolji je primjer s raznim porocima. Istaknuo je da je u nastojanjima oslobađanja od nekih loših navika najgora besposlenost, jer je ‘dokolica đavolje igralište’, podsjetio je. Najbolji je način stoga na mjesto zle navike, grijeha, staviti u svome životu nešto dobro što će ispuniti to vrijeme.

Homiliju je zaključio objasnivši nasušnu potrebu kontinuiranog odnosa i dijaloga s Bogom, jer vjera mora biti živi odnos s Bogom, koji neminovno mora imati i loše, teške trenutke, ali temeljno je uvijek ostati s Njim, u Njegovoj prisutnosti, zaključio je fra Tomislav.  

Susret su glazbeno animirali članovi samostanskog Zbora mladih pod vodstvom fra Marinka Klaića.

Najave