gore

Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na svojim mrežnim stranicama objavila  digitalnu presliku novina "Gore srca" (1946-1952)

Izdavač novina je na početku bilo Književno društvo Sv. Mohora za Istru, i to od 1. travnja 1946. do 16. rujna 1947. Od 30. studenog 1947. do prestanka izlaženja izdavač je bilo Hrvatsko književno društvo sv. Ćirila i Metoda.
Pokretač te glavni i odgovorni urednik bio je mons. Božo Milanović
, on je list uređivao od 1. travnja 1946. do 16. rujna 1947.  Od 30. studenog 1947. uredničku ulogu preuzima Pavao Lončar, a nakon njega Franjo Grundler.
Od 1. travnja do 1. rujna 1946. list je izlazio u Trstu, iako su uredništvo i uprava bili u Pazinu, a od 1. rujna 1946. do 16. rujna 1947. u Rijeci. Od 30. studenog 1947. do 26. listopada 1952. izlazi u Zagrebu.
U početku je izlazio svakog 1. i 15. u mjesecu, a kasnije tjedno, navodi u upućenom nam dopisu voditelj Sveučiliše knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dr. sc. Bruno Dobrić.

Ova digitalizirana povijesna građa biti će zasigurno veoma korisna u mnogim istraživanjima te će doprinijeti boljem upoznavanju povijesnih okolnosti života i djelovanja Crkve u tim vremenima.  

 

Pregledavanje novina "Gore srca" (1946-1952) - (po godinama)

 http://ino.unipu.hr/data/gore_srca/

 

 Na internetskim stranicama Sveučilišne knjižnice nalazimo osvrt na tu tiskovinu iz članka Jurja Mirka Matušića „Prihvat Drugog vatikanskog koncila u Hrvatskoj na primjeru katoličkog tiska i odnosa Crkve prema medijima“, objavljenog 2006. godine:

„Tjednik Gore srca počeo je izdavati don Božo Milanović, najprije u Trstu, a onda u Rijeci. Unatoč Milanovićevim velikim zaslugama, list je 1947. godine bio zabranjen zbog nekog članka, a za zlo mu je uzeto i to što “gotovo nikada ne donosi nikakve govore i izvatke govora druga Tita i drugih naših rukovodilaca, dok Papinim reakcionarnim govorima i poslanicama posvećuje čitave stranice.” Da bi list mogao nastaviti, predan je Jeronimskom društvu u Zagrebu, koje je preimenovano u Hrvatsko književno društvo sv. Ćirila i Metoda. Na čelu mu je bio zagrebački kanonik dr. Pavao Lončar, kojega je ustaški režim osudio na smrt, pa pomilovao na 18 godina zatvora, jer je rekao da Pavelić nije normalan.
 List se danas doima kao da je izlazio u neko idilično doba, jer u njemu nema gotovo nikakvih vijesti iz Crkve u zemlji. Naravno, nije se ni mogla iznositi istina, a glorificirati tadašnju stvarnost značilo bi izdati Crkvu i sve progonjene ljude. Stoga su urednici zaobilazili informativni dio, a iznosili samo čiste vjerske duhovne i poučne sadržaje, kako se ne bi lišili jedinoga periodičnog glasila u to ‘olovno’ vrijeme. Ipak i takav je list bio trn u oku režimu, te je konačno zabranjen u listopadu 1952. godine. Bilo je to nakon imenovanja nadbiskupa Stepinca kardinalom; iste su godine prekinuti diplomatski odnosi sa Svetom Stolicom, konačno je ugušen vjeronauk u pučkim školama, a Katolički bogoslovni fakultet je izbačen iz Sveučilišta u Zagrebu. Sljedećih deset godina Katolička crkva u Hrvata nema nikakvih periodičkih publikacija za puk.“
(Matušić, Juraj Mirko, Prihvat Drugog vatikanskog koncila u Hrvatskoj na primjeru katoličkog tiska i odnosa Crkve prema medijima, u: Časopis za suvremenu povijest, br. 2/2006., str. 500-501.)

otv

Na istome mjestu donose se nadalje dva Urednička uvodnika, od 30. studenog 1947. (nakon preseljenja lista iz Rijeke u Zagreb) i 1. travnja 1946.

 
Urednički uvodnik u broju od 30. studenoga 1947.:

S ovim brojem počinje se list »Gore srca« tiskati i uređivati u Zagrebu.
List je nastao početkom travnja 1946. na zapadu - u Trstu, zbog kojeg je grada bilo toliko diplomatske borbe. Pet mjeseci kasnije prešao je na Rijeku, koja je napokon postala definitivno hrvatska i jugoslavenska, te će se u skoroj budućnosti razviti u veliko gospodarsko i kulturno središte.
Napokon se pomaknuo naš list »Gore srca« u samo središte Hrvatske, odakle može od sada u još većoj mjeri vršiti zadaću hrvatskog vjerskog lista. Nakon što se to naše glasilo raširilo samo od sebe, bez kakve reklame, više manje u sve hrvatske krajeve, ono se nada, da će se iz bijelog Zagreba proširiti također onamo, gdje je to još potrebno.
Izdavanje lista »Gore srca« prepustilo je Istarsko književno društvo sv. Ćirila i Metoda u Pazinu našem Hrvatskom književnom društvu sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Ovo naše društvo u Zagrebu uložit će sve sile, da naše glasilo ostane na dostojnoj visini, te da bude sve bolje i bolje uređivano.
Pa kad bi nas netko i zapitao, kako ćete i što ćete sada u srcu Hrvatstva, mi bi smo mu odgovorili, nastavit ćemo u istom duhu i smjeru, kako je to i do sada bilo. Mi smo naime promijenili mjesto izlaženja, no naš smjer i naš put je isti, točno označen i nepromjenljiv.“

Urednički uvodnik u prvom broju od 1. travnja 1946.:
Naš novi list
Već smo pred više mjeseci počeli misliti na izdavanje jednog vjerskog lista za Istru. Napokon eto izlazimo sa prvim brojem pred našu javnost - nakon Sto smo dobili ne samo dozvolu za tiskanje od Savezničkih vlasti u Trstu, nego i dozvolu za širenje lista od naše Narodne vlasti u Istri i u Jugoslaviji
Zadnji hrvatski tjednik Istarski list, u Trstu prestao je izlaziti koncem god, 1930. Bio je ugušen od talijanske fašističke vlade. Sada – poslije 15 godina – počinje ponovno izlaziti hrvatski list u Trstu, a to su omogućili konačni poraz krutog fašizma i naše narodno oslobođenje, za koje je naš narod, pod vodstvom Narodno-oslobodilačkog Pokreta pridonio mnoge žrtve. Pred 15 i više godina bili su pokretači ovog lista sami pa su morali voditi u Istri također gospodarski, kulturni i politički rad. Sada međutim već obavljaju taj posao nove proširene sile. Tako su hrv. svećenici u Istri došli do mogućnosti da pruže svojemu narodu vjersko glasilo, koje je potrebno za uzgajanje naroda u značajnosti, poštenju, ljubavi do istine i do bližnjega. Time će taj list također polagati temelj za srećnu budućnost države. „Čovjek ne živi samo o kruhu“, rekao je Isus, „nego o svakoj riječi, što dolazi iz usta Božjih.“ (Mat I, 4).
Ovaj je rat svojom strahotom teško uzdrmao također moralne temelje ljudskog društva. Zadaća je našega lista također da liječi u narodu moralne rane i da pomogne uzdizati ljudska srca iz nizine ljudskih strasti k nebeskoj vedrini kršćanske plemenitosti.
Naš je početak zbog silne skupoće i drugih poteškoća skroman. Ali uz pomoć naroda i prijatelja može da počne list „Gore srca“ izlaziti doskora svakih 10 dana ili čak svakih 7 dana. Zato treba da pomognemo to svoje glasilo širenjem i suradnjom. Držimo, da je to naša sveopća dužnost.
Uzdignimo svoja srca i dajmo se na posao!
Uredništvo.“

 

(G. Krizman)

Ukrajina banner 600x500px

Nakon što je situacija u Ukrajini eskalirala napadom Rusije na cijeli teritorij Ukrajine u zemlji je proglašeno ratno stanje.

Humanitarna zajednica je na nogama. Nacionalni Caritasi koji pripadaju regiji Caritasa Europa su u svakodnevnoj koordinaciji s Caritasom Ukrajine prateći situaciju i razvijajući planove za humanitarnu pomoć. Ovim putem želimo informirati javnost da je Hrvatski Caritas stavio na raspolaganje svoje ljudske resurse i iskustva u organizaciji žurne dostave humanitarne pomoći potrebne za podizanje kapaciteta žurnog pružanja pomoći koje organizira Caritas Ukrajine. Danas je održana video konferencija Caritasove regije Europa na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog Caritasa. Tijekom sljedeća 24 sata nacionalni Caritasi iz Europe će sukladno iskazanim potrebama Caritasa Ukrajine dostaviti svoja očitovanja o raspoloživoj materijalnoj potpori u naravi. Naglasak je na opremu koja se koristi u kriznim situacijama koje su posljedica ratnih sukoba.

U srijedu (23. veljače 2022.) Caritas Ukrajine objavio je žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis. U tijeku je evakuacija štićenika iz domova za nezbrinutu djecu, stare i nemoćne te osobe s teškoćama u razvoju koje s Caritasom SPES koordinira Američki Caritas putem humanitarnog mosta.

Hrvatski Caritas provest će prikupljanja novčanih sredstava kojima će se ubuduće poduprijeti  suradnja s Caritasom Ukrajine.

„Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom”, ističe papa Franjo.

Ovim putem, pozivamo vjernike na molitvu za mir u Ukrajini, duboko zabrinuti i tjeskobni, dok još uvijek liječimo i zacjeljujemo bolne rane sjećajući se Domovinskog rata te se pridružujemo pozivu Svetog Oca da 2. ožujka, Čistu srijedu, učinite Danom posta za mir.

Pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da na Čistu srijedu (2. ožujka 2022.) ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama rata.

Novčani dar za pomoć Ukrajini možete darovati:

  • uplatom na žiro račun Caritasa Porečke i  Pulske biskupije na: Erste banka d.d.; IBAN: HR7124020061100753198; poziv na broj 3333 model:00;  SWIFT/BIC: ESBCHR22; svrha uplate: pomoć Ukrajini
  • pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)

Daljnje upute o prikupljanju konzervirane hrane i higijenskih potrepština, te o prihvatu osoba bit će priopćene naknadno. 

caritas2

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović i župnik pulske Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije don Rikardo Lekaj u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine na konferenciji za medije najavili su predstojeće obilježavanje svetog Tome, zaštitnika Pule koje će se održati 3. srpnja.

„Sretni smo da u vrijeme pandemije možemo skromno i prikladno proslaviti spomendan sv. Tome, zaštitnika našega Grada i Pulske biskupije kojeg slavimo 3. srpnja te tako nastaviti tradiciju. Građani će moći  prisustvovati misi, a zatim i koncertu na Trgu Forum. Time šaljemo poruku da svaki građanin ima pravo na nešto za sebe, duhovno ili svjetovno, u ovom gradu po mjeri i u službi građana. Epidemiološke prilike kod nas su povoljne, nadam se da će tako i ostati te ćemo, uz uvažavanje svih epidemioloških propisa, imati jedan lijepi događaj u našoj Puli“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Govoreći o duhovnom dijelu obilježavanja, don Rikardo Lekaj, župnik Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije rekao je kako je u srijedu, 30. lipnja započela duhovna priprema i proslava sv. Tome apostola. Najavio je da će se u petak, 2. srpnja, tradicionalno uoči blagdana sv. Tome u 18.30 održati prva večernja, svečana, pjevana molitva,  a nakon toga, 3. srpnja slijedi svečana misa.

„Kako smo već čuli, 3. srpnja slavimo sv. Tomu apostola te će u 8 sati biti misa u Katedrali za one koji ne mogu sudjelovati na svečanoj večernjoj svetoj misi koja će biti u 19 sati. Svečanu svetu misu predvodit će nadbiskup mons. Dražen Kutleša, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije u prisutnosti biskupa u miru mons. Ivana Milovana i u zajedništvu sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije“, najavio je don Lekaj.

Svečani program nastavlja se na Forumu s početkom u 20,15 sati nastupom klape HRM Sv. Juraj koja će izvoditi duhovni glazbeni program.

„Također na Trgu Forum, slijedi zabavni dio u kojem će nastupiti grupa Sergio Rekreativo i Tedi Grubica, a izvodit će pjesme Olivera Dragojevića, inače počasnog građanina Pule. Bit će to ugodna glazbena večer ispunjena izvedbama vrhunskih glazbenih izvođača te vjerujemo da ćemo dostojanstveno i sukladno trenutku obilježiti ovaj važan gradski blagdan“, kazala je ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović, kojoj je i ove godine povjerena organizacija proslave sv. Tome. Koncert će biti organiziran sukladno epidemiološkim mjerama Stožera, prenosi službena internetska stranica Grada Pule, pula.hr.

Biskupijski ured za pastoral mladih Varaždinske biksupije, na čelu s predstojnikom vlč. Tihomirom Kosecom, izdao je novi, drugi nosač zvuka na kojem je jedna pjesma koja donosi ulomak teksta iz Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića.

Pjesmu „Svećenik u vjeke“ realizirali su vlč. Kosec i suradnici, a predstojnik je i autor glazbe. Tekst iz Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića  uzet je ulomka Prikazanje Bogu uoči ređenja, zapisano u Čabrunićima, 11. travnja 1943. godine.

„U ovim svima nam izazovnim vremenima, na Božji poticaj, stavljajući Mu se na raspolaganje svojim talentima i molitvom, a uz podršku i blagoslov našeg biskupa Bože Radoša, Biskupijski ured za pastoral mladih okrunio je svoj rad još jednim nosačem zvuka svojeg predstojnika vlč. Tihomira Koseca i njegovih suradnika pod nazivom "U Sveti čas“. U nastanak ovog nosača zvuka uključen je cijeli niz mladih ali i već stasalih, renomiranih glazbenika, aranžera, likovnih umjetnika i dizajnera koji su mu, ugradivši u njih dio sebe, dali konačni identitet. Sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići će u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5 plus“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji.“, navedeno je na web stranici Ureda.

U istom članku također najavljuju: „S velikom radošću i zahvalnošću najavljujemo humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka "U Sveti čas - vlč. Tihomir Kosec i suradnici" koji će se održati u petak, 30. travnja 2021., u 19:30 sati u HNK Varaždin (gledalište), uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz još uvijek postojeću covid-19 pandemiju.“

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.