Ovih je dana u Trstu bilo više događanja povodom 75. obljetnice mučeništva. U četvrtak je četrdesetak osoba sudjelovalo na redovitom susretu Društva „Prijatelji don Francesca“. Don Antonio Bortuzzo je tom prigodom održao prigodno izlaganje na temu posljednje homilije don Francesca, o Isusu koji oprašta onima koji ga razapinju. Na tim se susretima redovito okuplja i još nekolicina živućih suvremenika Blaženika koji su ga osobno poznavali.

Sinoć, u petak, 10. rujna 2021., na uočnicu obljetnice mučeništva, u katedrali sv. Justa u Trstu Molitveno bdijenje je predvodio tršćanski nadbiskup mons. Giampaolo Crepaldi.

Prije bdijenja u organizaciji Katoličke akcije održana je edukativna radionica na raznim gradskim lokacijama namijenjena djeci školskog uzrasta s ciljem upoznavanja lika don Francesca na zanimljiv i interaktivan način.Sudionici te edukativne radionice su na početku bdijenja svečano, uz raspelo, u katedralu unijeli i jedan od dva brevijara don Francesca, kojeg su mu 1937. godine poklonili učenici trećeg razreda gimnazije u Malom sjemeništu u Kopru gdje je bio prefekt studija. Svi su ti tadašnji dječaci, osim jednog, kasnije postali svećenici, na području današnje 3 biskupije: Porečke i Pulske, Koparske i Tršćanske.

corona spinePo završetku bdijenja dva hodočasnika, od kojih je jedna Eric Moratto, idejni začetnik 115 km duge pješačke staze, od Trsta do Krasice, „Il Sentiero Beato Francesco Bonifacio“, krenuli su na noćno hodočašće, u kojem su noću prohodali dijelove te staze, od svetišta u Strunjanu do Pirana, rodnog grada don Francesca, te potom relaciju od Krasice do Grožnjana, sa zaustavljanjima na grožnjanskom starom groblju sv. Vida i pored obližnje jame, mjesta za koja se pretpostavlja da bi mogla sadržavati kosti blaženika, koje nikada nisu pronađene. Prije polaska iz Trsta primili su hodočasnički blagoslov te su sa sobom ponijeli nekoliko trnovih kruna s namjerom da ih ostave na svim mjestima koja su obilježila život bl. Bonifacia.

Tršćanska je biskupija vodila kauzu za beatifikaciju don Francesca i u tršćanskoj je katedrali sv. Justa proglašen blaženim 4. listopada 2008., kao mučenik „iz mržnje prema vjeri".  U tamošnjoj se katedrali čuvaju osobni liturgijski predmeti bl. Francesca: roketa, kalež, plitica, biret, brevijar i štola.

Tršćanska će biskupija obilježavanje 75. obljetnice mučeništva bl. Francesca zaključiti svečanim misnim slavljem pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Giampaola Crepaldija u nedjelju, 12. rujna u 19 sati. (G. Krizman)

just

predmeti

Najave i obavijesti

Ponedjeljak: 1 Stu 2021
Nadbiskup Kutleša o svetkovini Svih svetih u Poreču

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.