Utorak, 19 ožujka, 2024
Pastoral obitelji

Dijecezanski obiteljski susret

U subotu, 20. svibnja 2017., u crkvi bl. Alojzija kardinala Stepinca u selu Škorpeti, u župi Motovunski Novaki,  održan je Biskupijski obiteljski susret na temu “Očinstvo i majčinstvo kao dva lica jednog roditeljstva”.

Na početku je okupljenima riječ dobrodošlice uputio vlč. Josip Peteh, suradnik dijecezanskog Vijeća za pastoral obitelji i duhovnost laika. Susret je započeo kratkim nagovorom o očinstvu kojeg je izrekao o. Euzebije Josip Knežević, OSPPE, predstojnik dijecezanskog Ureda za obitelj. On je na samom početku argumentirao povezanost svećenika s temom očinstva, zbog njegove uloge duhovnog oca. Spominjući Knjigu postanka predavač je istaknuo kako se već u raju događa prvo srozavanje muževnosti čovjeka, to je borba koja se odvija u svakome muškarcu, koji je po svojoj naravi pozvan braniti i ljubiti svoju ženu i biti u zajedništvu s Bogom. Iako je kroz mnoga stoljeća postojala općeprihvaćena teza o Evinoj krivnji za događaj u Edenskom vrtu, Adam je kriv, njegova je bila uloga branitelja, rekao je o. Euzebije. Istaknuo je potom veliku odgovornost muškarca da brani svoju ženu, ali jednako tako i župnika da brani svoju župu, ne oružjem, nego na koljenima zazivajući Božji blagoslov. Predavač se potom osvrnuo na najčešće bračne problematike među supružnicima, s naglaskom na često suprugovo neprimjećivanje potreba supruge. Pozvao je muškarce da se više posvete svojim suprugama, a žene da ne nastoje samo promijeniti svoje muževe već da nadasve mole za njih, jer samo Kristu je moguće doista promijeniti osobu. Istaknuo je poziv muževima, iz Poslanice Efežanima, „ljubite svoje žene“, kao što Krist ljubi Crkvu, jer žena, ako je ljubljena, onda biva, prema Poslanici, i poslušna s lakoćom. Zaključio je rekavši kako je nakana mise koja će uslijediti upravo za muškarce, da mogu ljubiti svije žene.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 21. 05. 2017.

{mp3}170521vzc-cut{/mp3}

Uslijedio je pred program kojeg su realizirali mali pjevači Dječjeg zbora Mali sv. Jurja iz istoimene župe na Starom Pazinu pod vodstvom Vesne Drndić, uz moderiranje voditeljice Mirjane Ferenčić.  U prvom dijelu mali pjevači su, osim izvedbe duhovnih šansona, izrekli i nekoliko prigodnih recitacija, a središnji dio pred programa bio je kratki igrokaz pod naslovom „Svetemu Josipu je bilo laglje“ (dijal. lakše). Uz minimalnu scenografiju, tek simbolične odjevne elemente, djeca su izuzetno uspješno dočarala tipičnu obiteljsku situaciju današnjih dana, nerazmjernih materijalnih želja djece i međugeneracijskog jaza glede obveza i obavljanja poslova u obitelji. Igrokaz je u nekoliko minuta, ciljanim dijalozima predočio suvremene probleme u odgoju djece, s primjesom humora što je dodatno naglašeno dijalektalnim izričajem. Nakon prigodnih recitacija i igrokaza djeca su izrekla i „8 obiteljski blaženstava“. Scenski i recitatorski program realizirali su: Andi Ferenčić, Marin Ladavac, Nataša Milotić, Sara Žufić, Ana Drndić, Josipa Ferenčić, Luka Ladavac i Matija Žufić.

Uslijedilo je misno slavlje koje je uz koncelebraciju više svećenika predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je napomenuo kako nam već od Dana života i Dana braka u veljači, te Dana očeva u ožujku Crkva skreće pozornost na te prevažne životne uloge i veze. Istaknuo je potom Četvrtu Božju zapovijed, naglasivši kako time nije istaknuta samo poslušnost djece prema roditeljima, već i briga o starim roditeljima na što nas Sirah upućuje u Starome Zavjetu.  Biskup je istaknuo kako osnova međuljudskih odnosa u obitelji treba biti suglasje, međusobno prihvaćanje i poštovanje u svjetlu vjere.

Biskup se nadalje osvrnuo na nedavno obilježen Majčin dan, te naglasio da osim biološkog postoji i prevažno duhovno majčinstvo kojem se posvećuju brojne redovnice, a svakako najpoznatija osoba kod koje to nalazimo u uzvišenom izričaju je sv. Majka Tereza koja je tolikim potrebitima bila poput majke u njihovim najtežim trenutcima i upravo je u tom smjeru oblikovala i karizmu svoje družbe koja na taj način djeluje i danas. Uloga oca je pak danas pomalo obezvrijeđena, rekao je biskup te se osvrnuo na duhovno očinstvo kojeg je u Crkvi u recentnijoj povijesti posebno u svome djelovanju razvio sv. Ivan Bosco koji se trudio biti predstavnik Božjeg očinstva.

Svi smo pozvani živjeti obiteljske kreposti bilo u svojim župama koje su velike obiteljske zajednice, bilo u svojim obiteljima, istaknuo je biskup te na sve naše obitelji zazvao zagovor Svete Obitelji.

Uslijedila je obnova bračne privole koju je veoma emotivno vodio o. Euzebije pozvavši prisutne parove do doista dožive izrečeno.

Na kraju misnog slavlja završne zahvale izrekao je pročelnik Vijeća za pastoral obitelji i duhovnost laika preč. Milivoj Koren koji je podsjetio na Nacionalni obiteljski susret sljedeće godine u Solinu.  Uslijedila je zajednička večera i druženje uz glazbu sportske aktivnosti za najmlađe.   

Najave