Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Pastoral obitelji

Otvorenje i blagoslov prostorija Ureda za obitelj te Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Pazinu

U subotu, 28. siječnja 2017. u Pazinu, na adresi Ulica Družbe Sv. Ćirila i Metoda 5,  blagoslovljene su nove prostorije dijecezanskog Ureda za obitelj te treće Bračno i obiteljsko savjetovalište na području Porečke i Pulske biskupije. Novouređene prostore blagoslovio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac uz prisustvo ravnatelja dijecezanskog Caritasa vlč. Željka Zeca, predstojnika Ureda za obitelj o. Euzebija Kneževića, predstojnika Vijeća za pastoral obitelji i novu evangelizaciju vlč. Milivoja Korena te nekolicine svećenika.

Prilog u Vijestima iz života Crkve na Hrvatskom katoličkom radiju:

{mp3}170129vzc-obitelj{/mp3}

Novootvoreni Ured za obitelj zamišljen je kao mjesto preko kojeg se koordinira nekoliko važnih pastoralnih aktivnosti biskupije: priprema za brak,  obiteljske skupine, te bračna i obiteljska savjetovališta (BIOS). Kroz pastoralno djelovanje uvidjela se potreba za pokretanjem ovakve strukture na ovom području. Uz podršku ordinarija, mons. Dražena Kutleše, krenulo se u realizaciju projekta, a kao pogodno mjesto za sjedište Ureda i treće Bračno i obiteljsko savjetovalište, uz Pulu i Novigrad, odabran je Pazin.

„Brak i obitelj danas su posebno izloženi svekolikim negativnim pritiscima s kojima se supružnici ne mogu adekvatno nositi. Državni zavod za statistiku iznosi negativne trendove kada je u pitanju brak, prema kojima u Istri dolazi do rastave svakog drugog ili trećeg sklopljenog braka. To su mnoge razorene obitelji u kojima su svi članovi, na različite načine povrijeđeni, a posebne traume najviše pogađaju djecu“, naglasio je vlč. Koren.
U Pazinskom Uredu i BIOS-u jednom tjedno dežurati će svećenici kako bi bili dostupni ljudima za duhovnu pomoć i podršku, a na raspolaganju će biti i drugi stručnjaci koji mogu pomoći obiteljima i pojedincima u nevolji. Nastavak je to dobrog djelovanja dosadašnjih BIOS-a u našoj biskupiji, onog u Puli i Novigradu.

„Biskupijski Ured za obitelj koordinira sve obiteljske djelatnosti na biskupijskoj razini, čije su sastavnice priprava za brak, obiteljska savjetovališta i rad s obiteljskim skupinama. Savjetovalište je unutar toga ustanova koja želi biti od pomoći, pratiti i one koji se pripravljaju za brak i one u braku u njihovim pitanjima, teškoćama u komunikaciji, odgoju djece i slično“, rekao je vlč. Koren.

Ured za obitelj Porečke i Pulske biskupije osnovan je 1994. godine dekretom tadašnjeg ordinarija mons. Antuna Bogetića. Prvo Bračno i obiteljsko savjetovalište osnovano je u Puli 1998. godine, a zatim u Novigradu 2008. godine. Nakon gotovo još jednog desetljeća takvo je savjetovalište sada dobila i središnja Istra.  U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu osim svećenika ljudi će moći dobiti pomoć stručnog osoblja osposobljenog za različite oblike terapija. Vrata savjetovališta otvorena su za sve one kojima je pomoć potrebna, a savjet mogu potražiti svake srijede od 17 do 19 sati. Kontakt telefon je 099/6670-205, a e-mail adresa putem koje se osobe u potrebi također mogu javiti je obitelj@ppb.hr.

Iz dijecezanskog Ureda za obitelj najavljuju niz aktivnosti kroz naredni period sa posebnim naglaskom na radni posjet, krajem veljače, tima Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije te međunarodni stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovališta (nad)biskupija u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji će u Istri održati u rujnu ove godine  na temu iz područja pastoralnog rada s razvedenim i razdvojenim obiteljima. (G. Krizman)

Najave