Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pulske milosrdnice proslavile sv. Vinka

Blagdan sv. Vinka Paulskog, u ponedjeljak, 27. rujna 2021., pulske sestre milosrdnice proslavile su svečanim misnim slavljem u pulskoj župnoj crkvi sv. Pavla apostola. Misu je predvodio generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, a koncelebrirali su svećenici iz okolnih župa te svećenici i iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Misi su nazočili i svi bogoslovi iz tog sjemeništa. Nazočni su bili štovatelji sv. Vinka, iz svih grana vinkovske obitelji. Prije mise izmoljena je pobožnost krunice te Litanije sv. Vinku.

Uvodnim pozdravom u ime sestara okupljenima se obratila Ana Okmaca, a riječ dobrodošlice uputio je i župnik, pulski dekan preč. Milan Mužina. U svom uvodnom obraćanju predslavitelj je uz ostale pozdravio i sve nazočne članove Udruge sv. Vinka koji su došli iz raznih istarskih župa.

Mons. Grbac je u homiliji podsjetio ukratko na životopis sv. Vinka te okolnosti u kojima je odrastao i postao svećenik. Njegovi životni porivi su u prvom dijelu života nisu bili svojstveni jednome Božjem ugodniku. Upravo zato što nije bio savršen lakše nam ga je slijediti kao uzor. No, vršeći svoju svećeničku službu doživio je trenutak kada ga je dotakla nevolja bližnjega, potrebitog. Od tada neumorno pomaže potrebite, potiče druge da čine isto, i organizira razne strukture usmjerene pomaganju potrebitima. No, usporedno s poticanjem na ljubav prema bližnjemu poticao je i na ljubav prema Bogu, bio je svjestan važnosti nastojanja na osobnoj duhovnoj formaciji. Ako pomaganje potrebitima nije osnovano na načelima kršćanskog nauka onda to često može zastraniti u koristoljublje ili osobnu promociju.

Nadalje, propovjednik je naglasio da u pomaganju potrebitima trebamo znati razlučiti one koji to stvarno jesu, od onih kojima je traženje pomoći postao stil života, navika, pomaganjem takvima pomažemo njihovo iskorištavanje karitativnih resursa na štetu onih kojima je pomoć dosita potrebna.

Sv. Vinko je u pozivu na pomaganje jednoj oboljeloj siromašnoj obitelji osjetio, doživio trenutak poziva na cjeloživotno karitativno djelovanje. Jesno li mi nastojali prepoznati takav trenutak? Prepoznajemo li mi znakove, poziv na činjenje dobra koje na Bog šalje, potaknuo je propovjednik okupljene na promišljanje.  

Činiti dobro trebamo iz ljubavi a ne iz koristi, treba pomagati onima koji nam nisu u mogućnosti uzvratiti, kao i onima koji nam možda neće biti ni zahvalni, na to nas svojim primjerom poziva sv. Vinko, naglasio je mons. Grbac.    

 

Misu je glazbeno animirao župni zbor sv. Pavla pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Blagdanu je prethodila dvodnevna duhovna priprava: u subotu, 25. rujna misno slavlje je predvodio vlč. Leonard Škec, kapelan pulske katedralne župe, a drugoga dana duhovne priprave predslavio je vlč. Vladimir Brizić, župnik Galižane.

Sestre milosrdnice su na poziv tadašnjeg župnika Lucijana Ferečića stigle u Pulu u listopadu 1968., a u kuću gdje i danas djeluju, u Rabarovoj ulici, ušle su u rujnu 1970. na poziv Marije Demori, od koje su oporučno kasnije i naslijedile kuću. Danas samostansku zajednicu u Rabarovoj 9 čine s. Lidija Turković, predstojnica, s. Milena Kramar i s. s. Mirta Vugdelija koja je suradnica u župi. (G. Krizman)

vinko

Najave