Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Cere: Obilježena 310. obljetnica posvete župne crkve sv. Mateja ap.

Župa sv. Matej – Cere, obilježila je ove godine, o blagdanu svog nebeskog zaštitnika, sv. Mateja apostola, u utorak 21. rujna, 310. obljetnicu posvete župe crkve.

Misno slavlje je tom prigodom predvodio preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa te župnik Župe Stari Pazin, a koncelebrirali su vlč. Jure Purkić te župnik domaćin vlč. dr. sc. Bernard Jurjević.

Preč. Zec je na početku prigode homilije vrlo živopisno opisao susret između Krista i Mateja carinika. Bio je to pogled, u carinarnici, koji je izrazio poziv i odaziv, naglasio je propovjednik. Napomenuo je da je taj susret bio presudan. Pozvao je okupljene mlade da se, ako osjete poziv na duhovno zvanje, hrabro odazovu. Rekao je da Isus i danas prolazi zemljom i poziva, iako ne fizički, čini to prisustvom Crkve i snagom svoje Riječi. Preč. Zec je, obraćajući se okupljenim župljanima, podsjetio da za dobru ravnotežu u životu trebamo biti svjesni da nismo samo materija, već da smo i duhovni ljudi te je stoga potrebno njegovati i razvijati i tu svoju duhovnu stranu, a ne živjeti samo za materijalna dobra. Pozvao je okupljene da budu svjesni da su sada, u ovome vremenu, oni nositelji vjere u tome kraju i da imaju dužnost pronijeti je budućim generacijama jednako kako su je primili od prethodnih generacija.

Uz prigodne zahvale prije završnog blagoslova vlč. Jurjević se je posebno prisjetio pokojnog župnika vlč. Romana Širola, koji je u Ceru bio župnik gotovo 4 desetljeća. Na župni blagdan u popodnevnim satima vlč. Jurjević je posjetio grob pokojnog župnika i sestre mu Nele, koja je živjela s njim i pomagala mu. Na spomen pokojnoga župnika brojni nazočni u crkvi su bili vidno ganuti. Na kraju misnoga slavlja župnik je pročitao dobitnike plaketa koje župa dodjeljuje zaslužnim pojedincima prigodom obilježavanja 310. obljetnice posvete župne crkve. U ime Općine Žminj plaketu je preuzeo načelnik Željko Plavčić koji je nazočio misnom slavlju. Ostali dobitnici plaketa su: Romano Benčić i obitelj, Orijana Paus, Marija Benčić, Davor Božac, Boris i Nataša Vrh, tvrtke Rudan d.o.o., Obrt „Neron“, Trgometal i Ferlin.

Nakon misnoga slavlja za sve okupljene priređena je humanitarna večer uz glazbu i bogatu gastronomsku ponudu koju za koju su se uz župu pobrinuli i mjesni poduzetnici, a sav prihod namijenjen je župnome Caritasu za pomoć potrebitim obiteljima.

 

Mjesto Sveti Matej  – Cere bilo je u sastavu Župe Žminj do 1842. godine. Tada je mjesto postalo kapelanija župe Žminj, a 1952., odvajanjem od Župe Žminj biskup Dragutin Nežić osnovao je Župu Sveti Matej – Cere. Župna crkva sagrađena je 1630. godine na mjestu prethodne. Posvećena je 1711. godine o čemu postoji uklesani zapis na oltaru. Lopica je izgrađena 1698. godine. Crkva je temeljito obnovljena 1978. godine. U župi se čuva arhiv od 1832. godine. Župna crkva je jednobrodna građevina sa sakristijom.

(G. Krizman)

 

Najave