Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Mons. Milovan na proslavi svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Puli

Pulska Župa sv. Ivana Krstitelja ove je godine o svetkovini Rođenja sv. Ivana Krstitelja ujedno obilježila i 4. obljetnicu posvete nove župne crkve. Svečano misno slavlje ovom je prigodom predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju župnika župe sv. Josipa vlč. Ivana Prodana, katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja, te župnika i kapelana Župe sv. Ivana Krstitelja, o. Đure Hontića i o. Nikole Rožankovića. Misi je prethodila pobožnost krunice te Litanije sv. Ivanu Krstitelju. Uvodni pozdrav na početku misnoga slavlja izrekao je župnik domaćin, o. Đuro Hontić, napose naglasivši zahvalnost svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se izgradi i uredi ta župna crkva.

Blagdanu je prethodila trodnevnica. Prvoga dana misu je predvodio mladomisnik Rafael Villegras Castano, drugoga dana o. Job Mikolić te trećega dana o. Leopold Mičić iz pulskog Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog.

Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji istaknuo da liturgijski kalendar ističe rođenje samo triju osoba: Majke Božje koja je početka boljega svijeta, Isusa Krista, koji jest taj bolji svijet, te Ivana Krstitelja koji bijaše najava tog boljeg svijeta. Komentirajući okolnost najave rođenja sv. Ivana Krstitelja propovjednik je istaknuo činjenicu da ‘susjedi, rođaci i prijatelji čuvši da se to dijete ima roditi bijahu uzbuđeni’, „kako je lijepo imati susjede, rođake i prijatelje te biti s njima povezani, u ovo vrijeme naglašenog individualizma, jednako je važna i župna duhovna obitelj“, naglasio je biskup, te napomenuo da nas i Evanđelje potiče da njegujemo te međuljudske povezanosti, istaknuvši da je ljepota svih velikih svetkovina koje slavimo i u tome zajedništvu i povezanosti koju osjećamo s drugima.

Komentirajući riječi Evanđelja „Tada dođe strah na sve, koji su stanovali u blizini, i po svoj planini judejskoj govorilo se o svim ovim događajima.“ Mons. Milovan je napomenuo kako je tu riječ o strahopoštovanju, nadalje je vidljivo kako čovjek ima potrebu govoriti, dati svjedočanstvo o onome što je doživio.

Spomenuvši citat „ I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: “Što li će biti od ovoga djeteta?” „ propovjednik je rekao da su se tako pitali i za  velikog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, nagoviještajući, obzirom na njegove izvanredne sposobnosti, da će taj kad odraste, ako ode pravim putem, puno dobra moći napraviti. Spomenuo je da je jednako tako mons. Dragutin Nežić zapisao komentar o jednom svom tadašnjem bogoslovu.

Govoreći nadalje o okolnostima rođenja sv. Ivana Krstitelja biskup je podsjetio da je svako dijete dar Božji. Blažena Djevica Marija, kako je bila prisutna na pomoć Elizabeti u to vrijeme tako je prisutna stalno iu životu svakoga od nas, naglasio je, između ostalog mons. Milovan.

 

U završnim zahvalama, župnik domaćin, o. Đuro Hontić je, u kontekstu govora o sv. Ivanu koji je upućivao ljude Kristu, istaknuo da je toga dana redovito okupljanje Molitvene zajednice Kraljice Mira, te spomenuo da se među članovima te zajednice nalazi jedna osoba, Elio Karlović, koji je na hodočašću Kraljici Mira bio oko 125 puta, i svaki put najmanje s jednim autobusom.

(G. Krizman)

Najave