Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Antuna u Šikićima

Vjernici i štovatelji sv. Antuna Padovanskog iz Šikići, Škatari i okolnih naselja u okolici Pule organizirali su u nedjelju, 20. lipnja 2021., vanjsku proslavu sv. Antuna Padovanskog, jer se na njihovom području nalazi kapelica sv. Antuna uz kružni tok na samom raskršću Medulinske ceste i ulice Put od fortice.

Duhovno-zabavni program odvijao se je na prostoru ispred stare škole u Šikićima. Župnik pulske Župe sv. Ivana Krstitelja o. Đuro Hontić je na početku programa ukratko prikazao život sv. Antuna Padovanskoga, omiljenog Sveca svega svijeta.

Nakon duhovno – molitvenog dijela uslijedio je kratki povijesni prikaz tih naselja kojeg je izrekao prof. Mario Levak. U glazbeno – poetskom programu je uz prigodne duhovne pjesme okupljenima predstavljeno i nekoliko recitala Aveline i Drage Draguzeta.

Druženje je nastavljeno uz prigodnu zakusku s jelima tradicionalne istarske kuhinje. Na kraju su mladi odigrali nogometni turnir.

 

Ispravljanje povijesne nepravde

Sadašnja kapelica posvećena sv. Antunu Padovanskom nedaleko nas­elja Šikići je postavljena u predvečerje blagdana Sv. Antuna 2010. godine. Žitelji toga nas­elja su tada tom gestom vratili jednu „post­aju duhovnosti” na mjesto gdje je stajala kapelica do prije četrdesetak godina. Naime, početkom 70-ih godina, za širenja i asfaltiranja ceste prema Medulinu, kapelica posvećena sv. Antunu je bila uništena.

Prije 11 godina, pokretač akcije ponovnog postavljanja kapelice bio je Luciano Šikić. On je poželio ispraviti povijesnu ne­pravdu, animirao je ljude i zajedno su krenuli u real­izaciju „povratka sv. An­tuna”. Posebnu podršku pružili su Laura i Mario Levak. Sav materijal je nabav­ljen doprinosom mještana. Kapelicu je blagoslovio vlč. Ante Ivančić, tadašnji župnik Šišana.

Najave