Vjernici i štovatelji sv. Antuna Padovanskog iz Šikići, Škatari i okolnih naselja u okolici Pule organizirali su u nedjelju, 20. lipnja 2021., vanjsku proslavu sv. Antuna Padovanskog, jer se na njihovom području nalazi kapelica sv. Antuna uz kružni tok na samom raskršću Medulinske ceste i ulice Put od fortice.

Duhovno-zabavni program odvijao se je na prostoru ispred stare škole u Šikićima. Župnik pulske Župe sv. Ivana Krstitelja o. Đuro Hontić je na početku programa ukratko prikazao život sv. Antuna Padovanskoga, omiljenog Sveca svega svijeta.

Nakon duhovno - molitvenog dijela uslijedio je kratki povijesni prikaz tih naselja kojeg je izrekao prof. Mario Levak. U glazbeno - poetskom programu je uz prigodne duhovne pjesme okupljenima predstavljeno i nekoliko recitala Aveline i Drage Draguzeta.

Druženje je nastavljeno uz prigodnu zakusku s jelima tradicionalne istarske kuhinje. Na kraju su mladi odigrali nogometni turnir.

 

Ispravljanje povijesne nepravde

Sadašnja kapelica posvećena sv. Antunu Padovanskom nedaleko nas­elja Šikići je postavljena u predvečerje blagdana Sv. Antuna 2010. godine. Žitelji toga nas­elja su tada tom gestom vratili jednu „post­aju duhovnosti" na mjesto gdje je stajala kapelica do prije četrdesetak godina. Naime, početkom 70-ih godina, za širenja i asfaltiranja ceste prema Medulinu, kapelica posvećena sv. Antunu je bila uništena.

Prije 11 godina, pokretač akcije ponovnog postavljanja kapelice bio je Luciano Šikić. On je poželio ispraviti povijesnu ne­pravdu, animirao je ljude i zajedno su krenuli u real­izaciju „povratka sv. An­tuna". Posebnu podršku pružili su Laura i Mario Levak. Sav materijal je nabav­ljen doprinosom mještana. Kapelicu je blagoslovio vlč. Ante Ivančić, tadašnji župnik Šišana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.