Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

 Raša proslavila sv. Barbaru

Najmlađi istarski gradić, Raša, i tamošnja župa, u Labinskom dekanatu, proslavili su u petak, 4. prosinca 2020. blagdan svoje nebeske zaštitnice, sv. Barbare. Misno slavlje predvodio je vlč. Blaž Bošnjaković, župnik labinske župe Gospe Fatimske.

Vlč. Bošnjaković je na početku istaknuo da tu euharistiju prikazuje za sve stanovnike Raše, kako živuće tako i one pokojne, a na poseban način za preminule rudare, čija je sv. Barbara zaštitnica. U prigodnoj homiliji propovjednik je spomenuo glavna obilježja priče o sv. Barbari. Istaknuo je da je ona radikalno izabrala kršćanstvo i sva se predala Kristu. U svome je izboru bila tvrdoglava i odlučno se borila protiv očeve namjere da ju bogato uda i tako zaradi na njezinoj izvanrednoj ljepoti. Skončala je mučeničkom smrću, istaknuo je propovjednik, vlastiti ju je otac prijavio da je kršćanka, a kako nije htjela odustati od kršćanstva on ju je ubio odrubivši joj glavu. Upravo zbog svoje nepokolebljive vjere postala je ime koje se štuje sve do današnjih dana. Propovjednik je istaknuo da bi i današnje mlade generacije trebalo odgajati u duhu poštivanja i isticanja neprolaznih vrednota i kršćanskih ideala.   

O povijesti Raše

Raša, najmlađi grad u Istri, zbog potreba tamošnjeg rudnika ugljena, izgrađen je u svega 547 dana kao jedan od niza novo izgrađenih gradova (città di fondazione) u doba talijanske uprave, odnosno u vrijeme tzv. fašističke ere. Izgradnja naselja započela je krajem travnja 1936., u travnju 1937. veći dio zgrada bio je dovršen, pa je počelo useljavanje stanara, a Raša je svečano inaugurirana 4. studenog 1937. u nazočnosti vladinog izaslanika Horsta Venturija i kraljeva izaslanika vojvode od Spoleta te brojnih visokih državnih dužnosnika. Godinu dana kasnije uspostavljena je nova općina Raša.

Župna crkva izgrađena je u istom graditeljskom zamahu, a realizirana je in tema s rudarskim ozračjem pa ima oblik naopako postavljenog vagoneta kojim su se rudari spuštali u rudarsko okno. (G. Krizman)

 

 

Najave