U crkvi Majke Božje od Milosrđa u Puli, proslavljen je u ponedjeljak, 5. listopada 2020. blagdan sv. Faustine Kowalske, poljske redovnice svetice temeljem čijih je privatnih objava sv. papa Ivan Pavao II. ustanovio blagdan Božjega milosrđa.

Misno slavlje predvodio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, a misi je nazočila jedna od dvije sestre Milosrdnog Isusa koje trenutno djeluju u Puli, s. Ivana Perković, koja je zajedno s članovima Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa glazbeno animirala tu misu. Osim toga misi su nazočili brojni Štovatelji Božjega milosrđa te vjernici iz drugih gradskih župa.

Vlč. Lekaj je u prigodnoj homiliji podsjetio na osnovne podatke iz života te svetice koja je rođena 1905. godine, a preminula 5. listopada 1938. godine u Krakowu. Istaknuo je kako je sv. Faustina cijeli život posvetila svojoj misiji - objaviti svijetu istinu o Božjemu milosrđu. Naglasio je kako smo i svi mi pozvani biti otvoreni Bogu slušanjem Božje riječi kakao bi ta Riječ  učinila da drugi mogu u nama čitati Božje milosrđe.  Komentirajući evanđeoski ulomak o milosrdnom Samarijancu vlč. Leka je istaknuo da smo svi pozvani potražiti čovjeka u potrebi i pomoći mu. Posebno je potaknuo okupljene na molitvu za nova redovnička zvanja, koji u Istri ima jako malo. Naglasio je i poveznicu - da se svi događaji vezani uz sv. Faustinu već više vremena održava upravo u toj crkvi - Majke Božje od Milosrđa.

Na kraju mise vjernicima je omogućeno da se, bez dodirivanja i na sigurnoj udaljenosti,  mogu pomoliti pred relikvijama sv. Faustine. Te se relikvije za javno štovanje inače čuvaju u samostanu sestara Milosrdnog Isusa u Puli.

Sestre Milosrdnog Isusa su u Pulu stigle 2000. godine na poziv tadašnjem ordinarija mons. Ivana Milovana, a ove će godine u mjesecu studenom proslaviti 20. obljetnicu dolaska u Porečku i Pulsku biskupiju.

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.