Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Rožarova proslavljena u Trvižu

Blagdan Majke Božje od Krunice, Rožarova, u Trvižu, mjestu nedaleko Pazina, proslavljen je u nedjelju, 4. listopada 2020. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Jurica Manzoni, vicerektor Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli, a u asistenciji su bila tri bogoslova, dva iz Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli te jedan iz sjemeništa na Taiwanu.

Na početku misnoga slavlja okupljenima se je prigodnim pozdravima obratio župnik domaćin, Dariusz Szymanski.  Vlč. Manzoni je na početku mise istaknuo kako je pobožnost krunice sačuvala vjeru mnogih generacija.

Predvoditelj je na početku homilije rekao kako ga mnogi detalji, vezani uz tradiciju, običaje i navike u trviškoj crkvi podsjećaju na njegovu rodnu župu Dobrinj na Krku, lijepo je imati tradiciju no treba slušati Riječ Božju, naglasio je. Razlamajući Riječ Evanđelja, prispodobu o vinogradaru, te stavivši je u povijesno – biblijski kontekst pojasnio je kako su Izraelci znali da se Bog obraća njima. Taj smo vinograd mi, trebamo se zapitati dajemo li plodove, poštujemo li „ogradu“, Božje zapovijedi koje nam je Bog dao kako bi nas sačuvao od grijeha, ili pak ubijamo, izbacujemo Boga, Istinu, Naviještenu Riječ iz svoga života, jer želimo živjeti po svome, izvan „ograde“ kojom nas Bog ograničava kako bi nas zaštitio.

Govoreći o blagdanu Majke Božje od Krunice  vlč. Manzoni je podsjetio kako se tim blagdanom sjećamo događaja kada je Sveta liga 1571. godine pobijedila Otomansku pomorsku flotu, papa je tada naredio da svaki vojnik mora imati i moliti krunicu, te da svaki brod mora imati kapelicu. Oni su tada branili kršćanstvo oružjem ali i vjerom, i mi se trebamo zapitati ima li ovdje danas vjere? Da se ponovi scenarij, da moramo birati između života ili kršćanske vjere, što bi svatko od nas izabrao?, potaknuo je predvoditelj okupljene na razmišljanje. Vjerovati trebamo ne samo izvanjskim znakovima veća srcem. Trebamo moliti Boga da shvatimo da ako se želimo spasiti to možemo samo preko trpljenja, rekao je propovjednik. Moramo moliti da prepoznamo i odbacimo grijeh te da ne ubijemo Baštinika Vinogradarova, Sina Božjega u sebi, zaključio je vlč. Manzoni.

Misu je dojmljivim svečanim pjevanjem uzveličao trviški župni zbor. 

Blagdanu je predhodila trodnevnica, od 1. do 3. listopada. Prvoga dana pobožnost krunice, misu i klanjanje predvodio je vlč. Josip Kolega, duhovnik u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli. Drugoga dana pobožnost krunice i misu predvodio je vlč. Stefano Cataldi, prefekt studija Visoke teološke škole pri Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli, a trećega dana, misu i krunicu, u kojoj je sudjelovao i župni zbor, predvodio je vlč. Maksimilijan Ferlin, ravnatelj Pazinskog Kolegija. (G. Krizman)

 

Najave