U utorak, 15. rujna 2020. godine, o blagdanu Gospe Žalosne, u jedinom istarskom svetištu Gospe Žalosne, u crkvi Gospe Žalosne u Murinama, u Umaško-oprtaljskom dekanatu, misno slavlje predvodio je vlč. Marcin Madej, župnik u Bujama, uz koncelebraciju svećenika iz okolnih župa. Na početku je sve okupljene pozdravio kapelan umaške župe, kojoj crkva u murinama pripada kao filijala, vlč. Branimir Šapina.

 1370379Predvoditelj misnoga slavlja je u prigodnoj homiliji povezao blagdan Gospe Žalosne sa svetkovinom Uznesena Blažene Djevice Marije te blagdanom Rođenja BDM. Crkva ta dva radosna događaja spaja sa žalošću jer reflektira život čovjeka, koji ima i radosne i žalosne trenutke. Današnji nas blagdan uči da su trenutci trpljenja i tjeskobe potrebni . Kist se utjelovio da nas spasi, da bi mi razumjeli kako trpljenje ima smisla, naglasio je vlč. Madej. Prirodna je reakcija čovjeka da ne želi trpljenje, u trenutka trpljenja svi smo krhki, čovjek sam po sebi nije u stanju prihvatiti trpljenje. Bog je poslao svoga Sina da bi pokazao taj put koji kroz trpljenje vodi prema Spasenju. Blažena Djevica Marija je prolazila taj put, u vjeri, ona je sudjelovala u otkupljenju čovjeka, pridružujući se svome Sinu. Pratila ga je, kao i svaka majka,  od malih nogu.  Postoje trenutci kada je bol prevelika, a Blažena Djevica Marija razumije tu bol, jer ju je proživjela, razumije trpljenje majki svakoga vremena. Iako nije trpjela tjelesno, ponijela je palmu mučeništva jer je trpjela u duši. Ona zna odgovor na trpljenje, ona zna da bi roditelj sve dao samo da dijete ne trpi. Ona nas uči da je tjeskobu moguće prebroditi. Uči nas da svi mi, s Božjoj milošću, i po njezinu zagovoru možemo prihvaćati naše svakodnevne križeve i trpljenja, koji neće trajati vječno, a to je radosna vijest. Za sve će nas doći trenutak kada će nestati svaka bol i doći ćemo do susreta s Gospodinom u Vječnosti gdje nas očekuje Blažena Djevica Marija, zaključio je vlč. Madej.

Misno slavlje glazbeno je popratio župni zbor Župe sv. Peregrina iz Umaga.

 

 

Najave i obavijesti

Nedjelja: 1 Stu 2020
Svetkovina Svih svetih u Poreču

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.