U subotu, 15. veljače, u pulskoj crkvi sv. Pavla apostola

svečano je obilježeno desetogodišnje djelovanje Konferencije sv. Pavla Udruge sv. Vinka Paulskog. Osim domaćina okupili su se predstavnici iz istarskih i riječkih konferencija koje zajedno čine Područno vijeće sv. Maura. Susretu je nazočila provincijalna glavarica sestara milosrdnica Provincije Majke Dobroga Savjeta s. Marija Rakocija, predsjednica Udruge sv. Vinka u Republici Hrvatskoj Anđelka Samarđić i dopredsjednica Ivana Buterin i predsjednica Područnog vijeća sv. Maura Štefanija Prosenjak-Žumbar. U uvodnim pozdravima posebna je zahvala, za sve što je činio te i dalje čini, izrečena dr. Andreju Angeliniju koji je bio prvi predsjednik Konferencije sv. Pavla. Zahvale su upućene svim članovima i simpatizerima Udruge, župljanima Župe sv. Pavla i podupirateljima.

Misno slavlje zahvale za tu lijepu obljetnicu predvodio je vlč. Goran Levak, župnik Župe Gospe od Mora uz koncelebraciju preč. Milana Mužine, župnika Župe sv. Pavla i pulskog dekana koji je ujedno i duhovnik Konferencije sv. Pavla. Predvoditelj je izrazio radost što može nazočiti okupljanju obitelji sv. Vinka u čijem se životu očitovala Božja ljubav.

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/10-obljetnica-konf-sv-pavla-udruge-sv-vinka-paulskog-vlč-g-levak-i-preč-m-mužina-15-2-2020/

Vlč. Levak je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je Evanđelje dana upravo prikladno za prigodu obljetnice Udruge sv. Vinka. Isusove riječi upućene učenicima 'dajte im vi jesti' povezane su s karizmom sv. Vinka i poslanjem Vinkovske obitelji. To Evanđelje dolazi kao pomoć svima nama da u svjetlu Božje riječi vidimo poziv i poslanje koje se ispunilo u životu sv. Vinka. Jedna od poruka koje donosi današnje evanđelje je Kristova samilost, za mnoštvo koje ga je došlo slušati; compatire (tal.) nije samo samilost već i uzimanje dio trpljenja na sebe. To je otkrio i sv. Vinko u svome životu, želio je biti sudionik Kristovog suosjećanja, Kristovog ganuća prema potrebitima. Apostoli, prema logici svijeta, savjetuju Isusu da pusti mnoštvo po okolnim mjestima neka se snađu, no Kristova, Božja logika potiče ih da sagledaju čime raspolažu. Ono što imaš predaj Bogu, iako na prvi pogled, ljudski, izgleda malo, Bog to umnaža. Krist blagoslivlja Boga, izreče blagoslovnu zahvalnu molitvu, razlomi i daje učenicima. Ne daje Krist narodu, nego daje učenicima da oni dijele. To je jako dobro povezano s karizmom sv. Vinka, to je ono što Krist čini preko svakoga od vas, članova Vinkovske obitelji, Krist nešto dijeli, daje tebi, da bi ti mogao donositi drugima, rekao je propovjednik obraćajući se okupljenima. Sam znak umnažanja kruha znak je koji poziva na vjeru, znak koji poziva na pouzdanje u Nebeskog Oca, da onaj koji dijeli neće nikada biti u oskudici svagdanjega kruha. To umnažanje je slika euharistije, slika Kruha koji se razlomio, Kruha koji silazi s neba, koji se stalno iznova daruje kao hrana za Život Vječni. Da bi mogli činiti djela milosrđa prije svega mi moramo imati iskustvo da Krist nas hrani svojom riječju, da nas jača svojim svetim duhom. Nitko ne može činiti djela ljubavi ako prvotno nije sam iskusio da njega Bog voli takvog kakav jest. To je iskustvo nosilo i sv. Vinka. Nisu ga njegova djela učinila svetim, nego njegova svetost koja je učinila da bude veliki čovjek Božjega milosrđa, istaknuo je propovjednik. Sv. Vinko je u prvome dijelu života tražio svjetovne stvari, no u jednom trenutku se sve počinje mijenjati. Čovjek se počinje mijenjati kada biva dotaknut Kristovim ganućem, Kristovom ljubavlju.

Neka današnja euharistija bude zahvala Bogu za tolika dobra koja je učinio i čini preko ove karizme. Staviti potrebe drugoga prije svojih potreba moguće je samo onome tko je zahvaćen Kristovim duhom. Ljudi su danas više nego materijalnog gladni duhovnog, a svaki je čovjek pozvan da se upravo preko njega konkretizira Božja ljubav, riječju i djelom, zaključio je vlč. Levak.

Na kraju misnoga slavlja završnim zahvalama okupljenima se obratio župnik domaćin preč. Milan Mužina. On je ukratko spomenuo zastupljenost raznih grana Vinkovske obitelji u Republici Hrvatskoj. Konferencija sada u Hrvatskoj ima ukupno 29, no tijekom povijesti najveći pečat karizme sv. Vinka svojim su djelovanjem kod nas dale sestre milosrdnice. Osim na župama i u biskupijskim ordinarijatima radile su u školama, bolnicama, sirotištima… Svim su potrebitima pružale topli obrok i milosrdnu riječ utjehe. Vjernost Bogu i svome narodu neke od njih zapečatile su i darom mučeništva. Od Vinkovih vremena pa sve do danas milosrdna ljubav osvaja svijet, podsjetio je župnik. U Hrvatsku su sestre došle prvo u Rijeku 1932. godine, a u Porečku i Pulsku biskupiju došle su 1946. u Pazinsko sjemenište.  Gdje god su djelovale, tijekom svih godina do danas, radile su danonoćno, i najteže fizičke poslove, rekao je preč. Mužina. S. Lidija Turković i s. Milena Kramar radile su 40 godina u Općoj bolnici Pula, a prošle godine obilježena je 50. obljetnica djelovanja sestara milosrdnica u Župi sv. Pavla apostola, podsjetio je između ostalog župnik.

Misno slavlje završeno je pjesmom u čast Vinkovskoj obitelji, uslijedio je trenutak okrepe, a zatim je program nastavljen prigodnim molitvenim sadržajem.

U Župi Sv. Pavla u Puli osnovana je Konferencija Sveti Pavao 14. veljače 2010., trenutno broji 25 članova koji uz pomoć župljana i duhovnika nastoje pomoći najpotrebnijima u župi i gradu. Za prvog predsjednika izabran je Andrej Angelini, dopredsjednica je bila Irena Grahovac, tajnica Blaženka Butorac, rizničarka Ines Brnić, zapisničarka Marjetka Krizmanić. Duhovnik konferencije je vlč. Milan Mužina, župnik. Od 2014. dopredsjednica je bila Branka Mandelović Rajko, tajnica Helena Obrovac Siladić, a blagajnica Spomenka Bistričić. Od 2018. Konferenciju vodi Helena Obrovac Siladić, a dopredsjednica je Branka Mandelović Rajko.

(Txt: G. Krizman, Foto: H. Obrovac Siladić )

 

 

 

Najave i obavijesti

Utorak: 15 Lip 2021
Proslava blagdana sv. Elizeja
Nedjelja: 20 Lip 2021
Gračišće: Proslava sv. Vida

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.