Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Duhovna obnova za članove Vinkovske obitelji u Istri

U ponedjeljak, 9. prosinca, u pulskom samostanu sestara milosrdnica, u Rabarovoj ulici, održana je duhovna obnova za članove istarskih konferencija Udruge sv. Vinka.

Sudjelovalo je četrdesetak sudionika, predstavnika konferencija iz raznih krajeva Porečke i Pulske biskupije. 

Nakon okupljanja i uvodnih pozdrava nadahnutu katehezu održao je vlč. Joel Catary, župnik Velog Vrha i GaližaneIzrekao je katehezu naslova “Došašće kao vječnost u vremenu”. Osvrnuo se na povijesni razvoj ustanovljenja liturgijskog vremena došašća.  Naglasio je radosni aspekt tog milosnog vremena u kojem je naglasak na činjenju dobrih djela prema potrebitima, u kojima prepoznajemo samoga Krista. Advent nam govori o Isusovu dolasku, koji prema sv. Bernardu ima trojstveno značenje, prvo je dolazak rođenjem od Blažene Djevice Marije, drugo je dolazak na kraju vremena, u kojem će ga svi vidjeti u slavi, u sili,tetreći je onaj tajnovit, jer ga vide samo izabrani, koji ga traže i čije se duše spašavaju.  Bog stoga treba biti naš horizont i cilj našega hoda. Nada je naš egzistencijalni GPS. Došašće nam pokazuje vrijednost našega vremena, govori nam da smo putnici u vremenu, da živimo u funkciji jednoga dolaska, živimo za taj dolazak. Prvi dio došašća govori o eshatološkim temama, a drugi dio je priprema za Božić, ono nam govori da povijest čovječanstva, ali i naše osobne povijesti imaju jedan sadržaj i jedna cilj.  Svrha našega vremena je Krist, ako Krist dolazi život dobiva smisao. S Kristom trpljenje ima smisla, ima svrhu, u Kristu nalazimo ispunjenje i smisao našega vremena, i naše povijesti. Došašće nam govori kako je sve ono što doživljavamo u funkciji Kristova dolaska. Došašće kao iskustvo vječnosti unašemu vremenu koje je nesavršeno, možemo smatrati uspješnimako smo susreli Njegaa ako ga nismo uspjeli susresti onda smo sve pogriješili, istaknuo je vlč. Catary. Naše je vrijeme neponovljivo, zato treba ozbiljno pristupati pitanju što učiniti sa svojim životom. Krik našega vremena je obratiti se. Božja strpljivost postaje spasenje, naglasio je između ostalog vlč. Catary

Nakon kateheze sudionici susreta su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Uslijedilo je misno slavlje, a susret je nastavljen neformalnim druženjem uz prigodnu okrepu. 

Najave