Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

U Pješčanoj Uvali proslava blagdana sv. Nikole u “brodu”

Ovogodišnju proslavu blagdana sv. Nikole biskupa u njemu posvećenoj crkvi u naselju Pješčana Uvala nedaleko Pule, predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Slavlje u toj jedinstvenoj crkvi originalnog arhitektonskog rješenja posve nalik brodu posebno je razveselilo najmlađe. 

 

Mons. Milovan je misno slavlje predvodio uz koncelebraciju preč. Milana Mužine, pulskog dekana i župnika pulske župe sv. Pavla ap. kojoj crkve sv. Nikole pripada kao filijala. Misi je uz vjernike te nevelike, ali veoma aktivne zajednice, nazočio i načelnik Općine Medulin Goran Buić.   

 Propovjednik se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na tri najpoznatija obilježja koja se uobičajeno vežu uz lik sv. Nikole biskupa: dariva djecu, zaštitnik je ribara i pomoraca te putnika. Uz svaki od ovih najpoznatijih aspekata lika tog velikog sveca biskup je podsjetio na zgode koje su, prema predaji ostale ponajviše poznate o tom velikom Božjem ugodniku. Biskup je također podsjetio da je sv. Nikola, obzirom da je rođen prije 313. godine, u prvome dijelu svojega život iskusio i posljednje godine progona kršćana, a kasnije, postavši biskupom, napose se borio protiv hereza svoga vremena. No, iznad svega sveti Nikola je ostao zapamćen po svojim dobročinstvima. On je u svome životu i djelovanju nastojao realizirati Zapovijed ljubavi, u kojoj su sadržane sve Božje zapovijedi. Prava sreća za čovjeka nalazi se u služenju bližnjima, rekao je mons. Milovan, te podsjetio na 7 duhovnih i tjelesnih djela milosrđa. U milosnome vremenu došašća trebamo imati više vremena za Boga i za djela milosrđa prema bližnjima, prema uzoru na svece, koji su kao zvijezde, ne možemo ih dotaknuti, ali nam služe za orijentaciju na putu svetosti kojoj svi trebamo težiti, zaključio je biskup.   

Na kraju misnoga slavlja skupina djece izvela je kraći glazbeno scenski program, na temu sv. Nikole i darivanja, s temom protkanom suvremenim društvenim problematikama i nastojanjem razvoja empatije kod najmlađih kroz pravilan odgoj.   

 Nakon završetka programa u crkvu je, na veliku radost najmlađih, ušao “Sveti Nikola”, s darovima za velike i male.   

Svečanost je završena prigodnim domjenkom na platou ispred crkve, kojeg je za sve okupljene, kao i svake godine, osigurala Općina Medulin, na čemu je prečMužina srdačno zahvalio.   

Crkva sv. Nikole biskupa u naselju Pješčana Uvala građena je od 1994. do 2001. godine. To relativno maleno sakralno zdanje, površina lađe je 65 metara kvadratnih, smatra se jednim od najboljih sakralnih ostvarenja poznatog istarskog arhitekta Eligija Legovića. Vanjština crkve vizualno oblikom podsjeća na brod, s okruglim prozorima koji podsjećaju na brodske prozore. Unutrašnjost je poprilično asketska, no i tu arhitektonski elementi podsjećaju na elemente strukture plovila. Ovo posve neobično sakralno zdanje sa svojim zidovima poput jedra, zvonikom kao jarbolom, vidikovcem iznad ulaza kao palubom i drugim brodskim obilježjima sa svoje pozicije iznad naselja dominira panoramom šireći pogled sve do posve udaljenih zaljeva i otočića.  (G. Krizman) 

 

 

Najave