Hum, mjesto na sjeveru istarskog poluotoka, Župa sv. Jeronima priznavaoca u Buzetskom dekanatu, nosi titulu najmanjeg grada na svijetu.

Više od tri desetljeća to osebujno mjestašce koje sada broji 17 stanovnika, na nedjeljnu se je misu odazivalo bez zvuka crkvenih zvona.

Sada, nakon više od tri desetljeća, zalaganjem župnika vlč. Josipa Mašine, te uz materijalnu potporu Grada Buzeta zvonik humske župne crkve ponovno je dobio funkcionalno zvono.  Zvono je dobilo potrebnu potpornu konstrukciju te je elektrificirano.

Nakon što su u proteklom periodu konzervatori obnovili crkvu sv. Jeronima priznavaoca na humskome groblju u dogledno vrijeme započeti će obnova zvonika. Humski zvonik nalazi se u sklopu gradskih zidina. Monumentalno zdanje izgradio je 1552. majstor Gržinić, kakao svjedoči natpis na glagoljici pored glavnih gradskih vrata. Služio je kao ulazna gradska kula. Sazdan je od pravilno klesanog vapnenca, raščlanjen je vijencima, biforama i završnim obrambenim kruništem iz kojega se izdiže krovna piramida. Visok je 22 metra.

Zvuk humskoga zvona možete poslušati ovdje:

https://www.facebook.com/603129679787926/videos/2152896481679576/

Najave i obavijesti

Četvrtak: 9 Srp 2020
Obilježavanje blagdana bl. Marije Petković u Puli

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.