Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Početak trodnevnice pred blagdan sv. Ivana Krstitelja u Puli u znaku obitelji

U petak, 21. lipnja je započela trodnevna priprava pred blagdan sv. Ivana Krstitelja u istoimenoj župi u Puli. Misno slavlje, u koncelebraciji s domaćim  župnikom o. Đurom Hontićem, predslavio je vlč. mr. Josip Kolega, duhovnik u Biskupijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli, koji je izrekao i prigodnu homiliju.

U propovijedi se osvrnuo na riječi pročitanog evanđeoskog odlomka i postavio pitanje vjernicima: Gdje je tvoje blago, gdje je tvoje srce? Netko će reći da je to novac, drugi će reći da je zdravlje, treći da su to djeca, itd., jer znademo da novac ima silnu moć, da zdrav čovjek može svašta učiniti, no sva ta moć i djeca i unuci će nestati, ali ostaje snaga svetosti, a to je sam Bog.

Današnji svetac, sv. Alojzije Gonzaga, nam je snažan primjer jer se u svojoj mladosti odrekao bogatstva i svega ovosvjetskog samo da bi postigao svetost. Tako i sv. Ivan Krstitelj, on je sav svoj život stavio u službu svetosti, u službu Božju i time izvršio svoje posvećenje, tu je bilo njegovo srce. Neka nam ovi primjeri i drugi primjeri svetaca pomognu da i mi u ovom raskršćanjenom svijetu postignemo ono pravo blago da i naše srce bude u Bogu.

Nakon sv. Mise uslijedilo je predavanje na temu: „Nedjeljna euharistija u životu kršćanske obitelji“. Predavač je iznio neke tragične statističke podatke glede današnje obitelji, koja je ugrožena rastavama, a danas još više obeshrabrenošću mladih da bi se uopće odlučili na sklapanje braka. U zadnjih nekoliko godina se je drastično smanjio broj crkveno sklopljenih brakova u cijeloj Hrvatskoj, a posebno Puli. Dok je, na primjer, prijašnjih godina u jednoj župi bilo stotinjak brakova, 2017. godine ih je bilo 60, a 2018. samo 6 crkveno sklopljenih brakova.  To je posljedica današnjeg sekulariziranog mentaliteta u kojem živimo, istaknuo je predavač.

Stoga je važna uloga nas kršćana u širenju svijesti odakle i iz čega možemo crpiti snagu za život. Odgovor je Euharistija. Euharistija je izvor i vrhunac kršćanskog života. Euharistija ima važan čin, a to je zahvaljivanje Bogu. Čovjek ne može slaviti i zahvaljivati sam, on to mora činiti u zajednici, stoga je obitelj ta osnovna zajednica koja hvali i slavi Boga i od te slave i hvale Bogu živi i prima novu snagu za život. U Euharistiji je Isus živ, on nam se daje i on je naša snaga. Inače, današnji je čovjek izgubio smisao slavlja. Doduše on ide na „fešte“, ali one ga ostavljaju praznog.

Sljedeća ulog Euharistije u čovjekovu životu jest da mu ona daje smisao. Današnji čovjek ne zna što bi svojoj djeci prenio kao vrednotu. Jer svijet mu govori da nema smisla biti pošten, iskren i radišan. Nadalje, ona je svjetlost u tami ovoga svijeta, Euharistija vodi čovjeka njegovom cilju.

Euharistija nam, uz ostalo, pomaže shvatiti uvrede nanesene međusobno u obitelji, za svakoga su pojedinca opasnije uvrede koje je nanio drugome nego one koje je primio, rekao je vlč. Kolega

Nakon predavanje postavljana su pitanja, tako na primjer: kako današnji roditelji mogu prenijeti te euharistijske vrednote na svoju djecu, koja su posve u drugom svijetu? Predavač je naveo riječi svetog pape Ivana Pavla II., ne treba se bojati biti sol zemlje i svjetlo svijeta, i biti to malo stado. Pored svih neprihvaćanja od najbližih i od djece, ne treba posumnjati, nego živjeti svoju vjeru i biti blagoslov Božji za svoju obitelj.

Misno slavlje drugoga dana trodnevnice predslavit će o. Nikola Rožanković, župni vikar, a u nedjelju, 23. lipnja, trećega dana trodnevnice, su svi pozvani da se uključe i sudjeluju u programu obiteljskog susreta kojeg organizira Biskupijski ured za Obitelj u pulskom samostanu sv. Franje Asiškog, s početkom u 17 sati.

  

    

Najave