Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

U Rovinju obilježena 25. obljetnica osnutka Udruge svetog Vinka Paulskog Konferencije svete Eufemije Rovinj

U nedjelju, 12. svibnja u rovinjskom Oratoriju svečano je obilježena 25. obljetnica osnutka Udruge sv.Vinka Paulskog Konferencije sv. Eufemije. Tom je prigodom održana promocija monografije o radu Konferencije pod nazivom „Stopama sv. Vinka Paulskog“.

Uvodnu riječ održao je duhovnik Udruge i župnik župe sv. Eufemije mons. Vilim Grbac koji je zahvalio članicama na njihovom dugogodišnjem predanom radu u gradu Rovinju. Program je vodila predsjednica udruge i urednica monografije Vesna Terzić. O samim začecima osnivanja Udruge sv. Vinka Paulskog u RH govorila je Mirjana Zidarić članica prvoosnovane Konferencije u Istri, Konf. Sv. Jurja iz Pazina. Gost s Trsata, predavač fra. Ljubo Sestar, prenio je svoje dugogodišnje iskustvo karitativnog rada u Njemačkoj.

Predstavljajući Monografiju urednica Vesna Terzić zahvalila je svima koji su doprinijeli u realizaciji: mons. Ivanu Milovanu biskupu u miru koji je 1994. prilikom osnivanja bio župnik u Rovinju, mons. Vilimu Grpcu na uvodnoj riječi i svesrdnoj pomoći,vlč.Milanu Zgrabliću dugogodišnjem župniku i svim ostalim duhovnicima. Zahvalila se Dini Beletić prvoj predsjednici Udruge u Rovinju a ujedno i prvoj predsjednici Nacionalnog Vijeća u RH , gđi. Veroniki Kovačević dugogodišnjoj podpredsjednici udruge i svima ostalim koji su svojim pisanim osvrtima opisali svoje iskustvo predsjedanja Udrugom, Silvani Matohanca Rudan, Rebeki Sebastijan i Martini Ilakovac kćeri pokojne predsjednice Lidije Čutek.

Uz članove Udruge sv Vinka i Caritasa Rovinj, kao gosti nazočili su predstavnici Konferencija sv. Vinka iz Pazina, Pule, Buja i Rijeke.

Predstavnica sestara Milosrdnica s. Veronika Popić osvrnula se na simpozij Vinkovske obitelji u Rimu 2017.g prilikom obilježavanja 400-te obljetnice Vinkovske karizme, te izvijestila o novim planovima rada udruge sa beskućnicima.

Tehnička urednica Monografije Mirjana Ferenčić govorila je o realizaciji knjige koja je bogato ilustrirana i tiskana na 64 stranice u boji. Program je sa nekoliko skladbi popratio rovinjski kantautor Davor Terzić.

Svečani dio programa završen je podjelom zahvalnica članicama udruge i zahvalom sponzorima: Grad Rovinj-Cita di Rovigno, Župa sv. Eufemije,Caritas Rovinj, Jež tisak, EICO d.o.o. Rovinj, Restaurant Graciano- obitelj Švić, TZ Grada Rovinja i ostalima.

Obilježavanjem obljetnice Udruge sv. Vinka Konferencije sv. Eufemije započeli su i Dani otvornih vrata udruga Grada Rovinja –Manifestacija DOVU koju je 2012. godine pokrenuo Ured za udruge Vlade RH.

Misno slavlje predvodio je župnik mons. Vilim Grbac u zajedništvu sa kapelanom Damirom Štifanićem. (Davor Terzić)

 

 

Najave