Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Pazin: Proslava sv. Nikole

Župa sv. Nikole biskupa u Pazinu ove je godine blagdan svog nebeskog zaštitnika proslavila svečanim večernjim misnim slavljem pod predsjedanjem biskupa u miru mons. Ivana Milovana. Koncelebriralo je više svećenika iz okolnih župa, franjevci iz pazinskog Franjevačkog samostana Pohođenja Marijna te župnik domaćin, pazinski dekan preč. Mladen Matika.

Misu je glazbeno animirao pazinski Mješoviti pjevački zbor Roženice uz sudjelovanje mladog tenora Luke Krulčića.

Mons. Milovan je na početku prigodne homilije spomenuo kako je blagdan sv. Nikole vremenski smješten na početku vremena došašća, vremena iščekivanja svetkovine Božića. Istaknuo je kako je sv. Nikola jedinstven svetac, koji nam pokazuje kako treba živjeti to iščekivanje, misleći pritom na iščekivanje Božića ali i posljednjih vremena. Sv. Nikole, svetca beskrajne dobrote, vjernici se spominju kroz mnoge legende koje se odnose na njegovo djelovanje: anonimno davanja novca za miraz triju djevojaka, spašavanje trojice dječaka, broda u oluji, nepravedno osuđenog plemića i mnoge druge. Sv. Nikola je živio temeljni zakon ljubavi, u djelo provodio 7 tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. Upravo smo stoga, po njegovu primjeru i mi pozvani, uvijek, ali posebno u došašću, činiti djela milosrđa i imati više vremena za svoje bližnje. On nam je primjer i u pravovremenosti pomaganja, klučno je prepoznati potrebu i pomoći kada je to najpotrebnije, on je djevojkama novac za miraz dao kada je to bilo potrebno, kada su bile u opasnosti da završe loše, i brodu je njegova pomoć stigla u trenutku opasnosti, u oluji.

Osvrnuvši se na dnevno čitanje evanđelja biskup je istaknuo da, kao što je Isus poslao učenike i svi smo mi pozvani naviještati, jer to je temeljno poslanje Crkve, svijetu prenijeti Radosnu vijest. Napose je pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja.  Neka nam svima sv. Nikola izmoli živu vjeru i djelotvornu lkjubav prema bližnjemu, zaključio je propovjednik.

Ovogodišnji blagdan sv. Nikole proslavljen je pod obnovljenim freskama na svodu prezbiterija, koje su nakon višegodišnje obnove zasjale u punom sjaju.

Najave