Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Žminj svečano proslavio sv. Mihovila

U Žminju, župi Pazinskog dekanata, u subotu, 29. rujna 2018.,  svečano je proslavljen blagdan sv. arkanđela Gabriela i Rafaela, a napose tamošnjeg župnog zaštitnika sv. Mihovila. U ispunjenoj župnoj crkvi misno je slavlje predvodio preč. Mladen Matika, dekan Pazinskog dekanata, uz koncelebraciju svećenika rodom iz te župe, susjednih župnika te drugih svećenika iz raznih dijelova biskupije.

Naime, u toj je župi tradicija da svake godine na blagdan župnog patrona središnje svečano misno slavlje predvodi jedan od svećenika rodom iz te Žminja, te se u tome redovito izmjenjuju. Ove je godine među dvadesetak nazočnih misnika bio i generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac.

Uvodni pozdrav izrekao je župnik, vlč. Jordan Rovis. Toj su misi tradicionalno nazočili predstavnici općine i mjesnih institucija: općinski načelnik Željko Plavčić sa suradnicima, ravnateljica mjesne osnovne škole Miranda Damjanić Roce i ravnateljica dječjeg vrtića Nevia Jedrejčić. Na tu su se proslavu zaštitnika policije odazvali i načelnici policijskih postaja iz okolnih gradova: načelnik Policijske postaje Rovinj Branko Ivan Bestulić, načelnik Policijske postaje Pazin Valter Opašić te predstavnici Policijske uprave istarske iz Pule.

Evanđelje je čitao preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa. Preč. Matika je u prigodnoj homiliji istaknuo kako nam lik sv. Mihovila priziva u svijest ono od čega se sastoji duhovni život svakoga kršćanina, a to je duhovna borba. Propovjednik je podsjetio kako je Đavo iskušao Isusa u pustinji na početku njegovoga javnoga djelovanja, Isus je tada jasno odbio krive slike o Mesiji. Središnja napast za čovjeka sastoji se u tome da se Boga upotrijebi za vlastite svrhe, dajući veću važnost uspjehu i materijalnim dobrima. Napasnik je vrlo lukav, ne potiče izravno na zlo nego na lažno dobro, odnosno da se povjeruje da Bog postaje nevažan, a u konačnici da se na njega više ne računa. Ta epizoda iz Isusova života potiče i nas da se zapitamo želimo li u životu slijediti vlastiti interes ili pravo dobro. O tome nam govore i mnogi sveti ljudi koji su u svojim duhovnim borbama izvojevali pobjedu u napastima đavolskim, istaknuo je propovjednik, te citirao zapisa svetog zaštitnika svećenika Ivana Maria Vianney, koji je poznat po duhovnoj borbi. Citirao je potom i jednu manje poznatu sveticu, sv. Katarinu Bolonjsku koje je u svojim zapisima ostavila zapisano promišljanje o 7 oružja u borbi protiv zla. Ona je zapisala: brižno nastojati uvijek činiti dobro; vjerovati da sami nećemo moći nikada učiniti nešto doista dobro; uzdati se u Boga i, zbog njegove ljubavi, nikada se ne bojati borbe protiv zla, bilo u svijetu, bilo u nama samima; često razmišljati o događajima i riječima iz Isusova života, nadasve o njegovoj muci i smrti; spominjati se da moramo umrijeti; neprestano imati na umu rajska dobra te poznavati Sveto pismo i nositi ga uvijek u srcu kako bi ono usmjeravalo sve misli i sva djela. Unatoč tome što nas mnoga stoljeća dijele od nje, ona je ipak vrlo suvremena i progovara našem životu, naglasio je propovjednik.

Vlč. Matika je, pokazujući na oltarnu palu koja prikazuje sv. Mihovila, istaknuo, ova slika prikazuje nutarnju borbu svakoga od nas. Danas neka svatko pogleda sebe, priznajmo, najteže je sebe pobijediti. Najteže je sebi postaviti dijagnozu, dok za drugoga znamo i dijagnozu i lijek. Svatko zna koliko je poraza i koliko pobjeda bilo u tim nutarnjim borbama, a veličina svakoga od nas biti će ako priznamo Gospodinu svoj poraz, to jest grijeh. Zato možemo reći da su kušnje i svojevrsna terapija, i ako se prihvate s milošću Božjom velike su milosti. Ništa nas ne može izliječiti iznutra kao kušnja, jer ona čisti i razbija onaj kamen koji je stvorio grijeh. Kušnja stavlja u krizu sve što smo sagradili na pijesku, na svojoj sebičnosti, na svojoj samodopadnosti. Bog nas preko kušnje čisti, liječi i budi iznutra. Tada se u nama može probuditi toliko jak život da se na koncu ne bojimo ni smrti jer snaga Božja prolazi kroz nas i mi ostajući vjerni Bogu čvrsto napredujemo u novosti života.

Svetost je najljepše lice crkve, citirao je nadalje propovjednik papu Franju te istaknuo kako papa potiče na moćno oružje za duhovni život a to je živjeti u svetosti. Svi smo pozvani biti sveti, živjeti svjedočanstvo svetosti u svakodnevnim poslovima i uobičajenim svagdanjim okolnostima, naglasio je vlč. Matika, te nastavio citat, budi svet boreći se za opće dobro i odreci se osobnih interesa.

Nemojmo se bojati upustiti u borbu protiv zla, no važno je da to činimo s Kristom, zaključio je propovjednik.

Misno slavlje glazbeno je popratio Župni zbor sv. Mihovila, otpjevavši pojedine dijelove liturgijskog slavlja iz glagoljaške mise.

 

 

Najave