Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Milka Udovičić proslavila 60 godina sviranja orgulja

U nedjelju, 24. lipnja 2018. godine, na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u Svetom Petru u Šumi, u Župi sv. Petra i Pavla, misnim slavljem pro populo, koje je predvodio župnik, pavlin o. Ivan Šarić OSPPE, upućena je zahvala Bogu za 60 godina orguljaške službe Milke Udovičić.

Ta orguljašica impresivno dugog glazbenog „staža“, rođena je 13. lipnja 1942. godine, potječe iz obitelji gdje se je glazba oduvijek voljela i cijenila. Počela je učiti svirati orgulje s petnaest godina, prve poduke primila je od vlč. prof. dr. sc. Josipa Turčinovića, a kasnije od vlč., Ratislava Udovičića, te od drugih svećenika i redovnica koje su djelovale u toj župi. Od 1958. deset je godina vodila zbor u Buzetu te ondje svoje glazbeno umijeće nastavila usavršavati pod vodstvom vlč. Stanka Macuke, a povremeno je odlazila i na glazbene seminare. Stalno je postepeno sama usavršavala svoje glazbeno umijeće, a orgulje, zbor i crkveno pjevanje uvijek su imali svoje mjesto u njezinu životu. Svoj je život ispunila kao supruga, majka dvoje djece te potom i baka petero unučadi. Unatoč brojnim obvezama u obitelji i u župi, koje nije uvijek bilo lako uskladiti, ona je iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i ljudima crpila snagu zahvaljujući kojoj je svojoj obitelji uvijek pružala mnogo, a djeca su iz njezinog primjera primala snagu za život i posvećenost živoj vjeri i Boga. Za pedesetu obljetnicu sviranja orgulja primila je kao priznanje papinski blagoslov.

Prigodne poklone Milki Udovičić za njezinu visoku glazbenu obljetnicu uručili su članovi crkvenog zbora, a u ime Općine Sveti Petar u Šumi načelnik Općine Mario Bratulić darovao joj je sat s posvetom. On joj je tom prigodom zahvalio za njezin neizmjerni doprinos crkvenom sviranju i pjevanju u toj župi.

Na glazbenu tradiciju i njegovanje glazbe u Svetom Petru u Šumi kroz povijest su uvelike utjecali župnici koji su ondje djelovali, a žiteljima Svetog Petra u Šumi zbor i općenito crkvena glazba bili su od davnina jako biti, što je vidljivo i danas – po brojnosti zbora i kvaliteti crkvene glazbe koja odjekuje pod baroknim svodom župne crkve, sada pod vodstvom Mauricija Zovića, koji osim župnog zbora vodi i dječji zbor „Marijine zvjezdice“. Župni zbor Župe Svetih Petra i Pavla njeguje starocrkveno pjevanje i već dugi niz godina sudjeluje na Smotri starocrkvenog pučkog pjevanja „Maša po starinski“ koja se održava upravo u Svetom Petru u Šumi. Osim toga, supetarski je zbor i dio postava Glazbeno – scenskog prikaza istarske korizmene baštine koji se već više godina izvodi na dan Cvjetnice, svake godine u nekoj drugoj crkvi Porečke i Pulske biskupije.  (G. Krizman)

 

 

Najave