Četvrtak, 25 travnja, 2024
Novosti

Buje: Proslava sv. Servula

U nedjelju, 27. svibnja 2018., na blagdan Presvetog Trojstva, Grad Buje i tamošnja župa proslavili su svog nebeskog zaštitnika, sv. Servula.

Nakon različitih liturgijskih i duhovnih sadržaja održanih u trodnevnoj pripravi, na sam blagdan svečanost je započela svečanim kretanjem procesije s kipom sv. Servula iz crkve Mater Misericordiae. Uz zvuke limene glazbe, vjernici svih uzrasta obučeni u povijesne odore bratovština nosili su, osim kipa sv. Servula, kip sv. Antuna, antikne kandelabre te zastave bratovština koje su kroz povijest djelovale u tom gradiću sjeverozapadne Istre. Na trgu ispred crkve, predvoditelj misnog slavlja, vlč. Dejvis Martinović, župnik vikar u obližnjoj župi sv. Peregrina u Umagu, izrekao je i udijelio blagoslov grada i polja. Procesija je potom nastavila uzbrdo, put župne crkve sv. Servula. U toj velebnoj kasnobaroknoj crkvi misi je nazočilo veliko mnoštvo vjernika iz Bujštine i obližnjih župa. U ime gradskih vlasti sudjelovao je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, predsjednik gradskog vijeća Rino Duniš te načelnik policijske postaje Ljubo Žaja. Uz vlč. Martinovića koncelebrirali su: sadašnji župnik vlč. Vladimir Brizić te donedavni župnik vlč. Mladen Juvenal Milohanić.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je mučeništvo posebna milost koju Gospodin podjeljuje pojedinim svecima i blaženicima kako bi nama ojačao vjeru. Stoga nam sveti Servul, osim onoga kome se molimo za zagovor mora biti ujedno i uzor i poticaj u našem nastojanju življenja vjere.  Istaknuo je temeljnu razliku između mučenika koji su svjesno prihvaćali odlazak u smrt samo kako ne bi izdali svoje ideale kršćanske ljubavi i današnjih kamikaza, terorista samoubojica koji svojim činom siju smrt; kršćanski mučenici su smrt prihvaćali kao najuzvišeniji čin ljubavi. Životno geslo našeg bl. Miroslava Bulešića, „Moja osveta je oprost“ ujedno je način razmišljanja svih mučenika, istaknuo je propovjednik.  Sveci su nam najuzorniji primjer slijeđenja primjera Isusa Krista, naglasio je vlč. Martinović, a oni su ujedno dokaz da u tome nema kompromisa, kako mi prečesto u životu činimo. Pravilan pristup, ako želimo slijediti Krista, bio bi u svim se životnim situacijama zapitati „što bi Krist učinio na našem mjestu?“; i mi smo pozvani tako činiti. Vlč. Martinović je posebno potaknuo okupljene neka uvijek nađu vremena za djecu, prema Isusovim riječima „Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!“ Pozvao je okupljene da se ponašaju prema djeci onako kako bi htjeli da se Bog ponaša prema nama. Važnost sjećanja na sv. Servula je nadasve u tome da nam to pomogne, poput njega, revnije slijediti Krista, rekao je vlč. Martinović te zaključio: „Sveti Pavao nas tješi, kao što je sigurno utješio i sv. Servula, govoreći da smo baštinici Božji, subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo i to samo da se zajedno s njime proslavimo. Stoga nastojimo i mi u svome životu biti svjedoci, po primjeru sv. Servula koji je naš zaštitnik, naš zagovornik, kojemu se ovako lijepo svake godine molimo, prisjećamo se njegova mučeništva, njegova svjedočanstva, samo da bi nama to na neki način dalo snage, da bi mi bili malo spremniji živjeti kao on, da bi mi bili spremniji nasljedovati Krista.“

Župnik, vlč. Brizić je prije završnog blagoslova zahvalio svima koji su se okupili, a napose je izrazio zahvalnost gradskom poglavarstvu, mjesnoj turističkoj zajednici te otvorenom učilištu na pomoći pri organizaciji svih momenata ovogodišnje proslave sv. Servula.

Misa je završena blagoslovom s relikvijama sv. Servula a nakon toga je uslijedio ofer.

Prvi dan trodnevnice, ujedno i dan svetog Servula po kalendaru, misno slavlje je vodio don Marcin Madej, kapelan župe Buje uz don Mladena Milohanića u prepunoj crkvi Majke Milosrđa. Nakon misnog slavlja podijeljeno je bolesničko pomazanje bolesnicima.

Drugog dana trodnevnice uoči sv. Servula, misno slavlje predvodio je vlč. Bernard Jurjević iz Barbana a koncelebrirali su: vlč. Michele Cittadino iz Rijeke, vlč. Mladen Milohanić, kapelan i župnik. Nakon mise održano je i klanjanje koje su animirali mladi uz vlč. Jurjevića.

Trećeg dana trodnevnice sv. Misu je predvodio don Roko Smokrović, duhovni pomoćnik na Borovju u Zagrebu. Nakon misnog slavlja uslijedio je koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili Danijel Damjanović s grupama Milost i KUMI, Davor Terzić, te mladi Udruge Otvoreno srce iz Buja u suradnji sa zborom mladih iz župe Petrovija.

 

Najave