Srijeda, 24 travnja, 2024
Novosti

„Nemojte se nikada umoriti činiti dobro“

U Pazinu proslavljena 25. obljetnica djelovanja Konferencije sv. Jurja.

U subotu, 26. svibnja 2018. u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina svečanom akademijom, u nazočnosti dosadašnjih predsjednika i duhovnika, nacionalnog predsjednika  Udruge sv. Vinka, predstavnika konferencija iz drugih  istarskih gradova i Rijeke, pazinska Konferencija sv. Jurja proslavila je 25. godina djelovanja. Program akademije vodila je donedavna predsjednica i dugogodišnja članica pazinske Konferencije Mirjana Zidarić.

Skupu je nazočio prvi predsjednik konferencije Marijan Obrovac, te brojni članovi koji su bili i među osnivačima Konferencije, 25. lipnja 1993. godine. Nakon glazbenog uvoda violinistice Alise Cvitan, skupu se i kao domaćin, u ime pazinskih fratara, obratio sadašnji duhovnik Konferencije fra Drago Vujević. Dugogodišnji gvardijan pazinskog samostana i dugogodišnji duhovnik Konferencije fra Alfonz Orlić pozvao je okupljene neka se nikada ne umore činiti dobro.

Nakon obraćanja predstavnice grada Sanje Selar skup je pozdravila predsjednica područnog vijeća sv. Maura Štefanija Žumber Prosenjak koja je istaknula nasušnu potrebu uključivanja mladih snaga u djelovanje Udruge.

Nacionalni predsjednik Udruge sv. Vinka u Hrvatskoj Igor Pranjić naglasio je kako se Pazin u Udruzi spominje s izuzetnim poštovanjem, i ne samo zbog činjenice što je ondje održana osnivačka skupština Nacionalne udruge, već i zbog kontinuiranog dugogodišnjeg djelovanja.

Sažetak 25. godina postojanja i djelovanja Konferencije sv. Jurja, izrekao je Stanko Mališa, koji je osim za osnivanje pazinskog ogranka zaslužan i za osnivanje Udruge sv. Vinka i na nacionalnoj razini. Osim realiziranih projekata kojih je u četvrt stoljeća bilo doista mnogo, Mališa se napose prisjetio vremena kada su se, nakon početaka na riječkom području počele otvarati konferencije u istarskim gradovima te je započet proces pristupanja velikoj svjetskoj obitelji sv. Vinka. Prva nacionalna skupština, konstituirajuća i izborana, nacionalne Udruge sv. Vinka u Hrvatskoj održana je 30. lipnja 1996. godine upravo u tom pazinskom franjevačkom samostanu. U Pazinu je i danas sjedište Udruge sv. Vinka u Hrvatskoj. Među značajnijim projektima, koje pazinska Konferencija realizirala tijekom godina a neki se provode i danas su: posjete domovima umirovljenika, organiziranje hodočašća bolesnika u pazinski samostan i na Trsat, posjete zatvorenicima u pulskom zatvoru, materijalno pomaganje i redoviti obilasci bolesnika, obitelji i samaca slabijeg imovinskog stanja,  pribavljanje stipendija za učenike te druge vrste pomoći potrebitima. Mališa je zatim izrekao je predavanje o liku i djelu osnivača Udruge sv. Vinka bl. Fredericu Ozanamu pod naslovom „Ozanam – svetac za današnje vrijeme“.

Uslijedila je dodjela priznanja članovima koji su aktivni od osnivanja, priznanja su primili: Marija Herak, Branka Lakošeljac, Stanko Mališa, Mirjana Zidarić, prvi predsjednik Marijan Obrovac te dugogodišnji duhovnik p. Alfonz Orlić.  Nakon kraće pauze uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio p. Alfonz. On je u prigodnoj homiliji istaknuo srž djelovanja Udruge sv. Vinka: „Gdje god jesi, unesi mir, mir u srce ljudi. To znači biti milosrdan, to znači biti član udruge koja ide za tim da bi prodrla ne kroz materijalne stvari, nego kroz duh, kroz ljubav, kroz susret, do brata čovjeka da bi mu donijela mir i ljubav. Možemo li ljepše zahvaliti Gospodinu od te misli da je mene, tebe izabrao Gospodin da budeš sada produžetak tog njegovog mira i njegove dobrote? Zato čestitam svima vama koji ste iskreno prihvatili ovaj Kristov poziv u ovoj zajednici, a ima ih na stotine tisuća u Crkvi, da na ovaj način Kristovu dobrotu i ljubav pronosite ljudima.“

U popodnevnim satima održan je duhovno – edukacijski seminar za članove Udruge sv. Vinka Paulskog Područnog vijeća sv. Maura.  

 

 

.  

 

Najave