Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

„Biti poput proroka Jone ili apostola Andrije?“

U četvrtak, 30. studenog 2017., u Gradini, župi Porečkog dekanata, svečano je proslavljen zaštitnik župe, sv. Andrija apostol.

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Dejvis Martinović, mladomisnik, župni vikar u Umagu, u suslavlju s velečasnim Josipom Kalčićem, dugogodišnjim župnikom te župe, vlč. Josipom Zovićem i župnikom domaćinom vlč. Linom Zohilom.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji podsjetio na dva suprotna držanja koja su prema Bogu imala dva biblijska lika: prorok Jona koji je bježao od Gospodinova poziva, i apostol Andrija koji je odmah prepoznao Isusa i počeo ga slijediti. Pokušajmo biti kao apostol Andrija i recimo Bogu ‘da’, potaknuo je okupljene vjernike vlč. Martinović, istaknuvši kako se je apostol Andrija i prije Isusova dolaska, kao Ivanov učenik pripremao na Isusov dolazak, a kada ga je prepoznao nije mu sam pristupio nego je pozvao i svoga brata Šimuna Petra. I u tome bi trebali biti poput Andrije, naglasio je propovjednik, trebali i druge ljude pozivati da slijede Isusa: možemo to činiti riječima, propovijedanjem, ali napose je vrijedno to činiti primjerom uglednog kršćanskog života. Nadolazeće došašće izvanredno je vrijeme da se dostojno pripremimo na dolazak Djeteta Isusa kojeg dočekujemo u Božićnoj noći, rekao je propovjednik te predložio prisutnima da si u ovome došašću, kao pripremu na Isusov dolazak daju zadatak intenzivnije čitati Sveto Pismo, pročitati primjerice jedno evanđelje, jer upravo nam je u Svetome Pismu rečeno sve što trebamo znati kako bismo bolje upoznali Isusa. Budimo u svemu nalik na apostola Andriju, koji je Isusa slijedio do kraja, pozvao je vlč. Martinović podsjetivši kako je i Andrija skončao svoj ovozemaljski život na križu, Andrijinom križu u obliku slova ‘X’; prigrlio je križ uvjeren da je to put Spasenja, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja, nakon prigodnih zahvala koncelebrantima i okupljenim vjernicima, župnik, vlč. Zohil, je predslavitelju, vlč. Martinoviću u znak zahvale uručio na dar knjigu „Uredbe i naredbe za obdržavanjem u Kaštelu Vrsar i njegovu kotaru“, koja kroz niz statutarnih odredbi donosi prikaz života u Vrsaru u 17. stoljeću, kada je Vrsar s okolicom bio posjed porečkih biskupa, a uredbe je izdao biskup Lionardo Tritonio. Župnik je predvoditelju uručio i reprint na drvu velike oltarne pale s likom bl. Miroslava Bulešića, djelo akademskog slikara Harija Vidovića, koja je za tu crkvu naručena o prigodi polaganja Blaženikovih relikvija u oltar 2015. godine.

 

Vrsar: Procesija k sv. Andriji

Svetome Andriji posvećena je i jedna crkva u susjednoj župi sv. Martina u Vrsaru, kojom također upravlja vlč. Zohil. On je, po preuzimanju župe uredio tu crkvicu koja se nalazi nadomak mjesta na jednome brežuljku, te je od tada ona redovito mjesto hodočašćenja nekoliko puta godišnje. Odmah po uređenju, uvedena je tradicija da o blagdanu sv. Andrije ribari, čiji je sv. Andrija zaštitnik, nose do crkve u procesiji njegovu sliku, te se potom ondje održi misno slavlje. Tako je bilo i ove godine, misno slavlje predvodio je vlč. Martinović, a na tom misnom slavlju, koje se, zbog specifičnih rasporeda u ribarskom poslu održava u ranim poslijepodnevnim satima, sudjelovali su ribari iz Vrsara i okolnih župa. (foto: G. Abrami, G. Krizman)

 

 

Najave