Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Ližnjan: Dvodnevna proslava sv. Martina

Župa sv. Martina u Ližnjanu, mjestu nedaleko Pule, ove je godine blagdan svoga zaštitnika proslavila različitim događanjima. U petak, 10. studenog, u župnoj crkvi je održan  kulturno-umjetnički program pod nazivom “U čast sv. Martinu”, a na sam blagdan, 11. studenog  svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je dekan Pulskog dekanata, župnik pulske Župe sv. Pavla ap. preč. Milan Mužina u koncelebraciji s bivšim župnicima: vlč. Atilijem Krajcarom, vlč. Josipom Zovićem i vlč. Ivanom Prodanom te vlč. Antonom Tončijem Jukopilom, rođenim Ližnjancem.

U glazbeno – recitatorskoj večeri sudjelovali su domaći župni zbor te Kulturno-umjetničko društvo „Kuje“. Osim prigodnih pjesama tijekom večeri predstavljene su prethodne i sadašnja dirigentica zbora, kroz pripovijedanje najstarijih članica ispričana je povijest tog župnog zbora, ministranti su govorili o svojoj službi, a jedna je mještanka riječima dočarala običaje za Martinju u prošlim vremenima. Bilo je potom riječi i o službi čitača, a predstavljen je projekt „Stope sv. Martina“ i druge aktivnosti u župi tijekom protekle godine. Zajednica snažno živi duhovni život u našoj župi, zaključeno je. Okupljeni su se potom prisjetili intelektualaca Ližnjana sa snažnom kršćanskom notom u svom životu i djelovanju a jedan od njih, Josip Pip Škifić pročitao je svoju pjesmu o povijesti i duhovnoj snazi Ližnjanaca te darovao crkvi svoj ručni rad: od kamena izrađenu maketu crkvice Majke Božje od Kuj. Su se po

Prisjetili su se potom svojih dosadašnjih župnika, napose živućih, koji su to mjesto zadužili svojim predanim radom i brigom za duhovni rast naroda: Ciceran, Krajcar, Danišić, Grah, Mlikota, Zović, Prodan, napose poželjevši brz oporavak sadašnjem župniku Milanu Milovanu koji nije bio nazočan zbog bolesti. Kulturno – umjetnički program završen je zajedničkom pjesmom „Svetemu Martinu“, svojevrsnom himnom, koju su napisali Dora i Josip Klunić.

 

U subotu ujutro je u Općinskoj sali otvoren takozvani “Mali Martinjski sajam” u organizaciji Udruge poljoprivrednika Agro – Mladica. Na sajmu se mogao kušati med te mlada maslinova ulja članove ove udruge – 18 različitih uzoraka. Na smotri su svoje radove izložili i mališani područnog odjela Šišan, a učenici ližnjanske škole, danas četvrtaši, knjigu “Vera Nevera” koju su prošle godine osmislili i izdali. U jutarnjem kulturno-umjetničkom programu “Martinja u Ližnjanu” sudjelovala su djeca vrtića “Bubamara” iz Ližnjana, školarci OŠ. dr. Mate Demarina – Područni odjel Ližnjan i KUD Kuje Ližnjan.

Nakon mise selom je krenula procesija s kipom sv. Martina, zaštitnika Ližnjana, a potom je uslijedio zabavni i gastro program.

Organizatori programa bili su Općina Ližnjan i Udruga Ližnjanske maškare, a suorganizatori cijele manifestacije Dječji vrtić Bubamara, DVD Ližnjan, KUD Kuje, OŠ. dr. Mate Demarina PO Ližnjan, Udruga Ližnjanske maškare, Udruga poljoprivrednika Agro – Mladica, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Župa sv. Martina.

Najave