Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslavljena 25. obljetnica Župe svete Lucije Pazinske

U nedjelju, 29. listopada 2017., svečanim misnim slavljem na prostoru pored župne crkve, Župa svete Lucije Pazinske svečano je proslavila 25. obljetnicu postojanja. Nakon euharistijskog slavlja predstavljena je knjiga „Župa svete Lucije Pazinske 25. obljetnica 1992. – 2017.“ koja donosi pregled prvih 25 godina postojanja te izuzetno aktivne i događajima bogate vjerničke sredine. Tom je prigodom ujedno obilježena i 25. obljetnica proširenja župne crkve Svetog Jurja u naselju Stari Pazin, kada je ta, nekada omanja crkvica, prerasla u značajno veću župnu crkvu.

Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u zajedništvu s većinom dosadašnjih župnika te župe i svećenicima iz okolice. Župnik domaćin, vlč. Željko Zec, u uvodnom je obraćanju pozdravio nazočne dosadašnje župnike: preč. Marijana Kancijanića, preč. Milivoja Korena, vlč. Darka Zgrablića, vlč. mr. Maksimilijana Buždona, vlč. Maksimilijana Ferlina te spomenuo dva prethodna župnika koji nisu nazočili: vlč. Davida Klarića i p. Krištofa Rodaka. Poseban je pozdrav uputio mons. prof. dr. sc. Milanu Šimunoviću, predvoditelju nedavnih pučkih misija u župama Stari Pazin i Sveta Lucija koje su bile jako dobro posjećene i, prema svjedočanstvima sudionika, izuzetno uspješne. 

 

Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na osnivanje Župe svete Lucije 1992. godine, dekretom blagopokojnog biskupa mons. Antuna Bogetića. Istaknuo je kako 25 godina u životu jedne župe možda i nije mnogo, u usporedbi sa mnogim stoljetnim župama u ovome kraju, no trenutak je to svakako kada se je dobro osvrnuti na protekli period, sagledati učinjeno, zahvaliti za život župe koji se tu događa i za duhovne vrednote koje se prenose. Pojasnio je potom značenje postojanja župe kao temeljnog elementa ustroja Crkve, istaknuvši da je upravo župa mjesto okupljanja i življenja zajedništva, koje predstavlja zajedništvo univerzalne Crkve. Temeljno okupljanje župne zajednice događa se na nedjeljnoj misi, oko euharistijske žrtve, te slušajući Riječ Božju. Obljetnica župe trenutak je zahvale za mnoge dobre plodove koje je ta vjernička sredina polučila, za život župe koji se tu događa, za misije, hodočašća, ali i za svaku nedjelju misu na kojoj se ta župna zajednica okuplja, istaknuo je biskup. Prigoda je to i za uputiti zahvalu Bogu za velike sinove toga kraja koji su, svaki na svoj način, ostavili značajan trag u povijesti Crkve, ne samo u Istri već i mnogo šire: biskup Juraj Dobrila, nadbiskup beogradski Josip Ujčić, nadbiskup i metropolita riječki Josip Pavlišić te mons. Antun Hek, jedna od relevantnijih figura Crkve u Istri u 20. stoljeću.

Po završetku misnoga slavlja preč. dr. sc. Josip Grbac predstavio je knjigu „Župa svete Lucije Pazinske 25. obljetnica“ koju je priredila Mirjana Ferenčić. Istaknuo je kako, za razliku od akademskih izdanja, koja su pisana hladnim, objektivnim stilom, upućena uobičajeno uskom krugu čitatelja, knjiga o Župi svete Lucije pisana je srcem, dojmovima, emocijama. Knjiga je puna života i cilj joj je upravo razgaliti dušu i probuditi ponos sudionika svih tih župnih događaja što su bili dio toga. Dok novinarski napis treba isključivo informirati, ova knjiga prenosi daleko više od informacije, ona komunicira doživljaj, dojam o događajima koji su u njoj zabilježeni. Dr. Grbac je napose pohvalio činjenicu da je priređivačica, pišući o događajima iz života te župne zajednice, ta događanja smjestila u širi povijesni kontekst, pa tako saznajemo koliko je ta župa aktivno sudjelovala u životu Porečke i Pulske biskupije te u događanjima Crkve u Hrvatskoj. Autorica nas kroz stranice knjige vodi kroz proces razvoja župe od njezinih početaka do danas, ta crvena nit koja se proteže kroz taj proces, koja ujedinjuje sve etape razvoja  župe su upravo ljudi, čineći da sve to odaje dojam živog organizma, a imati župu kao živi organizam je san svakoga svećenika, istaknuo je dr. Grbac te nastavio, zato je ova knjiga ujedno i hommage svim dosadašnjim župnicima ove župe. Pored bilježenja događaja autorica iznosi poruku događaja, donosi primjerice sažetke homilija s raznih zbivanja, a to odaje vrsnu umješnost i sposobnost uočavanja bitnog, istaknuo je predstavljač. Nadalje je istaknuo kako knjiga sadrži detaljan popis svih malih sakralnih objekata na području župe, mahom je riječ o kapelicama krajputašicama koje su podigle obitelji. Dok velebne katedrale izražavaju moć, te male kapelice izražavaju jednostavno vjeru onoga tko ih je podigao, pa što poželjeti više od toga, naglasio je dr. Grbac. Knjiga je puna povijesnih podataka koji su memorija, ali ne samo puka faktografija, već su nadasve škola života, pouka je to kako u malim župama pronaći župne suradnike, primjer je to svim vjernicima kako na najbolji način pomoći svojoj župi, rekao je predstavljač. Uz čestitke priređivačici dr. Grbac je naglasio kako je knjiga ujedno i poticaj budućim generacija da tako nastave te da ono što su prethodne i sadašnja generacije svojim angažmanom učinile dodatno oplemene. Bit će to svima zasigurno draga uspomena, ali i poticaj na još aktivnije uključivanje u život župe, zaključio je predstavljač.

Na kraju se je okupljenima obratila i priređivačica knjige, Mirjana Ferenčić, koja je poimence zahvalila svima, fizičkim osobama i pravnim subjektima, koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji knjige i organizaciji proslave obljetnice župe istaknuvši napose veliku spremnost svih župljana na samoinicijativni financijski angažman u tom projektu što je omogućilo da svaka obitelj u župi dobije na dar jedan primjerak knjige. Zahvalila je potom i svima koji su u dane neposredno prije proslave izdvojili svoje vrijeme kako bi zajedničkom akcijom pripravili logističke aspekte proslave, a donacijama je sakupljeno i dovoljno namirnica te je nakon proslave za sve okupljene poslužen zajednički ručak na prostoru pored crkve. Priređivačica i župnik su okupljenim svećenicima, predstavnicima gradskih vlasti te drugim zaslužnim suradnicima na tom projektu uručili knjigu. Misno slavlje glazbeno su animirali združeni zborovi župa obaju župa uz instrumentalnu pratnju orguljaša Bruna Gortana, dječji zbor “Mali sv. Jurja” pod vodstvom Vesne Drndić, te rovinjski kantautor duhovne glazbe Davor Terzić.

Predgovor tom lijepom izdanju, ugodne vanjštine, tvrdih korica, čiji je sadržaj smješten na 208 stranica, napisao je biskup Milovan. Nakon predgovora slijedi kratka povijest s preslikom odluke o osnivanju prvo kapelanije a potom župe. Priređivačica u nastavku, riječju i slikom donosi zapis o pučkim misijama koje su u četvrt stoljeća održane tri puta. Slijedi potom bogato poglavlje o hodočašćima, izletima i piknicima, u zasebnim poglavljima izdvojena su obilježavanja posebnih slavlja, raznih komemoracija povijesnih događaja te obljetnica vezanih uz povijesne ličnosti iz toga kraja. Zasebno poglavlje čine proslave obljetnica misništva svih onih koji su na neki način vezani uz taj kraj. Posebno poglavlje, s izvanrednim fotografijama donosi prikaz malih sakralnih objekata na području župe. Knjiga donosi statistiku te nevelike ali izuzetno aktivne župe, sjećanje na različite radne akcije, a u pretposljednjem poglavlju župljani različitih uzrasta, stihovima i tekstom, progovaraju o svojoj župi. U posljednjem poglavlju renomirani povjesničari i publicisti dali su svoj doprinos napisavši životopise povijesnih ličnosti rođenih u ovome kraju: dr. sc. Stipan Trogrlić predstavio je biskupa Jurja Dobrilu te nadbiskupa Josipa Pavlišića, o kojem je kao svom predšasniku prikaz napisao i mons. dr. sc. Mile Bogović, biskup u miru. Publicist Aldo Sinković predstavio je lik i djelo nadbiskupa beogradskog Josipa Ujčića, a mons. Antuna Heka predstavio je preč. dr. sc. Josip Grbac.

Župu svete Lucije osnovao je 1992. godine porečki i pulski biskup mons. Antun Bogetić.  Župna crkva sagrađena je u 16. stoljeću i jedina je na području te župe kojoj pripada 11 naselja, u kojima živi sveukupno 500tinjak stanovnika. Župna kuća ne postoji, a župom uobičajeno upravlja župnik iz Župe Svetog Jurja na Starom Pazinu, kojoj je ta crkva kao filijala i pripadala do osnivanja kapelanije , odnosno samostalne župe.

Najave