Na Misijsku nedjelju, 18. listopada 2020., u župi Navještenja Marijina u Pićnu svečano misno slavlje u 10,30 sati predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, nakon kojeg je blagoslovio nove kamene križeve pićanske kalvarije.

Prije početka misnog slavlja u ime Župnog pastoralnog vijeća Biskupa je pozdravila gđa. Neva Gržinić. Zahvalila je pritom svima koji su sudjelovali u ovom župnom projektu obnove pićanske kalvarije o njezinoj 90. obljetnici.

Uvodeći u misno slavlje Biskup je izrazio radost što u toj lijepoj prigodi može biti dionikom slavlja i čestitao župljanima na obnovi kalvarije i na drugim materijalnim i duhovnim zahvatima koje u župi provode skupa s vrijednim župnikom, preč. Antunom Kurelovićem.   

U homiliji, u razmišljanju nad evanđeoskim ulomkom 29. nedjelje kroz godinu (Mt 22, 15-21), biskup Milovan je pojasnio kako su se farizeji (uzor opsluživanja židovskog Zakona) i herodovci (htjeli se dodvoriti rimskoj vlasti) raspravom o tome treba li ili ne treba plaćati porez caru, ujedinili da Isusa zaskoče, uhvate u zamci, da štogod on odgovorio, u očima naroda ispadne kriv. Ako kaže da treba caru plaćati porez, bit će proglašen suradnikom rimskog okupatora. Ako pak rekne da caru ne treba plaćati porez, ogriješit će se o rimsku vlast. No Isus je brzo prozreo njihovo licemjerje pa ih je on zaskočio. Nakon što su protivnici na njegov upit kazali da se na kovanici rimskog novca nalaze careva slika i natpis, on im odgovara glasovitom rečenicom: „Podajte caru carevo, a Bogu Božje!“ Dati „caru carevo“ znači da vlast treba poštivati, država ima svoje ovlasti da bi društvo funkcioniralo. Nadalje, biskup je podsjetio da je slika Božja u svakom čovjeku pa „dati Bogu Božje“ znači čovjek pripada Bogu, srce čovjekovo treba uvijek ostati netaknuto od ljudske vlasti, kazao je biskup. Na kraju se osvrnuo na značenje i poruku misijske nedjelje – svjetskog dana misija. Cijela se Crkva danas sjeća naših misionara, tih junaka vjere; prikazujemo svetu misu, molimo za njih, što je naša trajna obaveza, istaknuo je biskup i zaključio citirajući dijelove papine poruke uz svjetski dan misija. Poslanje je slobodan i svjestan odgovor na Božji poziv. No, taj poziv prepoznajemo samo kad živimo osobni odnos s Isusom živim u njegovoj Crkvi. (...) Shvatiti što nam Bog govori u ovim vremenima pandemije predstavlja također izazov za poslanje Crkve. Bolest, patnja, strah i izolacija stavljaju pred nas određena pitanja. Kako biti bližnji onima koji više trpe? Po molitvi, kojom Bog dotiče i pokreće naša srca, postajemo otvoreni za potrebe naše braće i sestara. Proslava Svjetskog dana misija ujedno nam pruža priliku još jednom potvrditi kako su molitva, promišljanje i materijalna pomoć prigode za djelatno sudjelovanje u Isusovu poslanju u njegovoj Crkvi. Sjećajući se naših misionara koji imaju puno križeva i mogu biti vrlo teški, ali ih nose s ljubavlju i mi smo u sekulariziranom svijetu u kojem živimo pozvani naše životne kalvarije vjernički živjeti u svjetlu uskrsnog jutra.

Na kraju mise, prije misnog blagoslova, ministranti su svima podijelili spomen sličice s osnovnim podacima o pićanskoj kalvariji, a pićanski župnik preč. Kurelović je ukratko predstavio ključne trenutke iz njezine povijesti. Pićanska župa ima kalvariju od 1930. i tad je imala tri drvena križa koji su 1938. zamijenjeni betonskim. Dok su se procesije mogle slobodno održavati, na kalvariji je bila jedna postaja u prosnim danima, pred blagdan Uzašašća, na blagdan sv. Marka, a prema predaji i na Veliki Petak se išlo na kalvariju. Kad su procesije zabranjene, kalvarija je počela propadati i zarasla u šikarje, postolja su se urušila, križevi nakrivili.

Obnova uz pučke misije

U pripravi za pučke misije 2001. godine, postolja su nanovo uzidana, iz temelja su ih podigli Lucijan Belušić i sin Adelio iz Pićna. Križevi su poravnati, sav okoliš je pročišćen je i uređen dobrovoljnim radom mnogih župljana. Obnovljenu kalvariju blagoslovio je o. Zvjezdan Linić na blagdan Svih svetih 2003. godine uz veliko mnoštvo župljana. Od tada se kalvarija i okoliš redovito održavaju, a posebno druženje roditelja i djece na prostoru kalvarije redovito bude uoči prve svete pričesti.

 

Obnova uz 90. obljetnicu

Iako je pićanska kalvarija sa svojih devet desetljeća najmlađa u Istri, ove se godine dodatno „pomladila“ zahvaljujući mnogim donatorima – dobila je tri nova kamena križa, uređena su postolja, a  zatrpana je stara japlenica u blizini.

Ovom se obnovom uz njezinu 90. obljetnicu učinilo i puno više nego je u početku planirano, istaknuo je župnik Kurelović te poimence zahvalio zaslužnim pojedincima, a to su: g. Ivan Franković, načelnik Općine Pićan, g. Edo Vretenar, g. Dorijano Brenko, te poduzeću „Beton Tomišić“ i obrtu „Erman“ iz Žminja za donirani materijal. Lista zahvale obuhvatila je poimence sve zidare, električara za priključak struje, vlasnicu terena i druge. Župnik je također zahvalio predvoditelju slavlja biskupu Milovanu i vlč. Milanu Milovanu umirovljenom svećeniku što su uveličali ovo slavlje.

Kalvarija svojim sadržajem više govori nego što mi o njoj možemo reći. Gledajmo je kao mjesto mira i odmora za dušu i tijelo. Isus je križ pretvorio u stablo života. Kalvarija je mjesto na zemlji koje je najbliže Nebu, istaknuo je na kraju preč. Kurelović.

Nakon misnog blagoslova i završne pjesme nazočni su se u slobodnom hodu uputili prema kalvariji koja se nalazi na brežuljku iznad groblja gdje je biskup Milovan blagoslovio nove kamene križeve. Pićanska kalvarija sada upravo sjaji, privlači bjelinom kamenih križeva, uređenim okolišem, pozivajući hodočasnika ili slučajnog prolaznika da zastane, odmori i u molitvi usmjeri svoj pogled prema Nebu.  (np)

U crkvi Majke Božje od Milosrđa u Puli, proslavljen je u ponedjeljak, 5. listopada 2020. blagdan sv. Faustine Kowalske, poljske redovnice svetice temeljem čijih je privatnih objava sv. papa Ivan Pavao II. ustanovio blagdan Božjega milosrđa.

Misno slavlje predvodio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, a misi je nazočila jedna od dvije sestre Milosrdnog Isusa koje trenutno djeluju u Puli, s. Ivana Perković, koja je zajedno s članovima Katoličke udruge Radnici Milosrdnog Isusa glazbeno animirala tu misu. Osim toga misi su nazočili brojni Štovatelji Božjega milosrđa te vjernici iz drugih gradskih župa.

Vlč. Lekaj je u prigodnoj homiliji podsjetio na osnovne podatke iz života te svetice koja je rođena 1905. godine, a preminula 5. listopada 1938. godine u Krakowu. Istaknuo je kako je sv. Faustina cijeli život posvetila svojoj misiji - objaviti svijetu istinu o Božjemu milosrđu. Naglasio je kako smo i svi mi pozvani biti otvoreni Bogu slušanjem Božje riječi kakao bi ta Riječ  učinila da drugi mogu u nama čitati Božje milosrđe.  Komentirajući evanđeoski ulomak o milosrdnom Samarijancu vlč. Leka je istaknuo da smo svi pozvani potražiti čovjeka u potrebi i pomoći mu. Posebno je potaknuo okupljene na molitvu za nova redovnička zvanja, koji u Istri ima jako malo. Naglasio je i poveznicu - da se svi događaji vezani uz sv. Faustinu već više vremena održava upravo u toj crkvi - Majke Božje od Milosrđa.

Na kraju mise vjernicima je omogućeno da se, bez dodirivanja i na sigurnoj udaljenosti,  mogu pomoliti pred relikvijama sv. Faustine. Te se relikvije za javno štovanje inače čuvaju u samostanu sestara Milosrdnog Isusa u Puli.

Sestre Milosrdnog Isusa su u Pulu stigle 2000. godine na poziv tadašnjem ordinarija mons. Ivana Milovana, a ove će godine u mjesecu studenom proslaviti 20. obljetnicu dolaska u Porečku i Pulsku biskupiju.

 

Blagdan serafskog oca Franje proslavljen je svečano i pulskom samostanu sv. Franje Asiškog. U nedjelju, 4. listopada 2020. svečanu misu poldanicu predvodio je gvardijan o. Đuro Hontić, svečano večernje misno slavlje o. Đuro Vuradin. Blagdanu je prethodila trodnevnica, od 1. do 3. listopada. Prva dva dana trodnevnice je predvodio o. Đuro Vuradin, a u subotu misu i obred preminuća serafskoga oca Franje predvodio je o. Đuro Hontić.

Tijekom trodnevnice je ujedno održano i Biblijsko bdjenje, koje se u toj crkvi već više od desetljeća održava tradicionalno uoči Pedesetnice, no ove godine, zbog epidemioloških razloga, to tada nije bilo moguće. Ovog se puta  čitalo u sklopu trodnevnice uoči blagdana sv. Franje Asiškog, svega tri dana, i to ne danonoćno već od 8 do 17 sati.

U homiliji večernjeg misnoga slavlja na sam blagdan o. Đuro Vuradin je pozvao sve na molitvu za svećenike, t eje ispričao zgodu iz svečeva života kada su pred njega doveli svećenika kojega su krivili za određene moralne propuste, no sv. Frano je, svjestan uzvišenosti službe svećenika, samo zatražio blagoslov. Putokazi mogu biti svakakvi, no bitno je ono na što nas upućuju, naglasio je fra Đuro.  Govoreći o Asizu podsjetio je da je ondje sv. Franjo prikazan na tronu, jer se Gospodin njime poslužio da u poniznosti, kao i Blažena Djevica Marija, bude svjetlo ovomu svijetu. Spomenuo je kako je Sveti Otac papa Franjo cijeli svoj pontifikat stavio pod zaštiti sv. Franje Asiškoga. Citirao je pojedine povijesne izvore koji spominju mogućnost da je sv. Franjo prošao Pulom, dok zasigurno znamo da je taj samostan osnovao sv. Antun Padovanski, a u njemu je djelovao poznati franjevac koji je u tome gradu učinio mnoga čudesa, bl. Oton iz Pule, čije se kosti čuvaju u bočnom oltaru te crkve. 

Sve dane sve su događaje glazbom postojano pratili članovi Grupe Oton, koja već niz godina, pod vodstvom svestrane i karizmatične dr. sc. Ane Čuić Tanković, glazbom duhovno oplemenjuju sve događaje u tom samostanu.

 

Blagdan Majke Božje od Krunice, Rožarova, u Trvižu, mjestu nedaleko Pazina, proslavljen je u nedjelju, 4. listopada 2020. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Jurica Manzoni, vicerektor Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli, a u asistenciji su bila tri bogoslova, dva iz Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli te jedan iz sjemeništa na Taiwanu.

Na početku misnoga slavlja okupljenima se je prigodnim pozdravima obratio župnik domaćin, Dariusz Szymanski.  Vlč. Manzoni je na početku mise istaknuo kako je pobožnost krunice sačuvala vjeru mnogih generacija.

Predvoditelj je na početku homilije rekao kako ga mnogi detalji, vezani uz tradiciju, običaje i navike u trviškoj crkvi podsjećaju na njegovu rodnu župu Dobrinj na Krku, lijepo je imati tradiciju no treba slušati Riječ Božju, naglasio je. Razlamajući Riječ Evanđelja, prispodobu o vinogradaru, te stavivši je u povijesno - biblijski kontekst pojasnio je kako su Izraelci znali da se Bog obraća njima. Taj smo vinograd mi, trebamo se zapitati dajemo li plodove, poštujemo li „ogradu“, Božje zapovijedi koje nam je Bog dao kako bi nas sačuvao od grijeha, ili pak ubijamo, izbacujemo Boga, Istinu, Naviještenu Riječ iz svoga života, jer želimo živjeti po svome, izvan „ograde“ kojom nas Bog ograničava kako bi nas zaštitio.

Govoreći o blagdanu Majke Božje od Krunice  vlč. Manzoni je podsjetio kako se tim blagdanom sjećamo događaja kada je Sveta liga 1571. godine pobijedila Otomansku pomorsku flotu, papa je tada naredio da svaki vojnik mora imati i moliti krunicu, te da svaki brod mora imati kapelicu. Oni su tada branili kršćanstvo oružjem ali i vjerom, i mi se trebamo zapitati ima li ovdje danas vjere? Da se ponovi scenarij, da moramo birati između života ili kršćanske vjere, što bi svatko od nas izabrao?, potaknuo je predvoditelj okupljene na razmišljanje. Vjerovati trebamo ne samo izvanjskim znakovima veća srcem. Trebamo moliti Boga da shvatimo da ako se želimo spasiti to možemo samo preko trpljenja, rekao je propovjednik. Moramo moliti da prepoznamo i odbacimo grijeh te da ne ubijemo Baštinika Vinogradarova, Sina Božjega u sebi, zaključio je vlč. Manzoni.

Misu je dojmljivim svečanim pjevanjem uzveličao trviški župni zbor. 

Blagdanu je predhodila trodnevnica, od 1. do 3. listopada. Prvoga dana pobožnost krunice, misu i klanjanje predvodio je vlč. Josip Kolega, duhovnik u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli. Drugoga dana pobožnost krunice i misu predvodio je vlč. Stefano Cataldi, prefekt studija Visoke teološke škole pri Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli, a trećega dana, misu i krunicu, u kojoj je sudjelovao i župni zbor, predvodio je vlč. Maksimilijan Ferlin, ravnatelj Pazinskog Kolegija. (G. Krizman)

 

Najave i obavijesti

Nedjelja: 1 Stu 2020
Misa na pulskom Gradskom groblju Monte Giro
Nedjelja: 1 Stu 2020
Svetkovina Svih svetih u Poreču

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.