Utorak, 19 ožujka, 2024
Misije

Akcija Miva u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

“Moj dar slavi Boga za sve sretno prijeđene kilometre”,moto je humanitarne organizacije MIVA, koja već 91 godinu pomaže u borbi protiv nepismenosti, siromaštva, bolesti, gladi i žeđi.

Akcijom  MIVA (Misijska vozila) spašavamo živote, vraćamo zdravlje bolesnima, siromašnoj djeci omogućujemo pristup obrazovanju, gradimo škole i  bolnice.

Papinska misijska djela Hrvatske i ove godine započela su  godišnju akciju MIVA, na nedjelju 22. srpnja 2018., koja je posvećena svetom Kristoforu, zaštitniku vozača. Toga  se dana u Porečkoj  i Pulskoj biskupiji, u mnogim župama organizirao blagoslov automobila da bi se tom prilikom prikupila sredstva, kojima bi se pomoglo  našim misionarima za kupnju prijeko potrebnih vozila  za misijska putovanja, u  naviještanju  Radosne vijesti. U nekim župama koje nisu imale mogućnost za blagoslov automobila, blagoslovile su se naljepnice s likom sv. Kristofora i podijelile vjernicima.                            

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji, prošle je godine u Akciji bilo uključeno 12 župa, a ove  godine taj broj je porastao na 25 župa, od kojih je 10 sudjelovalo po prvi puta. Zahvaljujemo  Gospodinu za ovako velik odaziv, i želja nam je da se MIVA proširi na što više župa, lijepe nam Istre. Neka nam to bude poticaj  da se s ljubavlju otvorimo za pružanje pomoći  najpotrebnijima. Ove je godine provođenjem akcije MIVA u našoj biskupiji  prikupljeno 33.597,00 kn.

 Župe koje su sudjelovale u MIVI:

 Vlč. Đuro Hontić, sv. Ivan Krstitelj – Pula

 Vlč. Josip Grbac , sv. Pelegrin – Umag u zajedništvu s Murinama

Vlč. Benjamin Petrović, BDM od Milosti – Sveta Marija na Krasu, sv. Ivana ap. – Savudrija, sv. Sabe opata – Kaštel

 Vlč. Carlos  Arturo  Fonseca Farfan, sv. Stjepana prvomučenika – Petrovija, BDM od Snijega – Materada, sv. Petra i Pavla – Kršete

Vlč. Blaž Bošnjaković , Gospa Fatimska – Labin Donji, Presveto Srce Isusovo – Marcilnica

Vlč. Mirko Vukšić , sv. Barbara – Raša, Rođenja Maijina – Labin Gornji

Vlč. Milan Zgrablić, Uznesenja BDM – Poreč

Fra. Smiljan Berišić, samostan Rovinj i sv. Antun opat – Rovinjsko  Selo ( sudjeluje prvi puta )

Vlč. Lino Zohil, sv. Martin biskup – Vrsar, -sv. Andrija ap. – Gradina ( sudjeluje prvi puta )

Vlč. Bernard Jurjević , sv. Nikola biskup – Barban, Bezgrešno začeće BDM i sv. Ivan Krstitelj – Sveti Ivanac nad Rašom ( sudjeluje prvi puta )

Vlč. Josip Peteh, sv. Antun opat – Kršan, sv. Juraj muč. – Brdo, Presveto Trojstvo – Ćepić, ( prvi puta )

Vlč. Milivoj Koren, sv. Mihovil ark. – Pazinski  Novaki , sv. Petar i Pavao – Gologorica, Uznesenje BDM – Paz ( prvi puta )

Najave